Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Крем фреш: облагородява много ястия

Крем фреш идва от френски и означава прясна сметана. Тъй като обикновено се използва за облагородяване на ястия, високото му съдържание на мазнини играе по-скоро второстепенна роля. Именно съдържанието на мазнини придава типичния му вкус.

Определение

Какво представлява крем фреш?

Детайлно изображение на крем фреш

Крем фреш е кисело-млечен продукт и се произвежда от сметана със специални култури от млечнокисели бактерии и други микроорганизми. Киселото мляко, кефирът, мътеницата и заквасеното мляко също са кисело-млечни продукти. Крем фреш не съдържа консерванти или други добавки, добавя се само захароза. Крем фреш е лесно смилаем и има ограничена трайност при съхранение в хладилник. Киселата сметана и заквасената сметана са сходни продукти.

Разнообразие с крем фреш

Крем фреш е вкусна добавка към различни ястия, като се използва в обедни ястия, за подобряване на сосове или за салати с билки. Той е класическо допълнение към хрупкавите летни зеленчуци, а също така е подходящ и за зимни зеленчуци. Крем фреш придава на диповете деликатен и кремообразен вкус. На пазара се предлага и крем фреш, овкусен с различни билки и подправки, но най-популярен е натуралният вариант. 


Производство 

Как се произвежда крем фреш?

Крем фреш е продукт от заквасена сметана, произведен от пастьоризирано мляко или сметана. В специални резервоари течността се смесва с млечнокисели бактерии, които превръщат лактозата в млечна киселина при температура от 20 до 40 градуса. В резултат на този процес след ден-два крем фреш придобива типичния вкус и гъста консистенция.

Можеш сам да си приготвиш крем фреш: Ето как става

Рецептата за приготвяне на този вкусен френски крем е изключително лесна, спестява отпадъци от опаковки, доставя удоволствие и гарантира наистина изключителен вкус. Като помощници се използват млечнокиселите бактерии в мътеницата.

  1. 200 g сметана и 2 с.л. мътеница се поставят в чист, затварящ се съд.
  2. Съдът се разклаща добре.
  3. Оставя се да ферментира при температура около 25 градуса в продължение на 12-24 часа.
  4. Няма място за притеснение, дори ако сместа все още е твърде течна. Кремът се сгъстява допълнително в хладилника.
  5. Готово! Домашно приготвеният крем фреш има трайност до седмица, ако се съхранява в хладилник.

Произход 

Откъде произхожда крем фреш?

Както подсказва името, крем фреш произхожда от Франция. Терминът буквално се превежда като „прясна сметана“. Тъй като продуктът е изключително популярен и в Германия, много немски производители вече произвеждат крем фреш. 


Разграничаване

Разлики: Крем фреш, заквасена сметана и кисела сметана

Трите продукта представляват заквасена сметана и имат доста подобен външен вид, но се различават по съдържанието на мазнини и по вкуса.

Каква е разликата между крем фреш и заквасена сметана?

Крем фреш често се сравнява със заквасена сметана, но с изключение на кремообразната текстура, двата продукта всъщност са доста различни. Заквасената сметана е много по-мека и не е така кисела, докато крем фреш се отличава със значително по-голямо съдържание на захар – до 15%, както и на мазнини – 30%. Заквасената сметана съдържа 20% мазнини.

Каква е разликата между крем фреш и кисела сметана?

Нискомаслената заквасена сметана, позната и под името „кисела сметана“, има най-ниско съдържание на мазнини от трите продукта – 10 процента. Тя е най-подходяща за здравословно хранене. Нейната консистенция е по-течна от тази на другите два вида и се отличава с приятно кисел вкус. 


Алтернатива

Заместване-на-крем-фреш Възможни са тези алтернативи

Искаш да се храниш нискокалорично, но нямаш крем фреш в хладилника или нямаш време да си го приготвиш у дома? В зависимост от рецептата, крем фреш може без проблем да се замени с други млечни продукти. Ето и най-добрите идеи.  

Може ли крем фреш да се замени със заквасена сметана?

Заквасената сметана е също толкова подходяща, колкото и крем фреш, за добавяне в печива, добавка към супи, или намазване на тарт фламбе. Готвенето със заквасена сметана изисква предварително да се разбие с малко нишесте. Така тя няма да се пресече в горещото ястие. 

Може ли крем фреш да се замени с кисело мляко?

Въпреки че вкусът на киселото мляко е подобен на този на крем фреш, то съдържа значително по-малко мазнини и е много по-течно. Прецеждането му през чиста кърпа ще го направи малко по-гъсто. За съжаление, то не е подходящо за готвене, тъй като се пресича в горещи ястия, а за добавяне в печива подхожда само в ограничена степен, в зависимост от рецептата. Въпреки това може лесно да се използва като нискокалоричен заместител на крем фреш за добавка към задушени ястия, чили кон карне и други подобни. 

Може ли крем фреш да се замени с прясно сирене?

Прясното сирене е подходящо за много рецепти. С високото си съдържание на мазнини то придава на задушените ястия богат, плътен вкус, подобен на крем фреш. Разредено с малко мляко, прясното сирене може да се използва и за приготвяне на чудесни дресинги за салати с паста. 

Може ли крем фреш да се замени със заквасена сметана?

Заквасената сметана също е значително по-малко калорична от крем фреш, затова е популярна алтернатива за здравословни рецепти. За съжаление тя се пресича в горещи ястия, поради което трябва да се използва само в студени ястия, например за дресинги или студени сосове. 

Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на крем фреш: Ето на какво да обърнеш внимание

Ето най-добрите съвети за купуване и съхранение на крем фреш и всички негови разновидности. Тези съвети ще те направят специалист в тази област.

Какви видове крем фреш има?

Вегански крем фреш: Веган версията може да бъде открита в хладилната витрина до традиционния крем фреш. Алтернативата на растителна основа не съдържа лактоза, базира се на кокосово масло и соев протеин и може да се третира като версията на животинска основа. 

Крем фреш без лактоза: Крем фреш без лактоза също може да се намери в хладилната витрина. Свойствата му при готвене също са като на оригиналния продукт. 

Класически: Крем фреш, както е създаден първоначално във Франция. Кремообразен, пикантен, вкусен, висококалоричен.

Crème leicht или Crème légère е крем фреш, който има само 15% съдържание на мазнини. Чудесна алтернатива за здравословно хранене, когато трябва да се внимава за калориите.

Крем фреш с подправки: Този вариант е подходящ за пикантни ястия, например супи, салати и запеканки, тъй като има приятен и пикантен вкус.

Правилно съхранение на крем фреш

Крем фреш трябва да се съхранява в хладилник. Неотворен, той може да се съхранява в продължение на около месец. Често запазва вкуса си дори след изтичане на срока на годност. След отваряне трябва да се консумира в рамките на два до три дни. 


Употреба

Какво може да се приготви с крем фреш?

Детайлно изображение на крем фреш

Крем фреш се използва най-добре за овкусяване на сосове. Подходящ е също за салати, супи, дипове, ястия с паста и запеканки.  



Това също би могло да представлява интерес


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.