Банан: сладък, ароматен и засищащ
В семейство Бананови има 70 различни вида, почти всички от които произлизат от Азия и от района на Западния Пасифик. Тези популярни плодове се ядат по целия свят. Бананът много се цени преди всичко като сладка лека закуска и като добавка към плодовата салата или друг десерт. Има обаче и сортове, които, поради пикантния си вкус, са подходящи за готвене и печене.
Бананът има следните специални качества
Бананът се числи към най-любимите сортове плодове. В Европа се яде най-често т.нар. ядлив банан (още десертен банан). В други страни, преди всичко в Азия и Централна Америка, значително по-често се използва малко по-малкият банан за готвене. Но всички видове имат едно общо нещо: Те се отличават с жълтия си цвят, извитата си посока на растеж и високия процент минерали, витамини и баластни вещества.
Откъде произхожда бананът?
Произходът на банана е от Югоизточна Азия. По-късно той се пренася и в Индия и Африка, както и на Карибите. Днешните основни производители и износители на банани са основно от Централна и Южна Америка. Това например са Коста Рика, Еквадор, но и Бразилия, Панама и Гватемала. Исторически погледнато обаче бананът произхожда от Източноазиатското пространство. След като е бил докаран в Европа от търговци и е бил разпространен, в крайна сметка като основни производители се славят страните от Карибите.
Каква е сезонността на банана?
Бананът е целогодишно наличен продукт.
За какво може да се използва бананът и как се съхранява?
Зрелите банани са чудесни за печене, за сладки ястия или смутита. Плодовата салата с фино нарязани на филийки банани също е много вкусна. Наред с използването като съставка за готвене, бананът често се консумира и като лека закуска между храненията. В пълна противоположност на това са страните, откъдето произхожда. Там обикновено в кухнята се използва само бананът за готвене. Тъй като той обаче има по-брашнен вкус, не е подходящ за пряка консумация.
Как се съхраняват банани
Пресните банани могат да се съхраняват при стайна температура. Вече обелените банани трябва да се консумират скоро, тъй като бързо покафеняват. Ако в плодовата салата се използват пресни банани, малко лимонов сок помага срещу покафеняването.
Ето какво съдържа бананът*
Бананите са богати на магнезий и витамин В6. Съдържат калий, желязо, фолиева киселина и мед, както бета-каротин.
kcal: 88 kcal
Въглехидрати: 20 g
Белтъчини: 1,2 g
Мазнини: 0,2 g
Витамин А: 8,5 µg
Витамин В1: 0,05 mg
Витамин В2: 0,06 mg
Витамин В6: 0,37 mg
Витамин С: 11 mg
Витамин Е: 0,3 mg
Калций: 8 mg
Желязо: 0,3 mg
Калий: 382 mg
Магнезий: 31 mg
Натрий: 1 mg