Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бадеми – универсални и вкусни

Бадемите принадлежат към разред розоцветни. Те са култивирани още преди 4000 години, а в наши дни те се отглеждат предимно в Калифорния, но също и в Пакистан, Иран и Средиземноморския регион. Различават се сладки и горчиви бадеми.

Полезна информация

Бадемите притежават следните специални характеристики 

Детайлно изображение на бадеми

Сладките бадеми имат канелено-кафява, грапава кожица и са бадемите, които познаваме най-добре. Могат да се консумират сурови, но също така да се използват в ликьори, марципан и сладкиши. Горчивите бадеми не са подходящи за консумация в суров вид, тъй като съдържат гликозид, произвеждащ хидроцианидна киселина.  В ботаническия смисъл на думата, бадемите не са ядки, а спадат към т.нар. костилкови плодове.

Ето какво съдържат бадемите

Бадемите съдържат бадемово масло, но също така и следи от захар и витамини като витамин А и витамин Е. Минералите също присъстват. Количеството на калция в 100 грама е около 252 милиграма, на магнезия – 170 милиграма, а количеството на калий е най-високо – 835 милиграма. 


Произход

Откъде произхождат бадемите?

Бадемовото дърво се отглежда от повече от 4000 години. Бадемовите дървета виреят главно в Калифорния, Средиземноморския регион, Иран, както и в Пакистан и Китай. В някои германски лозарски райони се отглеждат бадеми, които вероятно са внесени от римляните заедно с виното.


Сезон

Каква е сезонността на бадемите?

Реколтата от бадеми се събира за периода от юни до октомври. Въпреки това ядките се предлагат на пазара през цялата година. 

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват бадемите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на бадеми

Сладкият бадем се използва основно за консумация в суров вид, но също така и за печене, за производство на марципан и ликьор. Преди консумация, бадемите се попарват в гореща вода, за да може лесно да се отстрани леко горчивата им обвивка. Изсушени, те могат да се преработят в брашно или да се настържат, стриват или режат. В този си вид те се използват за декорация или за печене. На панаирните щандове сладкият бадем се предлага под формата на популярния „печен бадем“, карамелизиран в захар. Бадемите трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място.Съставки

Ето какво съдържат бадемите

Съставът им включва витамини, минерали, мазнини, протеини и фибри, фолиева киселина и антиоксиданти.

Хранителна стойност
 

ккал: 583 ккал

Въглехидрати: 5,4 гр

Протеини: 18,7 гр

Мазнини: 54,1 гр

Витамини

 

Витамин А: 23 µg

Витамин B1: 0,22 мг

Витамин В2: 0,6 мг

Витамин В6: 0,16 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 25,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 252 мг

Желязо: 4,1 мг

Калий: 835 мг

Магнезий: 170 мг

Натрий: 20 мг