Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пушена сьомга – вкусен източник на протеин

Пушената сьомга е класика на всяка празнична трапеза. За разлика от топло пушената сьомга, тя се опушва студена, а не гореща. Колко време отнема процесът на опушване? По какво се различава студено пушената сьомга от гравлакс? На тази страница ще споделим всичко това, плюс още интересни неща.

Полезна информация

Пушената сьомга притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пушена сьомга

Пушена сьомга е термин, който се използва за описание на пушени парчета или части от осолена или предварително осолена сьомга. Пушената сьомга обикновено се опакова на средно големи, леко мазни резени с червеникав до леко кафеникав цвят. Краищата на пушената сьомга са средно дебели и със сравнително твърда консистенция. Пушената сьомга има характерен рибен и опушен привкус, с леко солен послевкус. Месото е крехко, на места с желеобразна консистенция.

Как се прави пушена сьомга?

След улова, прясното месо от сьомга първоначално се опушва в генератор за студен дим с температура между 15 и 25 градуса. Сьомгата се опушва два пъти в продължение на около осем часа. Между отделните процеси на пушене има интервал от 4 часа. Пушената сьомга има много по-дълъг срок на годност от прясната, тъй като потенциалните микроби се унищожават по време на опушването.

В допълнение към метода за студено опушване, съществува и метод за горещо опушване, при който прясната сьомга се опушва на тлеещ буков огън и в затворена камера. Топло пушената сьомга например, обикновено има малко по-ароматен вкус от студено пушената. Сьомгата „гравлакс“ се подправя със захар, сол и копър според скандинавския обичай и се маринова, но не се опушва.


Произход

Откъде произхожда пушената сьомга?

Днес по-голямата част от студено пушената сьомга идва от Норвегия, Швеция и Исландия САЩ и Канада също притежават голям дял от производството на пушена сьомга в световен мащаб. По принцип, обаче, на много места пушената сьомга се произвежда и от частни производители – обикновено е необходим само подходящ уред за опушване на риба. Пушената сьомга може да бъде закупена в магазините за търговия на дребно в прясно състояние от щанда за риба или опакована.


Сезон

Кога е сезонът на пушената сьомга?

Пушена сьомга се предлага през цялата година. Прясна пушена сьомга обикновено се предлага от февруари до края на септември – това е сезонът за риболов на сьомга. Пушената сьомга се смята за деликатес, особено през есента и зимата.

Нашите предложения за трайни продукти

Валидни от 15.04.2024 до 21.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пушената сьомга и как се съхранява?

Детайлно изображение на пушена сьомга

Тя може да се консумира самостоятелно или да се използва като съставка в опушени ястия. За най-добър вкус, трябва да я извадим от хладилника 30 минути преди консумация. Пушената сьомга може да се съхранява неотворена до две седмици след като е приготвена, в хладилник при температура от 4 до 6 градуса. След отваряне на опаковката, трябва да се консумира в рамките на няколко дни.Съставки

Какво съдържа пушената сьомга?

Пушената сьомга е богата на ценните омега-3 мастни киселини и има високо съдържание на протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 289 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини 28,5 гр

Мазнини: 19,4 гр

Витамини

 

Витамин А: 89 µg

Витамин B1: 0,2 мг

Витамин B2: 0,18 мг

Витамин В6: 0,64 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,9 мг

 

Минерали

 

Калций: 23 мг

Желязо 1 мг

Калий: 475 мг

Магнезий: 38 мг

Натрий: 64 мг