Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Хайвер – руският деликатес

Наред с водката, хайверът е най-известният руски деликатес и хит за износа в цял свят. Терминът „хайвер“ първоначално идва от почистените и осолени хайверни яйца на есетрата. Но хайвер се получава и от други видове риби.

Полезна информация

Хайверът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен хайвер

В традиционния смисъл на думата, хайверът е с произход от различни есетрови риби. Яйцата се почистват след събиране и след това се осоляват. Така те се подготвят за консумация. Строго погледнато, само яйцата от есетра може да се наричат хайвер. Хайверът от други видове риби се нарича германски хайвер, хайвер от сьомга или хайвер от пъстърва – в зависимост от вида на рибата, от която произхожда. Тези варианти се определят като заместители на хайвера.


Произход

Откъде произхожда хайверът?

Естественото местообитание на есетрата е не само Черно море, но и Северния ледовит океан и Каспийско море. В тези води, обаче, популацията е силно намаляла поради прекомерния риболов. В миналото есетрата е трябвало да бъде убита, за да може да се добие хайвер – днес това вече не е така. Хайверът, произведен по този метод, обикновено е с произход от ферми в Китай, Саудитска Арабия или Израел и се произвежда целогодишно.


Сезон

Кога е сезонът на хайвера?

Хайверът в търговската мрежа се добива от разплодници и съответно е наличен през цялата година.

Нашите предложения за трайни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва хайверът и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен хайвер

В родината на луксозния деликатес, Русия, хайверът се сервира по стара традиция в стъклен съд, който от своя страна е поставен върху лед. По правило към черното злато се сервират и крем фреш или блини – малки палачинки от елда, оформени като малки питки. Като алтернатива към хайвера се сервира бял хляб с масло или картофени палачинки.

Ето какво трябва да имате предвид при хранене.

Хайверът може да се добави към палачинките и да се консумира с пластмасова или перлена лъжица или да се консумира без гарнитура от перлената лъжица. Метални лъжици обаче не се използват за ядене на хайвер, тъй като развалят вкуса му. По традиция с хайвера се пие водка, сухо бяло вино или дори шампанско. Тези напитки подчертават изключителния вкус на рибния хайвер. Неотворен, хайверът може да се съхранява в хладилника в продължение на шест седмици. След отваряне, хайверът трябва да се консумира в рамките на три дни.


Рецепти

Ето как можем да приготвим домашен тарама хайвер


Съставки

Ето какво съдържа хайверът

Хайверът е богат на омега-3 мастни киселини, а също така и на много протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 244 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 26,1 гр

Мазнини: 5 гр

Витамини

 

Витамин А: 560 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0,5 мг

Витамин B6: 0,33 мг

Витамин С: 14 мг

Витамин Е: 10 мг

 

Минерали

 

Калций 51 мг

Желязо: 1,4 мг

Калий: 164 мг

Магнезий: 3 мг

Натрий 1940 мг