Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бирена шунка – чудесна обилна закуска

Въпреки, че се съдържа в името, бирата не е една от типичните съставки на този колбас. Името на добре познатата бирена шунка идва от традицията да се сервира като обилна гарнитура с бира и да покаже изцяло вкусовите си качества. 

Полезна информация

Бирената шунка притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна бирена шунка

Бирена шунка е термин използван за варен колбас в изкуствена обвивка, който съдържа пълнеж от сушени едри парчета свинско месо след попарване или опушване и попарване. Колбасът се състои от месна основа, която се смесва със свинско месо без мазнини. За овкусяване се използва нитритна сол за осоляване, черен пипер, индийско орехче и джинджифил. Бирената шунка обикновено се консумира нарязана в студена разфасовка върху хляб. Тя има наситен, типично месен и пикантен вкус.


Произход

Откъде произхожда бирената шунка?

Бирената шунка дължи името си на традиционното сервиране с бира. Една от разновидностите е птичата шунка, която може да съдържа и месо от различни птици.


Сезон

Каква е сезонността на бирената шунка?

Бирената шунка се предлага през цялата година.

Нашите оферти за месо и колбаси

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва бирената шунка и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна бирена шунка

Тя се консумира в студена разфасовка, нарязана на тънки филийки, с хляб или върху малки хлебчета. Традиционно с нея се пие бира. Бирената шунка може обаче да се съчетае и по други начини. Един от тях е салата с бирена шунка. В нея бирената шунка се нарязва на фини ленти и се сервира с краставици, лук и сос. Друга разновидност е бирена шунка в салата с паста или с пържено яйце в обилно ястие, както и кордон бльо.

Как се съхранява бирената шунка?

Бирената шунка и други подобни видове колбаси не трябва да се съхраняват в хладилника в продължение на повече от три дни. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Бирената шунка може да се замразява при температура минус 18 градуса в продължение на четири месеца. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена. Консервираната бирена шунка има по-дълъг срок на годност.


Съставки

Ето какво съдържа бирената шунка

Шунката е ценен източник на лесно усвоимо желязо и съдържа важни витамини от група В и жизненоважните минерали калций и магнезий. Бирената шунка съдържа фосфор, мед, калий и хлорид. Витамин В1 и В3 играят важна роля в енергийния метаболизъм. Съдържащите се минерали калций и магнезий укрепват сърцето, костите и мускулите, особено при стрес и физическо натоварване.

Хранителна стойност
 

ккал: 194 ккал

Въглехидрати: 0,17 гр

Протеини: 21,36 гр

Мазнини: 12,04 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,01 µg

Витамин B1: 0,37 мг

Витамин В2: 0,24 мг

Витамин В6: 0,28 мг

Витамин С: 23,76 мг

Витамин Е: 0,32 мг

 

Минерали

 

Калций 13 мг

Желязо: 1,89 мг

Калий 367 мг

Магнезий: 26 мг

Натрий 821 мг