Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Виенска наденица – класическа варена наденица

Знаете ли, че противно на очакваното, виенските колбаси всъщност не произхождат от Виена? Те са създадени от франкфуртския месар Йохан Георг Лахнер в началото на XIX век. Когато Лахнер се премества във Виена, той леко променя рецептата си за колбас и така се ражда виенската наденица.

Полезна информация

Виенската наденица притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясна виенска наденица

Виенските колбаси или накратко „винер“ са тънки варени колбаси в естествени обвивки. Те наподобяват франкфуртерите, имат меко пушен вкус и са хрупкави. Колбасът тежи между 50 до 70 грама, подобен е на франкфуртския кренвирш, но се приготвя от говеждо, свинско, бекон и подправки.


Произход

Откъде произхожда виенската наденица?

Франкфуртският месар Йохан Георг Ланер, както вече споменахме, е създател на виенската наденица. По онова време във Виена, за разлика от Германия, месарите за свинско и говеждо месо не са разделени. Затова Лахнер има възможност да добави говеждо месо към оригиналната си рецепта от Франкфурт. Смесвайки свинско и говеждо месо, той създава познатите ни днес виенски наденици. Този предполагаем произход на виенските наденици обаче се оспорва, тъй като Лахнер не е споменат в австрийски справочник на хранителните продукти от 1894 г.


Сезон

Кога е сезонът на виенската наденица?

Виенската наденица може да се намери през цялата година. Предлага се на щанда за пресни храни, в хладилната част или в буркани.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва виенската наденица и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна виенска наденица

Преди да се консумира, виенската наденица не се нагрява силно, а само се затопля в гореща вода. Като гарнитура се сервират картофена салата или хлебчета. Можем да добавим горчица или кетчуп на вкус към наденичките. Този колбас е популярен и поради безбройните си приложения. Може да се похапва самостоятелно или като добавка към салата от паста например, яхния, супа, или картофено пюре. Те са изключително популярни и сред децата. Едва ли има дете, което да не е яло виенска наденичка за „закуска“ още по време на пазаруване.

Ето как се съхранява виенската наденица

Подобно на всички варени колбаси, наденицата може да се съхранява в хладилника от два до четири дни при температура от нула до четири градуса. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре в хладилника точно над отделението за зеленчуци. Вече отворените продукти трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Виенската наденица може и да се замразява при температура минус 18 градуса. Трябва да се уверим, че опаковката е плътно затворена. След това виенските наденици могат просто да се затоплят, след като са били замразени. За да направим това, поставяме наденичките в хладка вода и ги оставяме, докато заврат.Съставки

Какво съдържа виенската наденица?

Виенските наденици съдържат желязо, витамини В12 и В6, както и минералите калций и магнезий.

Хранителна стойност
 

ккал: 123 ккал

Въглехидрати: 0,45 гр

Протеини: 19,13 гр

Мазнини: 4,86 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин В2: 0,08 мг

Витамин В6: 0,36 мг

Витамин С: 20,89 мг

Витамин Е: 0,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 21 мг

Желязо: 0,94 мг

Калий: 264 мг

Магнезий: 21 мг

Натрий: 837 мг