Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Рецепти за тарт фламбе – оригиналната петорка

Ако приготвянето на необичайни ястия ни допада, можем да опитаме необичайни рецепти за тарт фламбе, които не сме приготвяли никога досега. Предлагаме пет творчески варианта, с които да интерпретираме класиката и да поднесем изненада на масата за хранене.

От птичи поглед – тарт фламбе с червено тесто, гарнирано с цвекло, чери домати и кръгчета лук и поставено върху светла дървена дъска.
© Kaufland

Кратко съдържание на страницата

  • Не е задължително винаги да слагаме бекон и лук – ето пет необичайни рецепти за тарт фламбе.
  • Споделяме също основна рецепта за тестото. 
  • От ягоди до чипс с оцет – разнообразяваме готвенето с тези пет интересни рецепти за тарт фламбе.
Определение

Откъде идва името тарт фламбе? 

Елзаският тарт фламбе произхожда от френския регион Елзас и германските винарски региони, граничещи с Франция, например Пфалц и Баден. Името му произхожда от пламъците, които не са изгаснали по време на печенето. Първоначално това е просто удобен страничен продукт при печенето на хляб – с пъхването на плоската питка от тесто е било лесно да се определи температурата на горещата пещ на дърва. От обикновена питка тарт фламбе се превръща в популярна класика. Традиционно елзаският тарт фламбе се сервира с младо вино или със слабоалкохолната напитка Федервайсер, с крем фреш, бекон и фини лучени кръгчета, които му придават леко сладък вкус. Не бива да се бърка с лучения тарт, който произхожда от същия регион. Въпреки че съдържа сходни съставки, елзаският лучен тарт има ръб и се пълни със смес от лук и яйца.


Тесто за тарт

Тарт фламбе – ето как се приготвя основното тесто

Ако бързаме, можем да купим готово тесто за тарт или да използваме готово тесто за пица. Въпреки това основната рецепта за тестото също е много бърза и лесна. Това е просто тесто с мая.

Нуждаем се от:

  • 300 грама леща брашно
  • четвърт кубче мая
  • две щипки захар
  • около 170 милилитра хладко прясно мляко (ако вкъщи няма мляко или сме вегани, използваме хладка вода)
  • малко сол 
  • четири супени лъжици зехтин

Ето как се приготвя:

  • Пресяваме брашното в купа и правим кладенче с пръсти в средата. 
  • Добавяме натрошената мая, захарта и 50 мл хладко мляко. 
  • Разбъркваме тестото за тарт и го оставяме покрито на топло място 30 минути.
  • Добавяме 1/2 чаена лъжичка сол, 4 супени лъжици олио и останалото мляко
  • Смесваме всичко в гладко тесто и го оставяме да втаса още 30 минути.
  • След това разделяме тестото и го разточваме на два кръга върху леко набрашнена работна повърхност. 
  • Сега тестото може да се покрие и да се постави в предварително загрята фурна. 
  • Печем тарта фламбе при температура 200 градуса в продължение на 10-15 минути.

Съвет – ако имаме камък за пица, можем да го сложим във фурната докато се пече тарта фламбе – така тестото ще стане още по-хрупкаво.


Варианти

Специални рецепти – да преоткрием класиката

Оригиналният тарт с крем фреш, бекон и лук остава неповторимо вкусен, но има и много други начини за приготвяне на хрупкав тарт фламбе. Има и много варианти на рецепти със сезонни съставки, например фламбе с тиква или аспержи, ябълков тарт, плодов тарт и тарт с тиква. Има и още по-необичайни идеи – солен тарт, вегански тарт, сладък тарт – ето пет рецепти, които са не само екстравагантни, но и наистина вкусни. 

Приготвен с риба – тарт фламбе с пушена пъстърва

Пушената сьомга като пикантна гарнитура вероятно вече е позната на не един или двама почитатели на тарт фламбе, но пъстървата също е отлична съставка. Заради солеността си, морските дарове са подходяща алтернатива на пушената шунка. Можем да опитаме вкусна комбинация от скариди и раци с чесън.

Сладко и солено – тарт фламбе с къпини

Ако не можем да изберем между всички солени и сладки варианти, можем да опитаме тази вегетарианска рецепта за тарт фламбе, която съчетава соленото със сладкото. Нейната особеност е не само тестото, приготвено с мътеница, но и комбинацията от къпини в съчетание с много класически съставки като крем фриш и лук шалот.

Британска рецепта – фламбиране на аспержи с чипс с оцет

Тъй като е изключително универсален, тарт фламбе се предлага през цялата година. Тази рецепта за тарт показва колко добре се съчетава със сезонни зеленчуци и създава друга необичайна комбинация – с аспержи. Кашкавалът от твърда пшеница в тестото, артишокъти моцарелата добавят лек средиземноморски привкус, а чипсът с оцет гарантира специална хрупкавост. Интензивният вкус на сос Горгонзола може лесно да се справи с киселинността на чипса. 

Още по-цветно –тарт фламбе с цвекло

Истински празник за очите е този розов вегетариански тарт фламбе, чийто връх свети в различни нюанси на червеното и ни изкушава да хапнем. Вареното червено цвекло се добавя тук в комбинация, която винаги е успешна – козе сирене с мед и мащерка.

Артистичен летен десерт – ягодов тарт фламбе

Тази плодова версия „загърбва“ всичко солено, защото тестото ѝ се приготвя със захар и изцяло без мая. Вместо с крем фреш, тартът фламбе в тази рецепта за тарт се намазва с извара. Друга особеност на тази рецепта за тарт е, че тестото се пече без останалите съставки – пресните ягоди попадат в хрупкавата обвивка едва след това. Съвет – ако не е сезонът на ягодите, можем да използваме и други плодове и да направим френски ябълков тарт или друг плодов тарт. 

Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.