Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Пушена скумрия – опушен, ароматен вкус

Пушената скумрия е наименованието на горещо пушена риба с главата, почистена само от вътешностите. Месото на пушената скумрия е много сочно и обикновено може лесно да се обезкости.

Полезна информация

Пушената скумрия притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пушена скумрия

Пушената скумрия е риба, която се опушва с излагане на топлина между 25 и 30 градуса за период до три дни. За самото опушване обикновено се използват букови дърва. Пушената скумрия е деликатес, който се опушва с цел по-добро съхранение, което същевременно придава на ястието характерен ароматен вкус. Червеникавото месо на скумрията е с изключително високо съдържание на мазнини.

Скумрията достига дължина до 60 сантиметра, а максималното ѝ тегло е 3,5 килограма. Формата ѝ е на торпедо, тя се характеризира с раздвоена опашна перка и зелено-синя окраска.


Произход

Откъде произхожда пушената скумрия?

Скумрията е дълбоководна риба, която се среща предимно в студените и умерените зони на Северно море, Атлантическия океан, както и в части от Черно море и в северните райони на Средиземно море. В продължение на много векове, пушеното филе от скумрия е особено популярно при дълги пътувания. Процесът на опушване унищожава потенциалните микроби и по този начин запазва филето. Ето защо откриваме произхода на тази популярна храна в крайбрежните селски райони, където пушената скумрия е била традиционно използвана при по-продължителни морски пътувания. В наши дни пушената скумрия се предлага във вакуумирана опаковка или в снек-бара като пресен продукт.


Сезон

Кога е сезонът на пушената скумрия?

Сезонът за риболов на скумрията е между м. септември и м. март. През този период прясно уловената скумрия се преработва в пушена скумрия. Пушената скумрия обаче се прави през цялата година, като извън риболовния сезон се използва замразена риба. Съответно тя се предлага през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пушената скумрия и как се съхранява?

Детайлно изображение на пушена скумрия

Пушената скумрия може да бъде здравословно похапване между храненията или основна съставка на вкусни ястия като скумрия с картофи, червено цвекло и хрян. Пушената скумрия е идеална гарнитура и за салати. Пушената скумрия може да се съхранява в хладилника в продължение на цяла седмица. Когато е опакована и запечатана, нейният срок на годност е по-дълъг.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с пушена скумрия


Съставки

Какво съдържа пушената скумрия?

Характерно за скумрията е високото съдържание на ненаситени мастни киселини.

Хранителна стойност
 

ккал: 335 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 18,8 гр

Мазнини: 29,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,07 µg

Витамин B1: 0,11 мг

Витамин В2: 0,43 мг

Витамин В6: 0,31 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,88 мг

 

Минерали

 

Калций: 11 мг

Желязо 1,03 мг

Калий: 312 мг

Магнезий: 34 мг

Натрий: 722 мг