Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Тестени изделия – универсални и лесни

Тестените изделия се произвеждат от тесто, т.нар. тесто за паста. Тя се състои само от няколко съставки и се приготвя бързо и лесно. Основните съставки са вода, брашно и сол. При прясната паста допълнителни се добавя и яйце, което автоматично проличава при пастата. 

Полезна информация

Тестените изделия имат следните специални качества

Тестените изделия са познати в най-различни култури. Известни са най-вече от италианската кухня. Но и в Азия се произвеждат тестени изделия. Там най-известни са стъклените нудли. Сред класическите видове паста са спагети, пене, фусили, равиоли и макарони. Макароните-буквички са особено популярни като добавка в супи.

Детайлно изображение на тестени изделия

Двете големи семейства паста

Принципно тестените изделия се подразделят в две големи семейства паста. Това от една страна са твърдата пшеница, а от друга страна – меката пшеница. Твърдата пшеница е особено богата на протеини и глутен, но съдържа малко количество нишесте. Нудлите от твърда пшеница са устойчиви на варене. Нудлите от мека пшеница се произвеждат предимно от елда или ориз. Освен това има и нудли от твърда и мека пшеница едновременно. 

Производство на тестени изделия

Класическото тесто за паста се състои от вода, брашно и сол. Може да се добавят и други съставки за промяна на вкуса и външния вид на тестените изделия. Така например има зелени нудли с листа от спанак или черна паста със сепия. Съставките на тестото за паста трябва да се смесят, след което да се омесят енергично. Тестото трябва да има гладка и твърда консистенция. След това тестото трябва да се разточи. После разточеното тесто трябва да се оформи под натиск. При това то се пресова през специална дюза. За целта има специални преси за паста. С пресоването му се придава желаната форма. 


Произход

Откъде произхождат тестените изделия?

Дълго време нямаше консенсус по въпроса къде е изобретена пастата – в Китай или в Италия. Накрая, през 2005 г., при разкопки в Китай бяха открити нудли в съд на 4 000 години, които се оказаха вид спагети. Така за родина на тестените изделия се приема Китай. Италианците, обаче, не са копирали процеса на производство. Тестени изделия са изобретени паралелно в няколко региона. Паста е имало още в древността. В италиански гробове са открити различни инструменти за приготвяне на паста като щипки за тесто, точилка и дъска за паста.

Други находки са открити в Гърция, Индия и арабския регион. Арабите първи са започнали да сушат нудли на простор за пране, за да удължат срока им на годност. След това методът се възприема и от европейците. В Европа за родина на пастата се смята Сицилия. 


Сезон

Каква е сезонността на тестените изделия?

Тестените изделия се произвеждат целогодишно и съответно са достъпни през всички сезони.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват тестените изделия и как се съхраняват?

Детайлно изображение на тестени изделия

Нудлите са тестени изделия, които се консумират сварени. Формата на пастата определя кой сос е най-подходящ за нея. Принципните правила са следните: Колкото по-гъст е сосът, т.е. колкото повече твърди съставки съдържа, толкова по-груба трябва да е пастата. По-леките и по-редки сосове се съчетават много добре с тънки и дълги нудли като спагетите. По отношение на вкуса, яйчените нудли подхождат особено добре на месни и сметанови сосове. Нудлите от грис и нудлите без яйца са най-вкусни със зеленчуци и доматени сосове. За да се запазят нудлите пресни за дълго време, трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и сухо място.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на тестени изделия