Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пушена скумрия – опушен, ароматен вкус

Пушената скумрия е наименованието на горещо пушена риба с главата, почистена само от вътешностите. Месото на пушената скумрия е много сочно и обикновено може лесно да се обезкости.

Полезна информация

Пушената скумрия притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пушена скумрия

Пушената скумрия е риба, която се опушва с излагане на топлина между 25 и 30 градуса за период до три дни. За самото опушване обикновено се използват букови дърва. Пушената скумрия е деликатес, който се опушва с цел по-добро съхранение, което същевременно придава на ястието характерен ароматен вкус. Червеникавото месо на скумрията е с изключително високо съдържание на мазнини.

Скумрията достига дължина до 60 сантиметра, а максималното ѝ тегло е 3,5 килограма. Формата ѝ е на торпедо, тя се характеризира с раздвоена опашна перка и зелено-синя окраска.


Произход

Откъде произхожда пушената скумрия?

Скумрията е дълбоководна риба, която се среща предимно в студените и умерените зони на Северно море, Атлантическия океан, както и в части от Черно море и в северните райони на Средиземно море. В продължение на много векове, пушеното филе от скумрия е особено популярно при дълги пътувания. Процесът на опушване унищожава потенциалните микроби и по този начин запазва филето. Ето защо откриваме произхода на тази популярна храна в крайбрежните селски райони, където пушената скумрия е била традиционно използвана при по-продължителни морски пътувания. В наши дни пушената скумрия се предлага във вакуумирана опаковка или в снек-бара като пресен продукт.


Сезон

Кога е сезонът на пушената скумрия?

Сезонът за риболов на скумрията е между м. септември и м. март. През този период прясно уловената скумрия се преработва в пушена скумрия. Пушената скумрия обаче се прави през цялата година, като извън риболовния сезон се използва замразена риба. Съответно тя се предлага през цялата година.

Нашите предложения за трайни продукти

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пушената скумрия и как се съхранява?

Детайлно изображение на пушена скумрия

Пушената скумрия може да бъде здравословно похапване между храненията или основна съставка на вкусни ястия като скумрия с картофи, червено цвекло и хрян. Пушената скумрия е идеална гарнитура и за салати. Пушената скумрия може да се съхранява в хладилника в продължение на цяла седмица. Когато е опакована и запечатана, нейният срок на годност е по-дълъг.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с пушена скумрия


Съставки

Какво съдържа пушената скумрия?

Характерно за скумрията е високото съдържание на ненаситени мастни киселини.

Хранителна стойност
 

ккал: 335 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 18,8 гр

Мазнини: 29,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,07 µg

Витамин B1: 0,11 мг

Витамин В2: 0,43 мг

Витамин В6: 0,31 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,88 мг

 

Минерали

 

Калций: 11 мг

Желязо 1,03 мг

Калий: 312 мг

Магнезий: 34 мг

Натрий: 722 мг