Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Маково семе – неповторим аромат

Маковете са познати още от древни времена. Практиката за даване на маково семе на децата си и всички други видове употреба произхожда от Гърция. Съществуват различни сортове макове, като не всички са годни за консумация.

Полезна информация

Маковото семе притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на маково семе

Сортовете маково семе, които могат да се използват за храна, са синьо-черното (Германия), сивото (Австрия) и бялото маково семе (Индия). Маковите семена са подходящи за храна, както и под формата на масло. Тяхното съдържание на масло е приблизително 50%. В Европа масло се извлича от семената на сивия мак. Деликатното студено пресоване запазва неповторимия аромат. 

Трябва да имаме едно наум за царевичния мак

Червеният мак, който често се среща край пътищата, не е годен за консумация. От годните за консумация сортове мак ядливи са самите семена, докато самото растение е отровно. Отглеждането на макове подлежи на държавен контрол, тъй като непреработеният мак съдържа различни количества морфин и кодеин. Поради тази причина с маково семе можем да се сдобием само от търговската мрежа. Това гарантира, че семето отговаря на приложимите спрямо хранителните продукти препоръки и е подходящо за консумация.


Произход

Откъде произхожда маковото семе?

Маковите семена произхождат от Южна Европа, където са познати 6000 години пр. Хр. Широко разпространение са имали също в Египет и Гърция. Разграничаваме три вида: синьо-черните и сивите макови семена идват от Европа, а белите – от Индия.


Сезон

Каква е сезонността на маковото семе?

В Европа реколтата се събира през август или септември. Събирането на реколтата се извършва около четири до шест седмици след разцъфването на мака.

Нашите оферти за основни хранителни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва маковото семе и как се съхранява?

Детайлно изображение на маково семе

Фино смляното маково семе се използва като брашно в индийската кухня за сгъстяване на ястия. Тъй като маковото семе съдържа много мазнини, от него се получава също много добро олио. То е студено пресовано и също трябва да се използва студено, тъй като не понася топлина. Затова то се използва предимно в салати и студени ястия и ги допълва със специалния си вкус. Специално внимание трябва да се обърне на срока на годност на маковото масло, тъй като то лесно може да граняса. Добре познати и популярни са също така маковите питки и кифлите с маково семе. 

Ето как да съхраняваме маково семе:

Препоръчва се отворените опаковки да се използват в рамките на четири седмици. Смляното маково семе трябва да се използва възможно най-скоро, тъй като е възможно да граняса поради високото съдържание на масло. Маковите семена се съхраняват цели и в добре затворени буркани на хладно и тъмно място със срок на годност няколко месеца. Ако са смлени, маковите семена могат и да се замразят.Съставки

Ето какво съдържа маковото семе

Маковото семе съдържа минерали като желязо, магнезий, калций, калий и ненаситени мастни киселини, витамини като В1.

Хранителна стойност
 

ккал: 477 ккал

Въглехидрати: 4,2 гр

Протеини: 20,2 гр

Мазнини: 42,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 5 µg

Витамин B1: 0,86 мг

Витамин В2: 0,17 мг

Витамин В6: 0,44 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 4 мг

 

Минерали

 

Калций: 1460 мг

Желязо: 9,5 мг

Калий: 705 мг

Магнезий: 333 мг

Натрий: 21 мг