Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Фини печива – изключително голямо разнообразие

Фините печива, хранителни продукти, събирателно известни накратко като „фини печива“, принципно спадат към печивата. Фините печива са специален вид печива, които трябва да отговарят на определени изисквания и спецификации по отношение на състава, свързан с рецептата.

Полезна информация

Фините печива имат следните специални качества

Основните съставки за фините печива са захар, брашно и мазнини. Разбира се, за подобряване на вкуса се добавят подправки и аромати. Освен това пекарите разполагат и с други висококачествени добавки за приготвяне на фини печива. Те включват, например, различни видове плодове, естествени растителни продукти като бадеми, ядки и маково семе. Те се използват заедно с животински продукти, като мляко, добавки за сметана, извара и кремове за усъвършенстване и облагородяване на фините печива. Тези специални съставки правят фините печива много различни от хляба и хлебчетата. 

Детайлно изображение на пресни фини печива

Различни видове фини печива:

Фините печива могат да бъдат разделени в различни групи. Пример за това са сладките с мая, при които тестото на финото печиво се приготвя с помощта на мая, като процесът на ферментация е типичен за маята. Козуначените плитки с мая хефецопф, щолените с мая и кравайчетата с мая хефеплундер са добре познати представители на тази група. Бутер тестото е богато на мазни съставки и пленява с характерната си консистенция.

Бисквитените сладкиши са вкусни и имат дълъг срок на годност. Поради количествения си състав от захар, мазнина и брашно те също спадат към категорията на фините печива. Това се отнася и за пат бризе с различни форми. От пат бризе се приготвят например вкусните бисквити за чай, известни като фино печиво. Класическите блатове за торти също са фини печива.

Вариант с особено дълъг срок на годност: Хлебни изделия с дълъг срок на годност

Много специфичен вид фини печива, които се характеризират с изключително дълъг срок на годност, са така наречените хлебни изделия с дълъг срок на годност. Освен бисквитите, лебкухенът също е традиционно известен като хлебно изделие с дълъг срок на годност. Мнозина вероятно не знаят, че сухарите, сочните макарони от кокосови съставки, вафлите и тестото за бишкоти също са фини печива под формата на хлебни изделия с дълъг срок на годност. Всички продукти от тесто за хляб, които не тежат повече от 250 грама, попадат под наименованието „дребни хлебни изделия". Те могат да бъдат например хлебчета/земели, рогчета, кифли, содени питки, брецели, кроасани и маслени сладки. 


Произход

Откъде произхождат фините печива?

На въпроса за произхода на различните фини печива не може да бъде даден един общ отговор. Познатият ни днес коледен щолен, например, води началото си от придворния хлебар Хайнрих Драсдо от Торгау (Саксония). Крекерите, от друга страна се произвеждат от сухари или твърди бисквити. Тестото с мая е почти толкова старо, колкото и зърнопроизводството, а първата маслена бисквита е приготвена във Франция през 1886 г.


Сезон

Каква е сезонността на фините печива?

Фините печива се предлагат целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват фините печива и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресни фини печива

Употребата на фините печива е толкова разнообразна, колкото и техният избор. Сладкишите могат да се сервират с кафе, а крекерите и солетите са подходящи за малка закуска между храненията, но могат да се сервират и като парти закуска и са вкусни и с дип. Бисквитите са удобни за пътуване, но също така са вкусни с кафе и чай и могат да бъдат включени в десерти и сладки ястия. От друга страна коледният щолен, както подсказва и името му, традиционно се яде самостоятелно и нарязан по Коледа. Пакетираните фини печива обикновено трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Те могат да се съхраняват според срока им на годност.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на фини печива


Съставки

Ето какво се съдържа във фините печива

Сладките печива и закуски трябва да се консумират само в ограничена степен, тъй като обикновено са с високо съдържание на мазнини и захар. Не толкова очевидни са сладките печива като пълнозърнести бисквити или солените печива. Въпреки това те имат високо съдържание на скрити мазнини и също трябва да се консумират ограничено и съзнателно.