Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Осолен месен продукт – месо, колбаси

Консервираните продукти с месо и колбаси се произвеждат чрез добавяне на различни консервиращи агенти, като готварска сол или натрий. Разграничават се суровите и варените сушени продукти, като най-често сушеното месо е свинското.

Полезна информация

Осолените месни продукти притежават следните специални характеристики

Осоленият месен продукт обикновено е в готово за консумация състояние и няма нужда да се готви или приготвя допълнително. Мариноването се използва основно за предпазване на храната от микробно разваляне. Осолените месни продукти са по-дълготрайни. В същото време червеният цвят на месото се променя и стоките стават по-устойчиви на топлина. Освен това тези продукти имат характерен аромат. Да научим повече за осоления месен продукт:

Как се осъществява осоляването?

За производството на осолени месни продукти, месото се обработва с различни консервиращи агенти, като готварска сол, натриева или азотна киселина. Използват се и т.нар. втвърдяващи добавки. Това могат да бъдат различни видове захар, аскорбинова киселина или делта-лактон на глюконовата киселина. Могат да се използват и различни подправки, за допълнително подобрение на вкуса. Напоследък все по-често се прилага и т. нар. втвърдяване чрез впръскване. Саламурата се вкарва в месото, което след се омесва. По този начин вкусът става особено мек и деликатен.

Изображение на осолени месни продукти

Сурово осолени продукти

Сурово осолените продукти се произвеждат предимно от свинско месо и по-рядко от говеждо месо. За да бъдат месните продукти сурово осолени, те трябва да имат високо съдържание на мазнини. Същевременно дялът на наситените мастни киселини трябва да бъде висок. Класическите сурово-сушени продукти включват напр. домашна шунка, бекон и бекон за хамбургери. Сурово осолените месни продукти имат типичен външен вид. Например повърхността им трябва да е гладка и без грапавини, а сушенето трябва да е равномерно.

Осолената външна част придобива кафяво до тъмно махагоново оцветяване. Цветът на месото или месото за осоляване трябва да бъде равномерен до самата сърцевина и да има светло до тъмночервен оттенък. Консервираните продукти трябва да имат типичен мирис на месо, който може да придобие и лек до силен аромат на пушек. Използваните подправки също могат да развият вкуса си. При дъвчене суровите осолени продукти са с твърда до трошлива консистенция. Солената нотка се усеща на небцето. Ароматите на зрялост също могат да се проявят ясно. Суровото осолено месо може да има и леко кисел или ядков вкус.

Варено осолено месо

При производството на варено осолено месо то се суши чрез впръскване или чрез мокро сушене. Принципно варените консервирани продукти трябва да се нагряват докрай. Предлаганото варено осолено месо включва свинско, говеждо, както и месо от други преживни животни и птици.


Произход

Откъде произхождат осолените месни продукти?

Процесът на втвърдяване е един от най – старите методи за консервиране. Съществуват сведения за мариноване още от около 1300 г. Мариноването е особено разпространено сред моряците, тъй като чрез консервирането на месото, те са имали възможност да го запазят за дълго време. От друга страна, месото е необходимо като важен източник на протеини по време на дългите пътувания. 


Сезон

Кога е сезонът на осолените месни продукти?

Осолените месни продукти са налични през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват осолените месни продукти и как се съхраняват?

Изображение на осолени месни продукти

Осолените колбаси са много вкусни като гарнитура за хляб или могат да се сервират като закуска. По принцип сушените продукти, както и другите месни продукти и колбаси, се съхраняват в хладилник. Трябва да се използва най-ниското отделение на хладилника, тъй като там температурите са най-подходящи.

Съхранявана по този начин, варената шунка, например, има срок на годност от три до пет дни. Суровата шунка може да издържи между един и четири месеца. Съответно обезмаслената шунка има много по-дълъг срок на годност. Ако шунката е нарязана на слайсове, тя трябва да се увие в пергаментова хартия. Само така може да запази своя характерен вкус. Цяло парче сурова шунка се съхранява най-добре на сухо, хладно и проветриво място при стайна температура. Там то се запазва в продължение на няколко седмици. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с осолени месни продукти