Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Трайни рибни продукти – практично, лесно

Под трайни рибни продукти се разбира риба в консервни кутии. Те притежават значителен дял от потреблението на риба на световния пазар, приблизително 30%. Поради това асортиментът от рибни консерви, които обикновено се предлагат в порции между 50 и 200 грама, е много разнообразен.

Полезна информация

Трайните рибни продукти притежават следните специални характеристики

Терминът „рибни консерви“ е събирателен и се отнася за риби или рибни продукти, които са консервирани поради формата на опаковката им и по този начин са трайно годни за консумация. За рибни консерви се използват предимно метални кутии, изработени от ламарина и алуминий. След това рибата се поставя в консервната кутия и се затваря херметически. За по-добро съхранение се маринова със сол, за да се предотврати евентуалната поява на микроби.

Изображение на различни видове трайни рибни продукти

Съществуват разлики между полуконсервираните и т.нар. изцяло консервирани продукти – докато полуконсервираните могат да се съхраняват до шест месеца, съдържанието на напълно консервираните продукти на теория може да се съхранява за неограничен период от време.

Ето още няколко факта за трайните рибни продукти, които трябва да знаем.

Особено популярни в областта на рибните продукти с дълъг срок на годност са продуктите с марината или пържените рибни продукти , които обаче представляват полуконсервирани продукти. Най-популярните видове риба, които се преработват в рибни консерви, включват всички сушени риби, като сушена риба, треска и осолена риба, напр. слабосолена херинга.


Произход

Откъде произхождат трайните рибни продукти?

Трайните рибни продукти са сред най-старите експортни стоки на индустриализираните държави. Днес голяма част от световното производство на трайни рибни продукти идва от Норвегия, Швеция, Дания, Германия, както и от Великобритания, Канада и САЩ. През вековете рибата първоначално е била консервирана и съхранявана в специални бъчви, за да се запази Едва след изобретяването на индустриалното консервиране в началото на XIX век става възможно консервирането и следователно, производството на днешните рибни консерви.

Съхранението има дълга традиция.

За много хора рибата, морските дарове и различните преработени продукти от тях са основна храна. Рибата, обаче, е била основна храна и в древността. Въпреки че по онова време категорията „трайни рибни продукти“ не е съществувала, хората са се опитвали да запазят тази ценна храна и да я превърнат в траен продукт за консумация в по-късен момент Сравнително бързото разваляне и малкото възможности за естествено охлаждане водят до първите методи на консервиране – осоляване, което е най-стария метод на консервиране, сушене, опушване, мариноване в саламура или марината. По-късно са разработени и херметичното консервиране и дълбокото замразяване.


Сезон

Каква е сезонността на трайните рибни продукти?

Няма сезон за рибните консерви, тъй като те се произвеждат през цялата година. Производството от индивидуалните рибни стопанства е свързано със съответните риболовни сезони, в зависимост от вида на рибата. Така например, трайните рибни продукти от херинга се произвеждат през месеците от март до октомври, т.е. по време на риболовния сезон. Видът риба, която се преработва в трайни рибни продукти, се консервира прясно уловена и се маринова или преработва в изцяло консервиран вид. Поради това рибните консерви се предлагат в търговската мрежа през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват трайните рибни продукти и как се съхраняват?

Изображение на различни видове трайни рибни продукти

Трайните рибни продукти се използват в много области. Те могат да се консумират сурови или да се използват като съставка във вкусни салати или рибни ястия. Освен това трайните рибни продукти годност се използват и в кетъринг индустрията като продукти с дълъг срок на годност в хранителните пакети. Консервите от риба могат да се съхраняват неотворени много дълго време.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с трайни рибни продукти


Съставки

Ето какво съдържат трайните рибни продукти

Трайните рибни продукти с дълъг живот оказват положителен ефект върху нашето здраве. Те са богати на ценните омега-3 мастни киселини, благодарение на които предпазват сърдечносъдовата система. Освен това съдържат голямо количество йод, който е полезен за щитовидната жлеза, а като цяло са и лесно смилаеми. Освен това рибните продукти с дълъг срок на годност са евтини и готови за консумация, поради което са идеален начин за лесно включване на риба в ежедневното меню.