Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Лешник – твърда обвивка, вкусна ядка

Лешникът е „истинска“ ядка, тъй като в ботанически смисъл за ядки се смятат само онези черупкови плодове, чиито семена са затворени в дървесен перикарп. 

Полезна информация

Лешниците притежават следните специални характеристики 

Детайлно изображение на лешници

Лешникът расте върху храст и основно се отглежда в държавите по Средиземноморието с техния влажен и топъл климат. Подобно на много други ядки, лешниците съдържат мазнини; около 100 грама лешници са равни на консумацията на 650 килокалории. Плодовата ядка на лешника е обвита от много твърда обвивка, която трябва да се разчупи, за да може лешникът да се консумира.

Твърда обвивка, вкусна сърцевина

Около 60% от съдържащите се мазнини са ненаситени мастни киселини. Другите съставки са витамин А, различни витамини от група В и минерали, например желязо, калий, калций, магнезий и фосфор, ниацин и витамин С.


Произход

Откъде произхождат лешниците?

Лешникът е плод на „обикновена леска или лешников храст“ и принадлежи към родовете от семейство Брезови. Лешниковият храст, който достига височина около пет метра, е с основен произход от Европа и Мала Азия. Лешниците служат за храна от хиляди години, но понякога маслата от лешник се използват и в козметиката. Голяма част от вносните лешници идват от т.нар. „цариградски лешник“, който се отглежда предимно в Турция поради чувствителността му към студ. По-малка част от вноса на лешници идва от Испания, Италия и Гърция. 


Сезон

Каква е сезонността на лешниците?

Реколтата от лешници се събира между септември и октомври.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват лешниците и как се съхраняват?

Детайлно изображение на лешници

В кухнята лешниците са много популярни за печене на бисквити и сладкиши. Счуканите и нарязани лешници са отлична добавка към дресинги за салати или за овкусяване на рибни ястия. Съществуват и много видове сладолед или спредове, които съдържат лешници.

През коледния сезон лешниците са незаменими за производството на меденки, джинджифилови сладкиши, сухи пасти и макарони. Популярни са и като самостоятелна храна, като вкусът е също толкова добър, колкото и в миксовете от ядки.

Ето как можем да съхраняваме лешниците

Съхранявани на тъмно и сухо място, лешниците могат да се запазят до половин година, а замразени – до една година. Препоръчително е необелените лешници да се съхраняват на сухо в торбичка с отвори, където въздухът може да циркулира добре. Наличието на влага може да доведе до развитието на плесени.Съставки

Ето какво съдържат лешниците

Лешниците се използват не само в кухнята, но и в козметиката. Листата на лешниковия храст са съставка за приготвяне на козметични и лечебни средства, подобно на листата на хамамелиса. Лешниците съдържат фибри и вторични растителни вещества като фитостероли.

Хранителна стойност
 

ккал: 644 ккал

Въглехидрати: 10,5 g

Протеини: 12 g

Мазнини: 61,6 g

Витамини

 

Витамин А: 5 µg

Витамин B1: 0,4 мг

Витамин В2: 0,2 мг

Витамин В6: 0,31 мг

Витамин С: 3 мг

Витамин Е: 26,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 225 мг

Желязо: 3,8 мг

Калий: 630 мг

Магнезий: 150 мг

Натрий: 2 мг