Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Подправките: перфектният завършек

Използваните при готвене подправки включват разнообразни растения, които се използват пресни или изсушени за овкусяване на топли и студени ястия. Добре познати подправки са розмаринът, магданозът и риганът. Те се предлагат и в най-разнообразни варианти под формата на чай. 

Определение

Какво представляват подправките?

Към храната открай време са се добавяли най-различни билки и подправки. Това могат да бъдат корени, стъбла, листа, цветове, плодове, семена, кора или други части от растенията. В природата подправките обикновено растат в добре дренирани, варовити почви с високо съдържание на хумус. Прекалено влажната, богата на хранителни вещества или прекомерно наторена глинеста почва не е подходяща. Въпреки това те лесно могат да се отглеждат в собствената градина или дори на перваза на прозореца. 


Видове

Какви подправки има?

От местни до екзотични: Броят на ядливите подправки е огромен. Тук представяме общ преглед на най-важните и най-популярните подправки в кулинарията. 

Пресни подправки върху дървена дъска

Ето кои сортове са особено популярни

Особено популярни са провансалските подправки, измежду които мащерка, розмарин, чубрица и майорана. От френски произход са и фините подправки, които включват див лук, кервиз, магданоз и естрагон. Те са много подходящи за супи, гъби или омлети.


Произход

Как да разпознаем пресните подправки?

Много подправки произхождат от средиземноморския регион и са приспособени към високи температури, много слънчева светлина и по-мека зима. Ето защо има огромно значение къде се отглеждат подправките. Въпреки това, те често могат да се отглеждат в собствената градина или на балкона.


Сезонност

Каква е сезонността на подправките?

Повечето подправки могат да се намерят в търговската мрежа през цялата година. Тяхната сезонност е различна в зависимост от вида им. Магданоз се предлага от май до първата слана, копър – от май до ноември, девесил – от март до юни, риган – от май до октомври, градински чай – от март до септември, кервиз – от април до септември, градински кресон – от април до октомври, майорана – от май до октомври.


Събиране

Самостоятелно събиране на подправки: Обърни внимание на следното

Няма по-добър вкус от този на прясно откъснати подправки. Знаеш ли, че подправките могат да се събират през цялата година, дори през зимата? Ето най-важните съвети и трикове за следващия път, когато събираш подправки.

  • Подправки не се събират от крайпътни площи, ниви или поляни за разхождане на кучета, тъй като може да са замърсени с токсични вещества.
  • Опасност от грешки: Понякога левурдата може да бъде объркана с отровната момина сълза, а киселецът – с отровната бяла съсънка. За по-сигурно е препоръчително да се направи справка в илюстрована книга или приложение и да се извърши тест за мирис. Левурдата има интензивна миризма, подобна на тази на чесъна.
  • Подправките не се изскубват с корена, а винаги се отрязват с ножица или с нож.
  • Подправките се пренасят в кошници или ленени торби, за да се избегне смачкване.
  • Прашецът на подправките може да предизвика алергии. Поленът на някои подправки предизвиква особено силни алергични реакции. Такива са амброзията, дивият коноп, дивият пелин, лечебната разваленка и теснолистият живовляк.

Снабдяване

Купуване и съхранение на подправки: Съвети

Подправките могат и да се купят, като повечето от тях се предлагат в супермаркетите през цялата година. Ще ти разкрием на какво да обърнеш внимание и как се разпознава дали са пресни.

Как се разпознават пресните подправки

Пресните подправки се разпознават по това, че по тях няма тъмни петна, стръковете и стъблата са твърди при допир и не са увиснали надолу. Листата им са блестящи и не са слепени. Ароматът се усеща лесно при леко разтриване на растението. За да се усети ароматът на растението се прокарва пръст по листата или стъблата.

Купуване на подправки в саксии

Подправките в саксии разкрасяват кухнята. Поне на теория те могат да продължат да растат. Реалността често е твърде различна, за съжаление: Тези малки растения изгниват твърде бързо и се озовават в кошчето за боклук, заедно с пластмасовите си саксии. Това лесно може да бъде предотвратено с правилно поливане. Прекаленото поливане води до бързо загниване на корените. Разбира се, растенията не бива и да пресъхват. Босилекът се нуждае от малко количество вода няколко пъти дневно. Ако разделиш подправките и ги разпределиш в няколко саксии, те ще имат повече пространство. Разбира се, това зависи и от местоположението: Повечето кулинарни подправки не обичат пряка слънчева светлина, но все пак донякъде имат нужда от нея.

Правилно съхранение на пресни подправки

Можеш просто да поставиш връзка с подправки в чаша с вода. Ако желаеш зеленият букет да остане по-дълго време свеж, можеш да сменяш водата всеки ден и да подрязваш стъблата на всеки два дни. Подправките могат също да се увият във влажна кухненска кърпа или да се съхраняват в кутия за съхранение в хладилника, навлажнени с малко вода.

Правилно съхранение на сушени подправки

Сушените подправки трябва да се съхраняват на тъмно и сухо място в херметически затворени буркани или кутии, за да запазят най-добре аромата си.

Може ли подправките да бъдат замразявани?

Разбира се, че може. За целта пресните подправки се измиват и нарязват на ситно. След това се поставят във фризера в малки кутии или други съдове за съхранение. Подправките може да се поставят и във формички за лед, които да се напълнят с вода, за да получат перфектни малки билкови „бомбички“. Може да се използват и смеси. Тъй като някои подправки, например босилекът, са доста омекнали след размразяване, те са подходящи по-скоро за готвене,отколкото за салати и други подобни. 


Употреба

За какво могат да се използват подправките?

Друг вид пресни подправки върху дървена дъска, златна ножица вдясно

Подправките се използват за овкусяване на много ястия и салати. Когато се готвят или сотират, в самото начало е добре да се добавят по-едрите и груби сортове, например дафинов лист, мащерка, розмарин и лют червен пипер. Фините и деликатни подправки по възможност се добавят едва в края на готвенето. Сред тях са босилекът и тученицата. При прекалено силно нагряване някои подправки, като например къри, могат да добият горчив вкус.

Все пак подправките могат да се комбинират по най-различни начини, не само с твърди храни. Например могат да се използват като чай. Асортиментът е богат. Предлагат се обикновени билкови чайове за нормална консумация. Предлагат се също лечебни смеси, които могат да помогнат при почти всяко заболяване. Пресните подправки се съхраняват в хладилник, а сушените подправки се съхраняват на тъмно и сухо място.

Сушене на пресни подправки: Ето как става

Можеш лесно да изсушиш набраните или закупените подправки и да ги съхраняваш до една година. Ето как става това:

  • Пет до десет стръка се събират на снопче и се завързват.
  • Стръковете се окачват с върховете надолу на сухо и тъмно място и се оставят да престоят две седмици.
  • Растенията с големи листа, например мента и градински чай, се сушат още по-добре, ако бъдат добре разпръснати върху решетка.
  • Подправките могат да се сушат и във фурна или дехидратор, най-добре при максимална температура от 35 градуса.
  • След това подправките се нарязват по желание и се съхраняват в херметически затворен съд.

Кои подправки се съчетават добре?

Случва ли ти се да готвиш и да осъзнаеш, че на ястието все още му липсва необходимият аромат? Вместо да хвърляш произволно количество подправки в тенджерата, хубаво е внимателно да обмислиш кои аромати са наистина подходящи. Мента, копър и кресон, например, се използват самостоятелно. Техният аромат е толкова специфичен и интензивен, че не се съчетават добре с други подправки. Майораната и риганът не са добра комбинация, защото са твърде сходни и фините им аромати се припокриват. Магданозът и дивият лук, от друга страна, са истински универсални подправки, които се комбинират добре с почти всичко. Розмаринът се съчетава добре с дивеч. Ментата придава на ястията свежа нотка, особено в комбинация с кисело мляко и/или краставица. Естрагонът е чудесен с месо, а босилекът допълва вкуса на доматите Копърът е класика при рибата, а магданозът – при картофите.

Приготвяне на провансалски микс от подправки у дома

Както подсказва името, тази популярна билкова смес се състои от комбинация от популярни френски кулинарни подправки. Това не е защитено наименование, така че съставът варира в зависимост от производителя. Обикновено основните съставки са розмарин, мащерка, риган, чубрица и лавандулови цветове, въпреки че понякога се добавят и градински чай, босилек, девесил, копър, дафинов лист или хвойна. При приготвянето на провансалски микс у дома всеки може сам да избере неговия състав. Съвет: Този микс е подходящ също така за подарък.

  • Ако желаеш да използваш пресни подправки, те първо се изсушават добре. Естествено може да се използват и вече изсушени подправки.
  • Розмарин, чубрица, мащерка и риган в равни части се слагат в мелничка и се добавят други подправки по желание. Цветовете на лавандулата придават типичен сладък вкус. Ако не е налична мелничка за подправки, може да се използва и хаванче.
  • Смлените подправки се изсипват в затварящ се с капачка буркан.

Собствена смес от италиански подправки

Разбира се, същото може да се направи и с италианските подправки. Типичният италиански микс не е така сладникав, както провансалския микс. Той е с малко по-кисел и плодов вкус. Освен мащерка, розмарин, майорана и риган, чудесен избор могат да бъдат чесън, естрагон и босилек, а по желание сместа може да се обогати със сушени домати, млян червен пипер и лимонова кора. 


Това също би могло да представлява интерес


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.