Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Вайсвурст – един легендарен деликатес

Баварският специалитет, приготвен от неконсервирано телешко и свинско месо, бекон и подправки, е най-известният кулинарен специалитет на Свободната държава Бавария наред с традиционния джолан и брецелите.

Полезна информация

Вайсвурстът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен вайсвурст

Традиционният вайсвурст произхожда от Мюнхен, където е изключително популярен специалитет. Вкусът му е по-скоро мек, но все пак пикантен. Приготвя се от фино телешко, а в наши дни и от свинско месо, с бекон и подправки. Освен това е със светъл цвят, тъй като за втвърдяването се използва само трапезна сол, а не нитритна. Вайсвурст е подобен на южногерманския волвурст и баварския стоквурст.


Произход

Откъде произхожда вайсвурстът?

Тази легенда определя съвсем конкретна дата на произход на мюнхенския вайсвурст: Твърди се, че през 1857 г., на Сирни Заговезни, мюнхенският месар Мозер приготвя варени колбаси в свински черва, поради липсата на крехки овчи черва. Предпочитал е запарването пред печенето, за да не се пръскат наденичките. Гостите на Мозер в гостилницата „За вечната светлина“ били възхитени и така бил създаден мюнхенският вайсвурст.


Сезон

Кога е сезонът на вайсвурста?

Вайсвурст може да се намери през цялата година.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва вайсвурстът и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен вайсвурст

Мюнхенският вайсвурст се сервира с брецели и сладка горчица. Баварският вайсвурстзенф (горчица за вайсвурст) е продукт, приготвен от подсладени, смлени и частично изпечени синапени семена. Брецелите са типична отличителна черта на всичко, което идва от Бавария: Брецел – солен геврек. Баварците също така обичат да пият пшеничена бира с вайсвурст и сладка горчица.

Обвивката от черва на мюнхенския вайсвурст не се консумира. По-скоро съдържанието се изсмуква – нещо, което баварците наричат „зуцелн“ – или, което е по-възпитано, се разрязва надлъжно в чинията, което позволява вкусното съдържание да се яде с нож и вилица. Третият начин на хранене е т.нар. кръстосано рязане; то изисква известна сръчност, която определено можете да упражните по време на посещението си в Мюнхен.

Ето как вайсвурстът може да остане пресен за по-дълго време

Вайсвурстът просто е най-вкусен когато е пресен. Неопакованият, предварително попарен вайсвурст може да се съхранява в хладилника в продължение на ден. Подобно на всички варени колбаси, вакуумираният вайсвурст може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. След като се отворят, продуктите трябва да се приготвят бързо. Вайвурстът може и да се замразява при температура от минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с вайсвурст


Съставки

Ето какво съдържа вайсвурстът

Вайвурстът съдържа желязо и витамини В12 и В6, както и минералите калций и магнезий.

Хранителна стойност
 

ккал: 297 ккал

Въглехидрати: 2,11 гр

Протеини: 11,7 гр

Мазнини: 27,23 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,24 мг

Витамин В2: 0,04 мг

Витамин В6: 0,13 мг

Витамин С: 0,43 мг

Витамин Е: 0,26 мг

 

Минерали

 

Калций: 17 мг

Желязо: 0,72 мг

Калий: 132 мг

Магнезий: 8 мг

Натрий: 574 мг