Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Костилкови плодове: вкусни и ароматни

Терминът „костилкови плодове“ описва плодове от група растения със здрава, дървовидна ядка. При това плодовете се различават значително по външен вид. Към костилковите спадат например мангото, кайсиите, сливите, черешите, нектарините и подобните. Но знаеш ли, че и кокосовите, бадемовите и смрадликовите плодове от ботаническа гледна точка също се числят към костилковите сортове? Научи повече за вкусните плодове на следващите страници.

Полезна информация

Костилковите плодове имат следните специални качества

Много разновидности на костилкови плодове са изключително богати на витамини. Черешата например е известна със съдържанието си на витамин С, фолиева киселина и много варианти на витамин В. Като специална форма на костилковия плод се считат многокостилковите, към които се числят къпината и малината. Освен това трябва да се прави разлика и между костилковите плодове и семковите плодове (ябълка, круша и подобни), които имат по-малки семки. 


Произход

Откъде произхождат костилковите плодове?

Пресни костилкови плодове в детайлен изглед

Докато черешовите и сливовите дървета се чувстват относително добре и в умерени географски ширини, има някои варианти на костилкови плодове, които виреят по-скоро в средиземноморския регион. Кайсиевите дървета дори могат да се открият в по-топлата южна част на Германия, но предимно са разпространени в Средиземноморието. Там и в Турция те се считат за типично насаждение. Още по-екзотична е областта на отглеждане на шамфъстъка, който намира идеални условия в Иран, Сирия, но и в Калифорния, Гърция и Турция.

Някои от тези плодови сортове имат различни варианти: при черешата това са сладката череша, вишната, японската вишна, както и обикновената гроздовидна песъкиня. Японската вишна например, позната под името Prunus serrulata, расте предимно в Япония, Китай и Корея. Вишната пък се култивира в обширни области на Северното полукълбо, а сладката череша не е нетипична за Германия. 


Сезон

Каква е сезонността на костилковите плодове?

Като примери тук са посочени любими варианти на костилкови плодове като череши, кайсии и сливи. Тези разновидности на костилкови плодове обичат педимно топъл климат. Така обикновено сладките череши узряват през юли, при кайсиите това става през юли и август, а при сливите – през юли, август и септември. Съответно при различните видове костилкови плодове има и сходни черти. Докато студената зима не понася на тези сортове, те се чувстват добре през топлите месеци.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват костилковите плодове и как се съхраняват?

Пресни костилкови плодове в детайлен изглед

Много сортове костилкови плодове се консумират непосредствено като пресен плод. Така кайсиите, черешите и сливите спадат към класическите плодови сортове, които се ядат в чиста форма. Кокосовият орех, шамфъстъкът и бадемите са подходящи за лека закуска. 

Костилковите плодове играят важна роля в кухните по целия свят. Класиката е сладкишът; има черешови сладкиши, торти с кайсии и сливови сладкиши. Черешите се правят и на черешов мус, който може да се комбинира добре с палачинки или други тестени изделия. И в мъфините и подобните минитортички костилковите плодове са любими. Мармаладите също са разпространена форма на приложение, а бадемите и шамфъстъкът се откриват в различни ядкови миксове. Костилковите плодове намират приложение и в напитките като плодов сок, или смути. Чътнито от манго също е много популярно. Костилковите плодове са подходящи и като плодова съставка за сутрешното мюсли.

Така се съхраняват костилкови плодове

За разлика от много видове зеленчуци или гъби, повечето сортове костилкови плодове не се съхраняват в хладилното отделение. Биха могли при определени обстоятелства да издържат повече така, но губят своя аромат. Ето защо най-често се препоръчва съхранение на стайна или по-хладна температура. Стайната температура важи по-специално за екзотичните плодове, които се чувстват добре в по-топлите страни. За много плодове това също така означава да не се съхраняват в изключително топли съдове. При открито съхранение много от костилковите плодове привличат мухи, поради което се препоръчва защитено съхранение.

Различните сортове плодове притежават различни характеристики, що се касае до узряването. Така например мангото може да доузрява, докато това не важи за черешите.Съставки

Ето какво съдържат костилковите плодове

Много разновидности на костилкови плодове са богати на витамини. Черешата например е известна със съдържанието си на витамин С, фолиева киселина и разнообразие от витамини от групата В. Съдържат елементи като калий, калций, магнезий, желязо и компания. Кайсиите също съдържат витамин С, фолиева киселина, но и калций, желязо и подобни.