Сланина – тайната звезда в кухнята
Да си признаем честно, сланината рядко играе главна роля в кухнята. Въпреки това той е незаменим , тъй като силният му, често опушен аромат допълва и овкусява ястията. Прошарената сланина често се нарича и "вамерл” – коремна сланина или коремно месо.
Сланината притежава следните специални характеристики
Сланината се получава от месото от корема на прасето. Тя има силен аромат на пушек и солен вкус. При запържване, силният ѝ аромат се разгръща още по-силно. Сланината или сланината от корем се суши и опушва, но понякога се продава и в сушен или варен вариант. Предлага се и като сланина за закуска. Под сланината има много мускулно месо, което е подходящо и като богата гарнитура за хляб.
Откъде произхожда сланината?
Методите за консервиране на храни са познати от хиляди години. Още древните римляни са опушвали месо, осолявали са хранителни продукти или са ги варили в гореща солена вода. Затова през Средновековието солта е толкова високо ценена и постепенно заема мястото си на най-важен консервант. В миналото шунката е била консервирана чрез опушване, осоляване или въздушно сушене.
Кога е сезонът на сланината?
Сланината се предлага през цялата година. Продава се прясна или във вакуумирана опаковка в хладилната камера.
За какво може да се използва сланината и как се съхранява?
Сланината е идеална за гарниране на хляб или за добавяне към супи и яхнии, нарязан на малки кубчета. Може да се свари, осоли или опуши. Сланината е популярна част от барбекюто през сезона на грила, когато е прясна, т.е. почти необработена. Италианците я използват за производството на панчета – вкусно навито месо от корем. Предлага се предимно въздушно изсушена. Много мазната сланина от гърба обикновено се използва в кухнята за пакетиране или увиване на постно месо и е подходяща за производство на свинска мас, така че всъщност служи само като съставка.
Ето как се съхранява сланината
Ако сте купили сланина на парчета, тя трябва да се съхранява на сухо и хладно, но определено проветриво и най-вече тъмно място. Избата е особено подходяща за това. Ако обаче не разполагате с мазе, можете лесно да използвате хладилника за съхранение. Трябва обаче да поставите сланината във вакуумирана опаковка. По този начин тя може да се съхранява в продължение на няколко месеца.
След като сланината бъде нарязана, тя трябва да се опакова във въздухопропусклив съд и да се съхранява в хладилник. Там се запазва в продължение на няколко седмици. За да се увеличи удоволствието от консумацията, вакуумираната сланина трябва във всички случаи да престои известно време на стайна температура, преди да се консумира, за да може да „диша“.
Какво съдържа сланината?
В зависимост от това от коя част на прасето е сланината, тя съдържа повече или по-малко мастна тъкан. Сланината от гръб, например, се състои от чиста мастна тъкан, докато коремната сланина или мраморираната сланина се произвеждат от мускулното месо на мрамориран свински корем.
ккал: 374 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 19,95 гр
Мазнини: 30,08 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,16 мг
Витамин В2: 0,16 мг
Витамин В6: 0,16 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,28 мг
Калций: 3 мг
Желязо: 0,77 мг
Калий: 97 мг
Магнезий: 10 мг
Натрий: 31 мг