Лешник – твърда обвивка, вкусна ядка
Лешникът е „истинска“ ядка, тъй като в ботанически смисъл за ядки се смятат само онези черупкови плодове, чиито семена са затворени в дървесен перикарп.
Лешниците притежават следните специални характеристики
Лешникът расте върху храст и основно се отглежда в държавите по Средиземноморието с техния влажен и топъл климат. Подобно на много други ядки, лешниците съдържат мазнини; около 100 грама лешници са равни на консумацията на 650 килокалории. Плодовата ядка на лешника е обвита от много твърда обвивка, която трябва да се разчупи, за да може лешникът да се консумира.
Твърда обвивка, вкусна сърцевина
Около 60% от съдържащите се мазнини са ненаситени мастни киселини. Другите съставки са витамин А, различни витамини от група В и минерали, например желязо, калий, калций, магнезий и фосфор, ниацин и витамин С.
Откъде произхождат лешниците?
Лешникът е плод на „обикновена леска или лешников храст“ и принадлежи към родовете от семейство Брезови. Лешниковият храст, който достига височина около пет метра, е с основен произход от Европа и Мала Азия. Лешниците служат за храна от хиляди години, но понякога маслата от лешник се използват и в козметиката. Голяма част от вносните лешници идват от т.нар. „цариградски лешник“, който се отглежда предимно в Турция поради чувствителността му към студ. По-малка част от вноса на лешници идва от Испания, Италия и Гърция.
Каква е сезонността на лешниците?
Реколтата от лешници се събира между септември и октомври.
За какво може да се използват лешниците и как се съхраняват?
В кухнята лешниците са много популярни за печене на бисквити и сладкиши. Счуканите и нарязани лешници са отлична добавка към дресинги за салати или за овкусяване на рибни ястия. Съществуват и много видове сладолед или спредове, които съдържат лешници.
През коледния сезон лешниците са незаменими за производството на меденки, джинджифилови сладкиши, сухи пасти и макарони. Популярни са и като самостоятелна храна, като вкусът е също толкова добър, колкото и в миксовете от ядки.
Ето как можем да съхраняваме лешниците
Съхранявани на тъмно и сухо място, лешниците могат да се запазят до половин година, а замразени – до една година. Препоръчително е необелените лешници да се съхраняват на сухо в торбичка с отвори, където въздухът може да циркулира добре. Наличието на влага може да доведе до развитието на плесени.
Ето какво съдържат лешниците
Лешниците се използват не само в кухнята, но и в козметиката. Листата на лешниковия храст са съставка за приготвяне на козметични и лечебни средства, подобно на листата на хамамелиса. Лешниците съдържат фибри и вторични растителни вещества като фитостероли.
ккал: 644 ккал
Въглехидрати: 10,5 g
Протеини: 12 g
Мазнини: 61,6 g
Витамин А: 5 µg
Витамин B1: 0,4 мг
Витамин В2: 0,2 мг
Витамин В6: 0,31 мг
Витамин С: 3 мг
Витамин Е: 26,6 мг
Калций: 225 мг
Желязо: 3,8 мг
Калий: 630 мг
Магнезий: 150 мг
Натрий: 2 мг