Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пекан – сладкият американски орех

Дървото пекан произхожда от южните щати на САЩ и се среща също и в Австралия и Мексико. Дървото пекан е официалното дърво на щат Тексас. Неговият плод, пекан, е обичан най-вече заради запомнящия се ядково-сладък вкус.

Полезна информация

Пеканите притежават следните специални характеристики 

Детайлно изображение на пекан

Издължената обвивка на пекана е леко лъскава и гладка. Плодът се отваря лесно заради тънката му обвивка – може да се направи дори ръчно. Същинското ядро на ядката, дълго от два до четири сантиметра, се състои от две половини – подобно на ореха. Тънката, кафява ципа на ядката също е годна за консумация. 

От ботаническа гледна точка пеканът не е ядка, а костилка. Пеканът е съдържа протеини и хранителни вещества, а също така витамини, минерали и вторични растителни вещества. 


Произход

Откъде произхождат пеканите?

Първоначално пеканът произхожда от южните части на Северна Америка, САЩ и Мексико. Колко е ценен пеканът е било известно дори на алгонкините, коренното население на Северна Америка. По онова време пекановите дървета са били толкова много, че дървото дори не е имало име. Този вид дървета издържа на студ до -20 градуса Целзий, което гарантира оцеляването на коренното население през зимата.


Сезон

Каква е сезонността на пеканите?

Плодовете на дървото, което достига до 30 метра височина, узряват през пролетта. Времето за прибиране на реколтата е от октомври до ноември.

Нашите оферти за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват пеканите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пекан

Пеканът често се консумира суров, но е много популярен печен или осолен. Въпреки това се използва и в ястия като палачинки, като пълнеж при приготвяне на домашни птици или директно в сосове и ястия за пържене. Меката черупка му черупка се чупи лесно с помощта на орехотрошачка. Маслото от пекан се препоръчва за любителите на растителни мазнини и масла. То има интензивен аромат на орех и се съчетава добре със салати, месо и риба. Ако пеканите се съхраняват на сухо и хладно място, при оптимални условия на съхранение те могат да се запазят в продължение на около година.


Съставки

Ето какво съдържат пеканите

Пеканът съдържа ненаситени мастни киселини, въглехидрати,  минерали като калций, калий, желязо, магнезий, фосфор и витамини В1, В2 и Е.

Хранителна стойност
 

ккал: 703 ккал

Въглехидрати: 4,4 гр

Протеини: 9,3 гр

Мазнини: 72 гр

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин B1: 1 мг

Витамин В2: 0,04 мг

Витамин В6: 0,11 мг

Витамин С: 2 мг

Витамин Е: 7,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 130 мг

Желязо: 3,4 мг

Калий: 604 мг

Магнезий: 160 мг

Натрий: 3 мг