Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пушен морски костур – здравословен деликатес

Морският костур е много специална риба. Живее на дълбочина от 70 до 1000 метра. Често се среща главно в северната част на Атлантическия океан и не принадлежи към семейството на костурите, както може да се предположи от името му, а към това на драконовите риби. Те са сродни с морските скорпиони и дори имат отровни шипове на предните гръбни перки и хрилни капачета.

Полезна информация

Пушеният морски костур притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пушен морски костур

Пушеният морски костур се приготвя от пушеното филе на дълбоководната риба морски костур. Отличителните му белези са бодливата обвивка и многобройните назъбени гръбни перки. Червеникавите люспи и черните очи също са типични за морския костур. При приготвянето, месото на морския костур придобива жълт до оранжев цвят и лека за дъвчене консистенция, а вкусът му е сочен, с лека рибна нотка.

Как се опушва морският костур?

Характерното червено месо на морския костур се опушва студено при температура от 25 до максимум 40 градуса по време на процеса на опушване. Обикновено за тази цел се използва букова дървесина, тъй като тя извлича най-добрия аромат на рибата. Една от целите на процеса на опушване е да увеличи трайността на рибата, като унищожи различни потенциални микроби. Пушеният морски костур е вкусно и ароматно ястие.


Произход

Откъде произхожда пушеният морски костур?

Морският костур е типична хищна риба, която се среща на дълбочина до 1000 метра в северната част на Атлантическия океан. Поради това, местата за риболов на морски костур се простират около бреговете на Гренландия и Исландия чак до Канада. Пушеният морски костур е популярна храна от няколко века насам – в миналото опушването е било идеален начин за съхраняване на прясно уловената риба за по-дълго време и същевременно за превръщането ѝ в ароматно ястие.


Сезон

Кога е сезонът на пушения морски костур?

Морският костур се лови през цялата година, но търсенето обикновено е най-голямо през есенните и зимните месеци, от м. септември до м. март. Пушеният морски костур обикновено се приготвя от прясно уловена риба, но също така и от замразена риба.

Нашите предложения за трайни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пушеният морски костур и как се съхранява?

Детайлно изображение на пушен морски костур

Пушеният морски костур е популярно ястие в ресторантите. Освен това може да се сервира и като лека и вкусна закуска между храненията, а поради ниското съдържание на мазнини е идеално ястие при диети с нисък прием на мазнини. Пушеният морски костур може да се съхранява в хладилник в продължение на около седмица.


Съставки

Какво съдържа пушеният морски костур?

Пушеният морски костур е богат на протеини и с много ниско съдържание на мазнини. Месото на тази риба съдържа и големи количества селен.

Хранителна стойност
 

ккал: 145 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини 23,8 гр

Мазнини: 5,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 10 µg

Витамин B1: 0,09 мг

Витамин В2: 0,06 мг

Витамин В6: 0,31 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 1,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 25 мг

Желязо 4,7 мг

Калий: 367 мг

Магнезий: 29 мг

Натрий: 550 мг