Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Къпините: истински витаминни бомби

Знаеш ли, че къпините не цъфтят само веднъж? Храстите могат да цъфтят от пролетта до зимата. Междувременно си правят почивки, след което отново разцъфват китно. При нас хората това би се наричало креативна творческа пауза. Ще ти разкрием още интересни неща за вкусното плодче.

Полезна информация

Къпините имат следните специални качества

Пресни къпини в детайлен изглед

Къпиновите храсти могат да се открият на голи склонове, сметища, крайпътни насипи и просеки. Поради различните цветчета къпиновият храст има както зрели, така и незрели плодове. Относително необичайно е, когато храстът често пъти цъфти при първи сняг. Цветът и вкусът на плодовете може да варират, защото има много подвидове къпини. Листата на къпиновия храст са овални и леко назъбени.

Къпините се числят към истинските витаминни бомби

Те са богати на витамин А, С, Е и В и така предпазват очите, клетките и процесите на обмен на веществата в тялото. Към това се добавя и високият процент важни минерали. Трябва да споменем и съдържанието на желязото и фолиева киселина. За хората, обръщащи внимание на броя калории, къпината е идеалната лека закуска. Тя съдържа само 43 калории на 100 грама.


Произход

Откъде произхождат къпините?

Произходът на къпините е от Евразия и Северна Америка. Днес те се откриват както диворастящи, така и в нашите градини. Къпините спадат към групата на розоцветните и латинското им наименование е Rubus Fruticosus AGG.


Сезон

Каква е сезонността на къпините?

Къпините зреят от юни до октомври.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват къпините и как се съхраняват?

Пресни къпини в детайлен изглед

Къпините имат широко приложение. Те могат да се добавят в плодов сладкиш, десерти, сладолед, кисело мляко или плодови шейкове. Домашният конфитюр от пресни къпини също е чудесна идея.

Така къпините остават пресни

Пресните къпини са чувствителни плодове и неохладени не могат да се съхраняват за дълго. Ето защо е добре да ги оставим в отделението за пресни продукти на хладилника и то за максимален период от една седмица. Замразените къпини са добра алтернатива и могат да се използват в кухнята по всяко време. При тях трайността е една година.



Съставки

Ето какво съдържат къпините*

Къпините са идеална лека закуска, тъй като наред с другите вещества съдържат малко плодови захари и много малко калории. Техният процент баластни вещества е висок и действа подпомагащо за чревната дейност.

Хранителна стойност
 

kcal: 44 kcal

Въглехидрати: 6,2 g

Белтъчини: 1,2 g

Мазнини: 1 g

Витамини

 

Витамин А: 45 µg

Витамин B1: 0,03 mg

Витамин B2: 0,04 mg

Витамин B6: 0,05 mg

Витамин С: 17 mg

Витамин Е: 0,7 mg

 

Минерали

 

Калций: 44 mg

Желязо: 0,9 mg

Калий: 180 mg

Магнезий: 30 mg

Натрий: 2 mg