Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Беконът – тайната звезда в кухнята

Дори и рядко да се появява в чинията като основен компонент, не можем да си представим готвенето без бекон. Неговото високо съдържание на мазнини и сол му придава уникален вкус и аромат. Ако се запържи, интензивните му вкусови качества се засилват още повече.

Полезна информация

Беконът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на бекон

Крехкият бекон не е много тлъст и се получава от свинска кожа. Дебелината на слоя бекон е максимум два сантиметра и се намира под постното месо. Другите две разфасовки са бекон от свински корем и бекон от свински гръб. Тези видове бекон са малко по-тлъсти и са особено подходящи за супи и яхнии, когато са пушени и осолени. 

Беконът е сурово обработен продукт

Когато става дума за шунка се прави общо разграничение между варена сушена шунка и сурова сушена шунка. Беконът принадлежи към групата на сурово обработените продукти. Шунковите продукти обикновено се приготвят от свински бут. Суровото осолено месо първо се обработва чрез осоляване. След това стоките се опушват или се изсушават на въздух. Особено когато става въпрос за опушване, съществуват различни, често традиционно обусловени различия между отделните производители и региони. Например вкусът на шунка, опушена с букови дърва, е различен от този на шунка, опушена с хвойна.


Произход

Откъде произхожда беконът?

Методите за консервиране на храни са познати от хиляди години. Още древните римляни са опушвали месо, осолявали са хранителни продукти или са ги варили в гореща солена вода. Затова през Средновековието солта е толкова високо ценена и постепенно заема мястото си на най-важен консервант. Подобно на други хранителни продукти, в миналото шунката се е съхранявала чрез опушване, осоляване или сушене на въздух.


Сезон

Кога е сезонът на бекона?

Беконът се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва беконът и как се съхранява?

Детайлно изображение на бекон

Преди да се консумира, беконът се вади от опаковката, за да развие пълния си аромат. Беконът има опушен и леко солен аромат и може да се използва по много различни начини. Подходящ е за обилни ястия, но също така и самостоятелно или с хляб. Някои бързи ястия са картофи или макарони на тиган с бекон, прясна салата, салата с макарони, картофена салата, картофи на фурна, спагети, лучена торта, солени мъфини, тарта и запеканка с бекон. Нарязан на ситно бекон може да се използва за покриване на аспержи, печено месо, фурми или смокини.   

Ето и какъв е най-добрият начин за съхраняване на бекона:

Ако беконът е разопакован, можем да го съхраняваме увит във влажна домакинска кърпа на хладно и сухо място. Може да се съхранява и в хладилника. По този начин ще се запази в продължение на няколко седмици. Ако опаковката на бекона все още е непокътната и вакуумирана, обърнете внимание на отпечатания върху нея минимален срок на годност. Беконът може да се постави във вакуумирана опаковка и да се замрази, но не за повече от шест месеца, тъй като в противен случай се разваля.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с бекон


Съставки

Какво съдържа беконът?

Беконът съдържа протеини, които са оптимално усвоими от организма. Благодарение на дългия процес на зреене протеините се разграждат и по този начин могат да бъдат оптимално усвоени от организма. В свинския джолан се съдържат и важни витамини и минерали. Що се отнася до минералите, приемът на натрий, калий, желязо и цинк е особено важен за човешкия организъм. Беконът е по-чист от другите разфасовки свинско месо.

Хранителна стойност
 

ккал: 152 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 20,71 гр

Мазнини: 7,74 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,88 мг

Витамин В2: 0,23 мг

Витамин В6: 0,51 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,26 мг

 

Минерали

 

Калций: 2 мг

Желязо: 1,12 мг

Калий: 279 мг

Магнезий: 23 мг

Натрий: 69 мг