Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кондензирано мляко – добавка за кафе

За много хора чашата хубаво кафе върви ръка за ръка с подходящото кондензирано мляко. Тази добавка за кафе, известна също като консервирано мляко, може да се опише най-добре като „сварено мляко“. 

Полезна информация

Кондензираното мляко притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на кондензирано мляко

Изходният продукт за производството на кондензирано мляко е кравето мляко, а най-важната му характеристика е дългият срок на годност. За да се произведе кондензирано мляко, необходимото краве мляко първо се пастьоризира. За целта млякото се загрява непрекъснато до температура 85-100 градуса в продължение на 25 минути. Този процес надеждно гарантира, че всички патогенни микроорганизми в млякото са унищожени.

До този етап производството на кондензирано мляко е идентично с производството на т.нар. пастьоризирано мляко. На следващия етап от производството консервираното по описания начин мляко се сгъстява. Това става с определено отрицателно налягане, което води до отстраняване на водата. При този етап водата в млякото се изпарява, което го прави вискозно. Този процес се нарича кондензация, откъдето идва и терминът кондензирано мляко. 


Произход

Откъде произхожда кондензираното мляко?

Никола Апер, френски майстор-сладкар, се смята за изобретател на кондензираното мляко. Още през 1810 г. той представя идеята си за възможностите за консервиране на мляко в кутии в своята новоиздадена книга. Въпреки това, практическото приложение се осъществява едва през 1827 г. Оттогава процесите за производство на кондензирано мляко непрекъснато се разширяват и оптимизират. Днес кондензираното мляко се предлага с различни нива на масленост. Съдържанието на мазнини вече може да се оцени визуално – колкото по-тъмен е цветът на кондензираното мляко, толкова по-високо е съдържанието на мазнини в него.


Сезон

Кога е сезонът на кондензираното мляко?

Кондензираното мляко е продукт, който се предлага през цялата година

Нашите предложения за млечни продукти

Валидни от 15.07.2024 до 21.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кондензираното мляко и как се съхранява?

Детайлно изображение на кондензирано мляко

Обикновено произвежданото кондензирано мляко е без захар, но в магазините се предлагат и съдържащи захар варианти. След процеса на кондензация, към млякото се добавя индустриална захар в различни тегловни пропорции. Добавената захар променя и консистенцията, която става по-кремообразна, по-гъста и малко по-тъмна от тази на обикновеното кондензирано мляко без захар.

Кондензираното мляко с добавена захар служи за основа при приготвянето на десерти. В различни латиноамерикански страни, но най-вече в Колумбия, е прието кондензираното мляко, съдържащо захар, да се вари по-дълго време, докато се карамелизира. В края на този процес се получава натила, една вкусна разядка. Кондензираното мляко може да се запази за около шест месеца, като през това време трябва да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място.Съставки

Какво се съдържа в кондензираното мляко?

Кондензираното обезмаслено мляко не трябва да съдържа повече от един процент мазнини: до максимум 4.5 процента масленост то е полу-обезмаслено кондензирано мляко, а конвенционалното кондензирано мляко е с масленост най-малко 7.5 процента. Възможното различно съдържание на мазнини в кондензираното мляко не е регламентирано по един и същ начин в рамките на Европейския съюз

Хранителна стойност
 

ккал: 128 ккал

Въглехидрати: 13,3 гр

Белтъчини: 9,4 гр

Мазнини: 4,1 гр

Витамини

 

Витамин А: 29 µg

Витамин B1: 0,1 мг

Витамин В2: 0,51 мг

Витамин В6: 0,08 мг

Витамин С: 3 мг

Витамин Е: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 336 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 448 мг

Магнезий: 37 мг

Натрий: 137 мг