Седем креативни идеи за веган закуска
Кратко съдържание на тази страница
- За много хора закуската е най-важното хранене за деня. Онези от нас, които се хранят с веган храна, също имат безброй възможности.
- Много от рецептите, съдържащи животински продукти, лесно и бързо се трансформират във веган рецепти.
- От овесена каша до веган палачинки – тук ще намерим вкусни рецепти, които ще ни помогнат да спазваме веган режим всеки ден.
Веган закуска – нови рецепти за седмицата
Най-добрите веган рецепти обикновено са съвсем прости. Понякога обаче ни липсват идеи и се яде едно и също нещо, точно както винаги. Растителната кухня винаги може да предложи нещо ново. Нуждаем се от вдъхновение? Тук ще намерим седем различни категории рецепти за веган закуска и съвети как да ги разнообразим. Така закуската никога вече няма да е скучна.
Имаме нужда от освежаваща енергия в чаша? Можем да опитаме смутита!
Може би сме от хората, които не могат да се хранят рано сутрин? В такъв случай зеленото смути е чудесен вариант за нас. Пюрето от любим плод ни осигурява бърза доза витамини. Привържениците на здравословното хранене отдават голямо значение на консумацията на достатъчно зеленчуци. В такъв случай зеленото смути може да бъде чудесен начин да приемем една порция още сутринта и така да покрием малка част от дневната нужда от витамини и минерали. Зелените зеленчуци съдържат много вторични растителни съединения, които укрепват имунната система. Освен ябълка, круша, портокал или ананас, които придават приятна сладост, в буркана попадат и сурово прясно зеле, спанак или целина. Ако предпочитаме нещо топло, можем да приготвим и златно мляко.
Мюслито е вечна класика, а купата се появява като тенденция
Ако сутрин нямаме много време, можем просто да използваме готова веган смес за мюсли. Можем също да приготвим мюслито предварително. То се приготвя от овесени ядки, сушени плодове, например боровинки и нарязани лешници, семена от чиа или пухкав амарант. Веган кисело мляко, произвеждано от соя, вече се предлага с много вкусове. Ако не ни харесва класическото соево кисело мляко, киселите млека на бадемова или кокосова основа също са реална възможност. Най-съвременната закуска в купа в момента определено са купите със смути. Тези красиво аранжирани купи са истинска вкусова експлозия. Те съдържат кремообразни, свежи и богати на фибри съставки в едно, а освен това изглеждат фантастично.
Едно добро начало – веган бъркани яйца
Вкусно бъркано яйце без яйце? Да, това също е възможно. Бързата рецепта може лесно да се превърне във веган закуска. Списъкът с покупки трябва да включва натурално тофу, което е основната съставка на ястието. Размачква се и се натрошава с вилица. Куркума или малко къри на прах придават жълтия цвят, а веган бърканите яйца можем да овкусим като обикновените бъркани яйца – със сол, черен пипер и лук. Съвет – можем да приготвим и обилна закуска, за да има какво да похапваме. докато сме в движение. Трябва просто да поставим веган бърканите яйца като топинг между две филийки хляб с веган масло.
Сладка закуска за похапване в движение – мъфини, барчета, енергийни топчета
Ако обичаме да печем или търсим веган закуска, която да вземем със себе си в офиса, сладките продукти, например веган бонбони, са отличен избор. Тук има и веган рецепти за онези от нас, които ценят здравословната храна. Можем например да направим веган мъфини без яйца – с брашно от лимец, ябълки и моркови, те се превръщат в полезна закуска, която можем да хапваме в движение или в офиса. Друг вариант е мюсли или веган протеинови барчета от фурми, сушени плодове, ядки или овес. Можем да комбинираме меки фурми, бадеми, лешници, овесени ядки, сушени боровинки, годжи бери, бадемова паста и амарант за вкусна енергийна закуска. Плодовите барчета мюсли са особено богати на хранителни вещества и съдържат кайсии, кокосови стърготини, ленено семе и семена от чиа, наред с всичко друго. Да опитаме! Ако искаме да си приготвяме барчета сами, добра идея е да инвестираме в мощен блендер, за да спестим време. Барчетата се приготвят лесно и се съхраняват в хладилника в продължение на няколко дни. Същото важи и за енергийните топчета. Страхотното при тези варианти за закуска е, че те съдържат много фибри, от които организмът има спешна нужда за балансирано хранене.
Когато лъжицата ни дава сили – овесена каша и овес за през нощта
Веган овесената каша и накиснатите овесени ядки са двете страни на една и съща монета – и двете се състоят от овесени ядки и течност. Докато овесената каша се консумира топла, накиснатите овесени ядки са студена закуска. За овесена каша, крехките овесени ядки се сваряват с малко овесено, соево или ядково мляко, за да се получи гъста, загряваща каша за закуска, която се съчетава добре с плодов компот или пресни плодове. Можем да приготвим овесена каша и по съвсем минималистичен начин – само с вода и овесени ядки. Можем да опитаме и соево мляко с вкус на ванилия. За накиснати овесени ядки, трябва да оставим овесените ядки да пренощуват в студено мляко. Подходящи летни добавки са боровинки или ленено семе. Можем да заменим с други плодове по избор. Вместо овесени ядки можем също да използваме алтернативни продукти, например каша от просо или киноа.
Веган паста за мазане – разнообразие върху филия хляб
Има безброй начини да се насладим на хлябаза закуска. Особено бърза рецепта – поставя се нарязано авокадо върху филийка хляб или препечен хляб, добавяме сол и черен пипер – резултатът е обилна и богата веган закуска. Дори един обикновен сандвич със сирене, с веган масло или веган сирене и малко лук понякога е отлична закуска. Друг бърз и вкусен вариант за закуска е класическият американски сандвич с фъстъчено масло и конфитюр или плодово желе. Други веган варианти, които могат да се приготвят много бързо – хляб с хумус, пюре от патладжан или зеленчуци на скара от буркан. Веган пасти за мазане могат да бъдат перфектно усъвършенствани с песто, листни салати, пресни билки или кълнове. Пушеното тофу или сейтан добавят вкус на месо към сандвича, но хлябът с настъргани зеленчуци също е много вкусен. Съвет – ако от обяда ни е останал малко зеленчуков сос, можем да го използваме като студена смес за сандвич. С няколко листа салата ще получим дълготрайно удоволствие с малко усилия. Особено вкусно и истинско удоволствие за окото – трамезини с авокадо и доматен крем. Можем да опитаме!
Почивка през уикенда – палачинки и гофрети
Дори да не се храним като веган, можем да спечелим сърцата на веганите в приятелския кръг с веган палачинки и веган гофрети. Важното при малките палачинки е те да станат хубави,въздушни и да се надигнат леко. Можем да постигнем това, като добавим бакпулвер и сода за хляб. За да станат гофретите още по-пухкави, можем да използваме и минерална вода за тестото. Веган версията на популярните палачинки с мътеница, които можем да приготвим с растително масло и малко лимонов сок също е много вкусна. Веган палачинките могат да се приготвят както с банани като заместител на яйцата, така и без заместител. За веган гофрети се използва тесто, което е много подобно на тестото за палачинки. Червените гофрети са доста необичайни – тестото им съдържа червено цвекло което им придава уникален вкус. Можем да ги консумираме както солени, така и сладки. За заливката са подходящи веган масло и кленов сироп или веган кисело мляко – подсладено с плодове или нарязани на кубчета плодове, но също и солено с пресни билки или зеленчуци антипасти. Вариантите със сладко тесто също са вкусни – можем да опитаме кокосови или бадемови гофрети.