Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Грозде: сладко и свежо

Знаеше ли, че семките на гроздето имат характерна фунция? Те привличат бактериите и другите възбудители на болести в червата, така че последните да могат да се отделят заедно със семките. Какво друго може да се научи за сладкия плод, ще ти разкрием тук!

Полезна информация

Гроздето има следните специални качества

Прясно грозде в детайлен изглед

Гроздето спада към най-старите известни култивирани плодове. Има светли и тъмни плодове, със и без семки. В узряло състояние гроздето е много сладък плод. Обикновено плодовете са зелени до жълтеникави или сини до червеникави и кръгли до овални.

От повечето сортове гроздове се прави вино и се наричат винени сортове. За разлика от тях, трапезните сортове грозде се продават за директна консумация. При трапезните сортове гроздовете са по-големи и зрънцата имат по-тънка люспа. Тъмните трапезни сортове са по-сладки на вкус и имат повече аромат, но в тях има повече киселинност, отколкото в светлите сортове.

Със или без семки

Горчивият вкус на семките не се нрави на всеки, затова много хора предпочитат селекциите без семки. Известни сортове са например Регал сийдлес и Томпсън сийдлес (Султанина). Трапезният сорт грозде Султанина е бял и без семки и се суши на стафиди.


Произход

Откъде произхожда гроздето?

Гроздето расте почти през цялата година по цялото земно кълбо. От юли до ноември гроздето идва от Европа и Турция. От октомври се бере в ЮАР, Намибия, Бразилия и Чили и оттам навлиза в търговската мрежа.


Сезон

Каква е сезонността на гроздето?

Сезонът на гроздето в Европа е от края на юли до ноември. В търговската мрежа обаче то е налично през цялата година. Грозде расте и в Италия, Гърция и Турция. След октомври то идва от ЮАР, Намибия, Бразилия и Чили.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва гроздето и как се съхранява?

Прясно грозде в детайлен изглед

Гроздето е вкусно в чиста форма или на хапчици с различни видове сирена например. Заради високия си процент плодова захар то е сериозен източник на енергия. От него се приготвя чудесно желе. Подходящо е и за торти и тартове. Поради високия дял на сок гроздето се използва за производство на гроздов сок.

Така гроздето остава дълго време свежо

Узрялото грозде може да се съхранява за кратко време при стайна температура, но е най-добре да се консумира прясно, докато ароматът му е все още силен. Може да се съхранява неизмито в хладилник до седмица.Съставки

Ето какво съдържа гроздето*

Гроздето съдържа витамини Е и В, калций, фосфор и желязо.

Хранителна стойност
 

kcal: 67 kcal

Въглехидрати: 15,2 g

Белтъчини: 0,7 g

Мазнини: 0,3 g

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин В1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,07 mg

Витамин С: 4 mg

Витамин Е: 0,7 mg

 

Минерали

 

Калций: 12 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 192 mg

Магнезий: 9 mg

Натрий: 2 mg