Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Маринована херинга – класическа рецепта с оцет

Едно от наименованията на маринованата херинга е „херинга Бисмарк“, тъй като тя се свързва с бившия райхсканцлер Ото фон Бисмарк. Твърди се, че приготвянето на съвременната маринованата херинга му е харесало много, вероятно поради това рецептата, която води началото си от XIX век, носи неговото име.

Полезна информация

Маринованата херинга притежава следните специални качества

Детайлно изображение на маринована херинга

Тази херинга се маринова под формата на късчета в олио, лук, синапено семе, дафинов лист и оцет. Към това се добавят парчетата филе от херинга (лобове от херинга). Типичната синьо-сребриста повърхност с люспи на херингата се вижда ясно и при херингата “Бисмарк”. При приготвянето си, херингата обикновено се разрязва на две, почиства се от вътрешности и после се маринова. Крайният продукт често представлява навити парчета херинга от двете страни на използваната риба. Преработва се само филето – за маринована херинга не се използват перките и главата.


Произход

Откъде произхожда маринованата херинга?

През XIX век, маринованата херинга, която към този момент се е наричала херинга на хапки, е била един от малкото начини за вкусно консервиране на прясна риба, така че да може да се пренася на дълги пътувания. В днешно време, маринованата херинга е популярна закуска, която може да се купи в магазини или в заведения за бързо хранене.


Сезон

Кога е сезонът на маринованата херинга?

Херингата, която се среща във всички световни океани и обитава както солени, така и сладки води, служи за основа на производството на маринована херинга. Това е изключително мазна риба, която се лови в Северно и Балтийско море в периода между м. юни и м. август. През останалите месеци, нейният риболов е строго забранен или климатичните условия затрудняват нейния икономичен улов. Прилагането на тази рецепта за производство обаче не се подчинява на сезонен ритъм. Маринованата херинга се произвежда целогодишно от прясна или замразена херинга. Затова продуктите с маринована херинга се предлагат в магазините през цялата година.

Нашите предложения за трайни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва маринованата херинга?

Детайлно изображение на маринована херинга

Маринованата херинга се използва или за лека закуска между храненията, или като обилна гарнитура към салати, например картофена салата. Тя е популярна и като закуска против махмурлук. Консервантът в маринованата херинга е оцет, т.е. това е напълно естествен продукт Това означава, че маринованата риба има много дълъг срок на годност и винаги изглежда свежа. Предимството на този вид консервиране е, че всички останали малки кости се разтварят. Дългият срок на годност на тази риба също е причина за големия успех на маринованата херинга.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с маринована херинга


Съставки

Какво съдържа маринованата херинга

Маринованата херинга има високо съдържание на ненаситени мастни киселини и различни минерали. Заслужава да се отбележи, че тази риба се обработва в сурово състояние, поради което не се губят хранителни вещества, например при нагряване.

Хранителна стойност
 

ккал: 210 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Белтъчини: 16,5 гр

Мазнини: 16 гр

Витамини

 

Витамин А: 36 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин В2: 0,21 мг

Витамин В6: 0,15 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 38 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 98 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 1030 мг