Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Банан: сладък, ароматен и засищащ

В семейство Бананови има 70 различни вида, почти всички от които произлизат от Азия и от района на Западния Пасифик. Тези популярни плодове се ядат по целия свят. Бананът много се цени преди всичко като сладка лека закуска и като добавка към плодовата салата или друг десерт. Има обаче и сортове, които, поради пикантния си вкус, са подходящи за готвене и печене.

Полезна информация

Бананът има следните специални качества 

Пресен банан в детайлен изглед

Бананът се числи към най-любимите сортове плодове. В Европа се яде най-често т.нар. ядлив банан (още десертен банан). В други страни, преди всичко в Азия и Централна Америка, значително по-често се използва малко по-малкият банан за готвене. Но всички видове имат едно общо нещо: Те се отличават с жълтия си цвят, извитата си посока на растеж и високия процент минерали, витамини и баластни вещества. 


Произход

Откъде произхожда бананът?

Произходът на банана е от Югоизточна Азия. По-късно той се пренася и в Индия и Африка, както и на Карибите. Днешните основни производители и износители на банани са основно от Централна и Южна Америка. Това например са Коста Рика, Еквадор, но и Бразилия, Панама и Гватемала. Исторически погледнато обаче бананът произхожда от Източноазиатското пространство. След като е бил докаран в Европа от търговци и е бил разпространен, в крайна сметка като основни производители се славят страните от Карибите.


Сезон

Каква е сезонността на банана?

Бананът е целогодишно наличен продукт.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва бананът и как се съхранява?

Пресен банан в детайлен изглед

Зрелите банани са чудесни за печене, за сладки ястия или смутита. Плодовата салата с фино нарязани на филийки банани също е много вкусна. Наред с използването като съставка за готвене, бананът често се консумира и като лека закуска между храненията. В пълна противоположност на това са страните, откъдето произхожда. Там обикновено в кухнята се използва само бананът за готвене. Тъй като той обаче има по-брашнен вкус, не е подходящ за пряка консумация. 

Как се съхраняват банани

Пресните банани могат да се съхраняват при стайна температура. Вече обелените банани трябва да се консумират скоро, тъй като бързо покафеняват. Ако в плодовата салата се използват пресни банани, малко лимонов сок помага срещу покафеняването.Съставки

Ето какво съдържа бананът*

Пресен банан в детайлен изглед

Бананите са богати на магнезий и витамин В6. Съдържат калий, желязо, фолиева киселина и мед, както бета-каротин.

Хранителна стойност
 

kcal: 88 kcal

Въглехидрати: 20 g

Белтъчини: 1,2 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 8,5 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,06 mg

Витамин В6: 0,37 mg

Витамин С: 11 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали

 

Калций: 8 mg

Желязо: 0,3 mg

Калий: 382 mg

Магнезий: 31 mg

Натрий: 1 mg