Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Вайсвурст: Любимият баварски деликатес

Баварският специалитет, приготвен от неконсервирано телешко и свинско месо, бекон и подправки, е най-известният кулинарен специалитет на Свободната държава Бавария наред с печения джолан и брецелите.

Определение

Какво е вайсвурст?

Детайлно изображение на пресен вайсвурст

Традиционният вайсвурст произхожда от Мюнхен, където е изключително популярен специалитет. Вкусът му е по-скоро мек, но все пак пикантен. Приготвя се от фино телешко, а в наши дни и от свинско месо, с бекон и подправки. Освен това е със светъл цвят, тъй като за консервирането се използва само готварска сол, без нитритна сол. Вайсвурст е подобен на южногерманския Wollwurst и баварския Stockwurst.


История

История: Кой е открил братвурста

Всеки знае, че вайсвурст произхожда от Бавария. Обаче знаеш ли имената на създателите? И знаеш ли, че има различни видове вайсвурст?

Откъде произхожда вайсвурстът?

Тази легенда определя съвсем конкретна дата на произход на мюнхенския вайсвурст: Твърди се, че през 1857 г. на Сирни Заговезни, мюнхенският месар Мозер приготвя варени колбаси в свински черва, поради липсата на крехки овчи черва. Предпочел е варенето пред печенето, за да не се спукат наденичките. Гостите на Мозер в гостилницата „Към вечната светлина“ били възхитени и така бил създаден мюнхенският вайсвурст.

Разпространение и значение на вайсвурста в Бавария

Вайсвурст е може би най-известният деликатес в Бавария. Федералната провинция има посланик и кралица на вайсвурста. Пълненото свинско черво е символ на гордост, традиция и история. Въпреки че центърът на вайсвурст е Мюнхен, той е разпространен в цяла Бавария и е популярен и в Швабия.

Силезийски вайсвурст: Коледен братвурст

Въпреки че силезийският братвурст или силезийският вайсвурст прилича на баварския, той е малко по-тънък и дълъг и се пържи, а не се вари. В бивша Силезия (днес предимно в Полша) традиционно се сервира по време на Коледа.


Производство

Традиционно производство на вайсвурст

След като колбасът в свински черва възниква по необходимост, а се приема толкова добре, хората започват да произвеждат вайсвурст в големи количества.

Какви съставки има във вайсвурст?

Разбира се, колбасите се различават по вкус при различните производители, но следните съставки се съдържат във всеки традиционен вайсвурст.

  • Телешко месо
  • Говеждо месо
  • Свинско месо
  • Свинско черво
  • Магданоз
  • Лук
  • Сол
  • Лимонена кора

Ето как се произвежда вайсвурст

Сместа за колбаси се пълни в свински черва и се усуква на дебели колбаси с дължина от около 12 сантиметра, които тежат по около 80 грама. След това се в месарницата се попарват.

Защо вайсвурстът е бял?

Фактът, че другите колбаси са червени, се дължи на съдържащата се в тях нитритна сол за консервиране и евентуално подправки, например червен пипер. Нищо от това не се използва за вайсвурста, добавя се само бяла сол.


Хранителни стойности

Ето какво съдържа вайсвурста: Калории и други хранителни стойности

Вайсвурстът е ценен източник на желязо и съдържа жизненоважните витамини В1 и В3, както и минералите калций и магнезий. Витамините В1 и В3 имат важна функция за метаболизма, а калцият и магнезият укрепват сърцето, костите и мускулите, особено при стрес и физическо натоварване.

Хранителна стойност
 

Калории: 297 kcal

Въглехидрати: 2,11 g

Белтъчини: 11,7 g

Мазнини: 27,23 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,24 mg

Витамин В2: 0,04 mg

Витамин В6: 0,13 mg

Витамин С: 0,43 mg

Витамин Е: 0,26 mg

 

Минерали

 

Калций: 17 mg

Желязо: 0,72 mg

Калий: 132 mg

Магнезий: 8 mg

Натрий: 574 mg


Приготвяне

Приготвяне на вайсвурст: Ето как става

За да не се излагаш на трапезата пред истинските баварци, има няколко неща, които е хубаво да имаш предвид, когато приготвяш любимия им деликатес.

Колко време се готви вайсвурста?

Много кратко! Надениците вече са сготвени, така че е необходимо само да се загреят отново. Най-добре е да се сложи тенджера с вода да заври, след което да се добави наденицата във врящата вода и веднага след това да се отстрани тенджерата от котлона.

За колко време се попарва вайсвурстът?

След като кипне за кратко, капакът на съда се затваря и наденичките се оставят да престоят в горещата вода за около седем минути.

Как не се разпуква вайсвурста?

Спуканата кожа на наденичката е фиаско, което е добре да се избягва. Това е възможно, като се извадят наденичките от хладилника точно когато е време да се сложат във водата. Студените наденички не се разпукват.


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на вайсвурст: Ето на какво да обърнеш внимание

За приготвянето на вайсвурст в кухнята, както и преди готвенето, има няколко трика, които е добре да се знаят.

Къде може да се купи вайсвурст?

Вайсвурст може да откриеш в твоя Kaufland на щанда за пресни продукти и сред колбасите.

Ето как вайсвурстът се запазва пресен

Вайсвурстът е най-вкусен, когато е пресен. Вакуумираният, предварително сварен вайсвурст, може да се съхранява в хладилника в продължение на ден. Подобно на всички варени колбаси, вакуумираният вайсвурст може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре точно над отделението за зеленчуци. След като се отворят, е хубаво да се приготвят бързо. Вайвурстът може и да се замразява при температура от минус 18 градуса. Необходимо е да се уверим, че опаковката е плътно затворена.

Може ли да се замразява вайсвурстът?

Ако наденичката все още не е загрявана, може да я замразите без проблеми. Ще се запази за около три месеца. За да се размрази, най-добре е да се постави в купа със студена вода заедно с опаковката, а след около два часа може да се приготви.


Употреба

Как се консумира правилно вайсвурст?

Добре е да знаеш предварително: Дори баварците не са на едно мнение по втория въпрос!

Кога традиционно се консумира вайсвурста?

Правилото е, че вайсвурстът трябва да се изяде преди 12 часа. Въпреки че това правило датира от времето, когато вайсвурстът е бил прясно приготвен и се е продавал суров, то се е запазило и до днес. По време на Октоберфест вайсвурстът се сервира между 10:00 и 12:00 ч., но закуската с вайсвурст е популярна традиция и през уикенда. Балансираната баварска диета включва поне едно ястие с вайсвурст седмично.

Изсмукване или разрязване на вайсвурста?

Както вече споменахме, това е въпрос на религия. Затова просто го направи така, както ти харесва! При изсмукването вайсвурста се захваща с пръсти и се притиска. Отхапва се внимателно и вътрешността се изсмуква през дупките, докато обвивката остане празна. Ако не искаш да си цапаш пръстите, може да разрежеш наденицата по дължина с нож и след това да я извадиш от обвивката с нож и вилица и да я изядеш.

Какво си подхожда с вайсвурст?

Традиционно вайсвурстът се консумира със сладка горчица и брецел (прясно изпечен) – едно непобедимо трио.

Каква бира си подхожда с вайсвурст?

И тук няма почти никаква алтернатива: С вайсвурст си подхожда светла бира. Hefeweizen се сервира най-добре в подходяща стъклена или глинена кана.

Как се консумира силезийски вайсвурст?

За разлика от баварския вайсвурст, кожата на силезийския вариант може да се консумира. Сервира се с кисело зеле, картофи или хляб, пържен или на скара – има многобройни рецепти.


Рецепти

Вкусни рецепти с вайсвурст



Други интересни статии


Уважаеми клиенти,

Благодарим Ви за загрижеността и гражданската позиция в процеса по обозначаване на стойността на предлаганите от нас продукти в лева и евро. Към момента магазините ни преминават през тестова фаза, в рамките на която всяка обратна връзка е ценна и ще бъде взета предвид.

При желание да се свържете с нас, моля оставете своя коментар по темата за двойното обозначаване в магазините ни, на pr@kaufland.bg.

Междувременно на разположение са нашите информационни и комуникационни материали на място във всеки филиал.

Вашият Kaufland екип