Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Варена шунка – колбас без мазнини

Варената шунка се прави от задния крак на прасето. Състои се главно от мускулно месо и служи за основа на колбасите, които се изсушават чрез процес на впръскване и след около 24 часа зачервяване се превръщат в крайния продукт чрез изпичане. Варената шунка се използва в много ястия от съвременната кухня.

Полезна информация

Откъде произхожда варената шунка?

Детайлно изображение на прясна варена шунка

Варената шунка съдържа малко калории и поради това е любим студен колбас. Сочността и розовото оцветяване се дължат на саламурата (питейна вода, нитритна сол за консервиране, подправки), която се инжектира в парчето месо и съставлява около 20% от теглото. Готовата шунка се опушва частично и след това се приготвя на пара. Енергийното ѝ съдържание е много ниско – около 100 килокалории на 100 грама, тъй като на практика не съдържа мазнини.


Произход

Откъде произхожда варената шунка?

Методите за консервиране на храни са познати от хиляди години. Още древните римляни са опушвали месо, накисвали са хранителни продукти в сол или са ги варили в гореща солена вода. В миналото шунката е била консервирана чрез опушване, осоляване или въздушно сушене. При варената шунка се впръсква саламура по време на процеса на консервиране. След това парчето месо понякога се опушва преди сваряване.


Сезон

Кога е сезонът на варената шунка?

Варената шунка се предлага през цялата година. 

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва варената шунка и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна варена шунка

Сочната варена шунка е идеална в комбинация с хляб или за обилни ястия като месна салата, салата с паста, запеканки, скари и руладини. Варената шунка е идеална и за покриване на ястия като аспержи и пъпеши.

Ето как се съхранява варената шунка

Варената шунка не се съхранява заради съдържанието на вода и затова трябва да се консумира бързо. Тя се съхранява в хладилник при максимална температура от седем градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре точно над отделението за зеленчуци. Обърнете внимание на срока на годност върху опаковката. Варената шунка може да се замразява във вакуумирана опаковка.


Рецепти

Какво можем да приготвим с варена шунка?


Съставки

Какво съдържа варената шунка?

В 100 грама варена шунка се съдържат около 20 грама протеини и само 1,5 грама мазнини. Тези стойности със сигурност говорят за принос към храненето, съобразено с калориите. Освен това варената шунка съдържа протеини, които са оптимално усвоими от организма, както и жизненоважните витамини от група В и минерали. Тя е богата и на сяра, калий, калций и фосфор.

Хранителна стойност
 

ккал: 101 ккал

Въглехидрати: 0,6 гр

Протеини: 19 гр

Мазнини: 2,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 940 мг