Крем фреш: облагородява много ястия
Крем фреш идва от френски и означава прясна сметана. Тъй като обикновено се използва за облагородяване на ястия, високото му съдържание на мазнини играе по-скоро второстепенна роля. Именно съдържанието на мазнини придава типичния му вкус.
Какво представлява крем фреш?
Крем фреш е кисело-млечен продукт и се произвежда от сметана със специални култури от млечнокисели бактерии и други микроорганизми. Киселото мляко, кефирът, мътеницата и заквасеното мляко също са кисело-млечни продукти. Крем фреш не съдържа консерванти или други добавки, добавя се само захароза. Крем фреш е лесно смилаем и има ограничена трайност при съхранение в хладилник. Киселата сметана и заквасената сметана са сходни продукти.
Разнообразие с крем фреш
Крем фреш е вкусна добавка към различни ястия, като се използва в обедни ястия, за подобряване на сосове или за салати с билки. Той е класическо допълнение към хрупкавите летни зеленчуци, а също така е подходящ и за зимни зеленчуци. Крем фреш придава на диповете деликатен и кремообразен вкус. На пазара се предлага и крем фреш, овкусен с различни билки и подправки, но най-популярен е натуралният вариант.
Как се произвежда крем фреш?
Крем фреш е продукт от заквасена сметана, произведен от пастьоризирано мляко или сметана. В специални резервоари течността се смесва с млечнокисели бактерии, които превръщат лактозата в млечна киселина при температура от 20 до 40 градуса. В резултат на този процес след ден-два крем фреш придобива типичния вкус и гъста консистенция.
Можеш сам да си приготвиш крем фреш: Ето как става
Рецептата за приготвяне на този вкусен френски крем е изключително лесна, спестява отпадъци от опаковки, доставя удоволствие и гарантира наистина изключителен вкус. Като помощници се използват млечнокиселите бактерии в мътеницата.
- 200 g сметана и 2 с.л. мътеница се поставят в чист, затварящ се съд.
- Съдът се разклаща добре.
- Оставя се да ферментира при температура около 25 градуса в продължение на 12-24 часа.
- Няма място за притеснение, дори ако сместа все още е твърде течна. Кремът се сгъстява допълнително в хладилника.
- Готово! Домашно приготвеният крем фреш има трайност до седмица, ако се съхранява в хладилник.
Откъде произхожда крем фреш?
Както подсказва името, крем фреш произхожда от Франция. Терминът буквално се превежда като „прясна сметана“. Тъй като продуктът е изключително популярен и в Германия, много немски производители вече произвеждат крем фреш.
Разлики: Крем фреш, заквасена сметана и кисела сметана
Трите продукта представляват заквасена сметана и имат доста подобен външен вид, но се различават по съдържанието на мазнини и по вкуса.
Каква е разликата между крем фреш и заквасена сметана?
Крем фреш често се сравнява със заквасена сметана, но с изключение на кремообразната текстура, двата продукта всъщност са доста различни. Заквасената сметана е много по-мека и не е така кисела, докато крем фреш се отличава със значително по-голямо съдържание на захар – до 15%, както и на мазнини – 30%. Заквасената сметана съдържа 20% мазнини.
Каква е разликата между крем фреш и кисела сметана?
Нискомаслената заквасена сметана, позната и под името „кисела сметана“, има най-ниско съдържание на мазнини от трите продукта – 10 процента. Тя е най-подходяща за здравословно хранене. Нейната консистенция е по-течна от тази на другите два вида и се отличава с приятно кисел вкус.
Заместване-на-крем-фреш Възможни са тези алтернативи
Искаш да се храниш нискокалорично, но нямаш крем фреш в хладилника или нямаш време да си го приготвиш у дома? В зависимост от рецептата, крем фреш може без проблем да се замени с други млечни продукти. Ето и най-добрите идеи.
Може ли крем фреш да се замени със заквасена сметана?
Заквасената сметана е също толкова подходяща, колкото и крем фреш, за добавяне в печива, добавка към супи, или намазване на тарт фламбе. Готвенето със заквасена сметана изисква предварително да се разбие с малко нишесте. Така тя няма да се пресече в горещото ястие.
Може ли крем фреш да се замени с кисело мляко?
Въпреки че вкусът на киселото мляко е подобен на този на крем фреш, то съдържа значително по-малко мазнини и е много по-течно. Прецеждането му през чиста кърпа ще го направи малко по-гъсто. За съжаление, то не е подходящо за готвене, тъй като се пресича в горещи ястия, а за добавяне в печива подхожда само в ограничена степен, в зависимост от рецептата. Въпреки това може лесно да се използва като нискокалоричен заместител на крем фреш за добавка към задушени ястия, чили кон карне и други подобни.
Може ли крем фреш да се замени с прясно сирене?
Прясното сирене е подходящо за много рецепти. С високото си съдържание на мазнини то придава на задушените ястия богат, плътен вкус, подобен на крем фреш. Разредено с малко мляко, прясното сирене може да се използва и за приготвяне на чудесни дресинги за салати с паста.
Може ли крем фреш да се замени със заквасена сметана?
Заквасената сметана също е значително по-малко калорична от крем фреш, затова е популярна алтернатива за здравословни рецепти. За съжаление тя се пресича в горещи ястия, поради което трябва да се използва само в студени ястия, например за дресинги или студени сосове.
Полезен ли е крем фреш?
При 30% мазнини и 15% съдържание на захар не е чудно, че крем фреш има малко под 300 калории на 100 грама. Освен това е истинска холестеролна бомба. Съдържа също 75 милиграма калций и малко под 60 милиграма фосфор на 100 грама, което е добра комбинация за здрави кости и зъби. Въпреки това хората на нискокалоричен хранителен режим трябва да изберат по-леки алтернативи. За щастие има много такива.
Купуване и съхранение на крем фреш: Ето на какво да обърнеш внимание
Ето най-добрите съвети за купуване и съхранение на крем фреш и всички негови разновидности. Тези съвети ще те направят специалист в тази област.
Какви видове крем фреш има?
Вегански крем фреш: Веган версията може да бъде открита в хладилната витрина до традиционния крем фреш. Алтернативата на растителна основа не съдържа лактоза, базира се на кокосово масло и соев протеин и може да се третира като версията на животинска основа.
Крем фреш без лактоза: Крем фреш без лактоза също може да се намери в хладилната витрина. Свойствата му при готвене също са като на оригиналния продукт.
Класически: Крем фреш, както е създаден първоначално във Франция. Кремообразен, пикантен, вкусен, висококалоричен.
Crème leicht или Crème légère е крем фреш, който има само 15% съдържание на мазнини. Чудесна алтернатива за здравословно хранене, когато трябва да се внимава за калориите.
Крем фреш с подправки: Този вариант е подходящ за пикантни ястия, например супи, салати и запеканки, тъй като има приятен и пикантен вкус.
Правилно съхранение на крем фреш
Крем фреш трябва да се съхранява в хладилник. Неотворен, той може да се съхранява в продължение на около месец. Често запазва вкуса си дори след изтичане на срока на годност. След отваряне трябва да се консумира в рамките на два до три дни.
Какво може да се приготви с крем фреш?
Крем фреш се използва най-добре за овкусяване на сосове. Подходящ е също за салати, супи, дипове, ястия с паста и запеканки.