Вайсвурст – един легендарен деликатес
Баварският специалитет, приготвен от неконсервирано телешко и свинско месо, бекон и подправки, е най-известният кулинарен специалитет на Свободната държава Бавария наред с традиционния джолан и брецелите.
Вайсвурстът притежава следните специални характеристики
Традиционният вайсвурст произхожда от Мюнхен, където е изключително популярен специалитет. Вкусът му е по-скоро мек, но все пак пикантен. Приготвя се от фино телешко, а в наши дни и от свинско месо, с бекон и подправки. Освен това е със светъл цвят, тъй като за втвърдяването се използва само трапезна сол, а не нитритна. Вайсвурст е подобен на южногерманския волвурст и баварския стоквурст.
Откъде произхожда вайсвурстът?
Тази легенда определя съвсем конкретна дата на произход на мюнхенския вайсвурст: Твърди се, че през 1857 г., на Сирни Заговезни, мюнхенският месар Мозер приготвя варени колбаси в свински черва, поради липсата на крехки овчи черва. Предпочитал е запарването пред печенето, за да не се пръскат наденичките. Гостите на Мозер в гостилницата „За вечната светлина“ били възхитени и така бил създаден мюнхенският вайсвурст.
Кога е сезонът на вайсвурста?
Вайсвурст може да се намери през цялата година.
За какво може да се използва вайсвурстът и как се съхранява?
Мюнхенският вайсвурст се сервира с брецели и сладка горчица. Баварският вайсвурстзенф (горчица за вайсвурст) е продукт, приготвен от подсладени, смлени и частично изпечени синапени семена. Брецелите са типична отличителна черта на всичко, което идва от Бавария: Брецел – солен геврек. Баварците също така обичат да пият пшеничена бира с вайсвурст и сладка горчица.
Обвивката от черва на мюнхенския вайсвурст не се консумира. По-скоро съдържанието се изсмуква – нещо, което баварците наричат „зуцелн“ – или, което е по-възпитано, се разрязва надлъжно в чинията, което позволява вкусното съдържание да се яде с нож и вилица. Третият начин на хранене е т.нар. кръстосано рязане; то изисква известна сръчност, която определено можете да упражните по време на посещението си в Мюнхен.
Ето как вайсвурстът може да остане пресен за по-дълго време
Вайсвурстът просто е най-вкусен когато е пресен. Неопакованият, предварително попарен вайсвурст може да се съхранява в хладилника в продължение на ден. Подобно на всички варени колбаси, вакуумираният вайсвурст може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. След като се отворят, продуктите трябва да се приготвят бързо. Вайвурстът може и да се замразява при температура от минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.
Ето какво съдържа вайсвурстът
Вайвурстът съдържа желязо и витамини В12 и В6, както и минералите калций и магнезий.
ккал: 297 ккал
Въглехидрати: 2,11 гр
Протеини: 11,7 гр
Мазнини: 27,23 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,24 мг
Витамин В2: 0,04 мг
Витамин В6: 0,13 мг
Витамин С: 0,43 мг
Витамин Е: 0,26 мг
Калций: 17 мг
Желязо: 0,72 мг
Калий: 132 мг
Магнезий: 8 мг
Натрий: 574 мг