Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Подправките – перфектният завършек

Ползваните при готвене подправки включват разнообразни растения, които се използват пресни или изсушени за овкусяване на топли и студени ястия. Добре познати подправки са розмаринът, магданозът и риганът. За да се улесни изборът, те се предлагат и в готови смеси за овкусяване. 

Полезна информация

Подправките имат следните специални свойства

Към храната винаги са се добавяли най-различни билки и подправки. Това могат да бъдат корени, стъбла, листа, цветове, плодове, семена, кора или други части от растенията . В природата подправките обикновено растат в добре дренирани, варовити почви с високо съдържание на хумус. Прекалено влажната, богата на хранителни вещества или прекомерно наторена глинеста почва не е подходяща за подправките. Въпреки това, те лесно могат да се отглеждат в собствена градина или дори на перваза на прозореца. 

Пресни подправки в близък план

Следните видове са широко разпространени

Особено популярни са подправките от Прованс, сред които мащерка, розмарин, чубрица и майорана. От френски произход са и фините подправки, които включват лук, кервиз, магданоз и естрагон. Те са добра комбинация със супи, гъби или омлети.

Как да разпознаем пресните подправки?

Пресните подправки се разпознават по това, че при тях липсва оцветяване, стръковете и стъблата са твърди при допир и не са увиснали надолу. Листата им трябва да са блестящи и да не са слепени. Ароматът трябва да се усеща лесно при леко разтриване на растението. Прокарайте пръст по листата или стъблата, за да усетите аромата на растението.


Произход

Откъде произхождат подправките?

Много подправки произхождат от средиземноморския регион и са свикнали с високите температури, силна слънчева светлина и по-мека зима. Ето защо има огромно значение къде се отглеждат подправките. Въпреки това, те често могат да се отглеждат в собствената ви градина или на балкона.


Сезонност

Каква е сезонността на подправките?

Повечето подправки могат да се намерят в търговската мрежа през цялата година. Тяхната сезонност е различна в зависимост от вида им. Магданозът се предлага от май до първата слана, копърът – от май до ноември, девесилът – от март до юни, риганът – от май до октомври, градинският чай – от март до септември, кервизът – от април до септември, градинският кресон – от април до октомври, майораната – от май до октомври.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме подправките и как да ги съхраняваме?

Пресни подправки в близък план

Подправките се използват за овкусяване на много ястия и салати. Когато се готвят или сотират, в самото начало да се добавят по-едрите и груби сортове, например дафинов лист, мащерка, розмарин и лют червен пипер. Доколкото е възможно, фините и деликатни подправки трябва да се добавят едва в края на готвенето. Тук се включват босилекът и тученицата. При прекомерно загряване някои подправки, например къри, могат да придобият горчив вкус.

Все пак подправките могат да се комбинират по най-различни начини, не само с твърди храни. Те се предлагат и в най-разнообразни варианти под формата на чай. Асортиментът е богат – от обикновени билкови чайове, които се приготвят единствено за удоволствие, до лечебни смеси, които могат да помогнат при почти всяко заболяване. Пресните подправки се съхраняват в хладилник, докато сушените подправки трябва да се съхраняват на тъмно и сухо място.Съставки

Какво съдържат подправките

Билките традиционно се използват за лечебни цели от векове. От тях могат да се приготвят чайове, настойки, екстракти, тинктури и мехлеми. Босилекът има храносмилателно, спазмолитично и успокояващо действие. Ментата оказва благотворно въздействие върху жлъчния мехур, облекчава респираторни заболявания и облекчава стомашно-чревните оплаквания. Лимоновата маточина има антибактериални свойства и действа успокояващо.