Рецепта за палачинки – да приготвим по оригинална френска рецепта
Кратко съдържание на тази страница
- В тази статия ще научим откъде точно произлизат палачинките и как най-добре да ги приготвим по оригинална рецепта.
- Защо палачинковото тесто трябва да втасва и кога е най-подходящият момент да обърнем палачинката? Ние ще отговорим.
- Ще споделим с вас и други вкусни рецепти, наред с класически, например за „креп Сюзет“.
Какво представляват френските палачинки?
Френските палачинки са тънката разновидност на този любим десерт. Колкото по-тънки – толкова по-добре. Палачинките са тестени ястия. Подобно на другите видове палачинки, обикновено са сладки, намазани с конфитюр или друг продукт и се консумират сгънати или навити. Популярни са с ябълков сос или крем с ядки, както и поръсени с канела и захар. Често се накисват в алкохол, след което се фламбират. Предлагат се и солени варианти – с шунка и сирене, с пушена сьомга или с извара и лук.
Тестото за френски палачинки се пече традиционно върху кръгли нагорещени плочи, наречени „crêpière“ или „bilig“. Познаваме ги от панаирите, където можем да ги срещнем на всеки щанд за палачинки. В домашни условия рецептата за палачинки е лесна за изпълнение и приготвяне в обикновен тиган с покритие или чугунен тиган. Разбира се можем да купим и специални плоски тигани или чинии за палачинки. Те имат нисък ръб, който позволява директно плъзгане на палачинката от съда в чинията.
Откъде произлизат френските палачинки?
Рецептата за палачинки представлява сладка разновидност на бретонския галет. Тънките палачинки от елда от Бретан включват само няколко съставки – брашно от елда, сол и вода. Елдата изминава дълъг път от Азия до Бретан и може да вирее дори в неплодородни почви. Благодарение на това тя бързо става неразделна част от кухнята на френските фермери. Галетите се консумират по-скоро солени и се приготвят също толкова тънки, колкото и палачинките. В миналото палачинките са се приготвяли върху нагорещени камъни – „jalets“ на бретонски. Оттам произхожда името галета.
С течение на времето фермерите започват да отглеждат повече пшеница, така че в рецептата за галетите,, брашното от елда е заменено с пшеничено брашно и е допълнено с мляко и яйца. Това е оригиналната рецепта за палачинки. Ето как се е случило това според преданията. Забавен факт: Казват, че галетите са създадени по чиста случайност. Жената на френски фермер случайно изтървала тънко хлебно тесто върху нагорещен камък, което се е превърнало в първия галет!
Френската рецепта за палачинки и галети е еднаква. Те се различават единствено по начина на сервиране. Галетите се поръсват със сирене в средата и се гарнират с шунка и пържено яйце. Следва сгъване на палачинките – ъглите се сгъват навътре, като по този начин се оформя правоъгълник. Френските палачинки могат да се навиват на руло, да се сгънат в триъгълна или квадратна форма и в тях могат да се слагат множество различни и вкусни съставки за пълнеж за палачинки.
Базова рецепта за палачинково тесто – френският оригинал
Тестото обикновено се приготвя не със захар, а с щипка сол. Тестото трябва да е много тънко, за да може да се разстели фино върху чугунената плоча на крепиера или да се разпредели равномерно в тигана с помощта на движения.
Оригинална рецепта за палачинки:
30 г разтопено масло
125 г брашно (тип 405)
3 яйца (размер M)
250 мл мляко
1 щипка сол
Олио за печене
Тъй като френските палачинки се пекат много тънки, подслаждането на тестото не е абсолютно необходимо. Въпреки това в определени френски рецепти за палачинки се изисква една или повече супени лъжици ванилова, пудра или обикновена захар. В зависимост от рецептата, съставките могат да включват ром или различни видове ликьор, например портокалов, както и подправки, например щипка индийско орехче или канела.
Забавен факт: тестото за френски палачинки е наистина френско само когато е приготвено с бира. Съществуват определени рецепти, в които се използва бира. Твърди се, че бирата прави тестото въздушно. Определено си струва да опитаме
Кога е подходящият момент да обърнем палачинката?
Кой е идеалният момент за това при френските палачинки? Той зависи от самото тесто. Ако обърнем френската палачинка твърде рано, тя ще се разпадне. Ако я обърнем твърде късно, може вече да е изгоряла. Затова трябва да обърнем внимание на повърхността на тестото – палачинката се обръща когато тази повърхност стане матова. Влагата в тестото се е изпарила в достатъчна степен и палачинките вече не залепват.
Тестото за френски палачинки по традиция се пече върху кръгли нагорещени плочи, наречени „crêpière“ или „bilig“. Познаваме ги от панаирите, където можем да ги срещнем на всеки щанд за палачинки. Вкъщи можем да приготвим чудесни палачинки в обикновен тиган с покритие или чугунен тиган. Разбира се можем да купим и специални плоски тигани или чинии за палачинки. Те имат нисък ръб, който позволява директно плъзгане на палачинката от съда в чинията.
Защо трябва да оставим тестото за френски палачинки да втаса?
Тестото за палачинки трябва да престои поне 30 минути. Мненията за това дали да се остави да престои на топло или на студено се различават, но препоръчваме да се остави на стайна температура. През това време в тестото вече започва първата лека ферментация, глутеновите протеини в брашното се активират и осигуряват по-добра стабилност. Отделните съставки имат достатъчно време да се съчетаят и да допринесат за разгръщането на пълния вкус на тестото за палачинки.
Креп Сюзет – истинска класика на френската кухня
Вероятно най-популярната вариация на френските палачинки е така наречената „Креп Сюзет“. Характерното за тази вариация е, че палачинките се фламбират с ликьор „Гран Марние“. Това се прави на масата, обикновено сред множество възклицания, тъй като подобна гледка обичайно предизвика силно вълнение сред гостите! Освен това палачинките „Креп Сюзет“ имат чудесен вкус. Те включват обилна заливка със сос, който е смес от портокалов сок и ликьор, в който са оставени да къкрят пресни портокалови резени. Пълнежът за палачинките им придава плодов, сладък и с наситен аромат.