Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Варен колбас – универсален, вкусен продукт

С термина „варени“ се обозначават колбаси, които преминават топлинна обработка чрез попарване. Този процес на приготвяне прави готовите колбаси твърди и хрупкави. Вареният колбас тразиционно се състои от 50% нетлъсто месо, 25% бекон и 25% вода.

Полезна информация

Вареният колбас притежава следните специални характеристики

Терминът „варен колбас“ е събирателен термин за видовете колбаси, които се произвеждат по подобен начин. По време на производството, нетлъстото месо с бекон се смила добре в месомелачка. Колбасната маса, наречена месо за колбаси, трябва да остава винаги добре охладена, за да не се сгъсти преждевременно. Един от методите е с добавяне на ледена вода.

След това се добавя трапезна/нитритна сол за втвърдяване, която разтваря протеините и има консервиращ ефект. На този етап се добавят билки и подправки, разбъркват се и масата се пълни в черва. След това колбасите се денатурират в етапа на попарване. Обикновено това се случва при температура около 68 градуса по Целзий. Консистенцията на колбаса зависи от степента на водопоглъщане на месото.

Детайлно изображение на пресен варен колбас

Колбасите се разделят на четири групи:

  • варени колбаси (кренвирши, варена наденица, боквурст)
  • ситно нарязани варени колбаси (лионска наденица, бяла наденица, леберкез)
  • сварена едра наденица (ловджийска, бирена, краковска наденица)
  • варен колбас с пълнеж от сирене (кезекрайнер)

Произход

Откъде произхожда вареният колбас?

Колбасите са познати още в Древна Гърция през VIII в. пр. Хр. При така наречените „боеве с наденички“, кумът е получавал наденичка в знак на признателност. Също и древните римляни са били ентусиазирани консуматори на колбаси. Варен колбас е терминът, който се използва за всички видове наденици, чието месо първо влиза в контакт с вода или лед и след това се вари, пържи или пече. При този метод съдържащият се мускулен протеин се коагулира и колбасът става твърд при консумация.


Сезон

Каква е сезонността на варения колбас?

Варените колбаси се предлагат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва вареният колбас и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен варен колбас

Варените колбаси са подходящи като основно ястие с любима гарнитура, за сандвичи, за салати от паста или картофи. Добре познати са месните колбаси, напр. лионска наденица, които се произвеждат в изкуствени обвивки. Други популярни продукти са въздушно сушените и пушените колбаси, също в изкуствени обвивки, както и баварските бели колбаси в естествени обвивки. Особено популярни са и колбасите виенска наденица и кренвирши франкфуртер. Други варени колбаси са бирената наденица, ловджийската наденица, леберкеза и мортаделата.

Подобно на варения колбас, пушената наденица може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Вареният колбас може да се замразява и при температура минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена.Съставки

Ето какво съдържа вареният колбас

В миналото вареният колбас е бил с много по-високо съдържание на мазнини. В наши дни за производството на колбаси се използва повече мускулно месо, отколкото мастна тъкан. Варените колбаси съдържат средно около 25 процента мазнини. Освен това, 100 грама варена наденица съдържат средно 12 грама протеини, 20 грама мазнини, 225 килокалории и 0,2 грама въглехидрати.