Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пшеница – важно хлебно зърно

Пшеницата е зърнена култура, която лесно се преработва в брашно за производство на хляб. С мек вкус и високо съдържание на нишесте и глутен пшеничното брашно може да се използва във всякакви продукти – от сладкиши, хляб и паста до панировка и сосове.

Полезна информация

Пшеницата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пшеница

Пшеницата израства на височина от около половин до един метър и спада към едногодишните житни растения. Стъблата на пшеницата имат закръглена форма, а цветът на зърното е тъмнозелено. 70 процента от пшеницата се състои от нишесте, а от 10 до 14 процента – от протеини. Вкусът ѝ е нежен. При отглеждането се прави разграничение между твърда и мека пшеница. Известни са общо над 1 000 вида пшеница.


Произход

Откъде произхожда пшеницата?

Пшеницата е едно от най-старите културни растения, които човечеството познава. Произходът ѝ е в Близкия изток. Предшествениците ѝ са двузърнестият и еднозърнестият лимец. Кръстосването на различни видове диви треви с двузърнест лимец е дало началото на вида пшеница, който познаваме днес.


Сезон

Каква е сезонността на пшеницата?

Пролетната пшеница се сее през пролетта, а зимната – през есента. Жътвата и на двата вида пшеница е през лятото.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пшеницата и как се съхранява?

Детайлно изображение на пшеница

Пшеницата се съдържа в много храни. Тя обаче се използва главно за печене и е необходима за производството на хляб. При това меката и твърдата пшеница се обработват по различен начин. Тестените изделия като пастата се произвеждат от твърда пшеница поради високото ѝ съдържание на глутен. От друга страна брашното за сладкиши и бисквити, както и за хляб и хлебчета се получава от мека пшеница. Пшеницата също е източник на нишесте и затова присъства в много храни.

Ето как се съхранява пшеницатаt

При съхранението на пшеницата най-важна е подходящата влажност на въздуха. Тя трябва да е около 65%. Съдържанието на влага в зърното трябва да е около 14%. Температура от около 15 градуса по Целзий осигурява добър баланс на влагата. За да се съхранява пшеница дори двадесет години, е необходимо складово помещение с влажност под 12 процента. Зърното трябва да бъде добре защитено от влага и топлина, за да се запази неговата кълняемост.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на пшеница


Съставки

Ето какво съдържа пшеницата

Пшеницата съдържа много полезни витамини и ценни хранителни вещества. Пшеницата също така съдържа фибри и минерали, за които се твърди, че предпазват от камъни в жлъчката и сърдечносъдови заболявания.

Хранителна стойност
 

ккал: 297 ккал

Въглехидрати: 59,5 г

Протеини: 10,6 г

Мазнини: 1,8 г

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин B1: 0,46 мг

Витамин B2: 0,11 мг

Витамин B6: 0,27 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 33 мг

Желязо: 3,3 мг

Калий: 381 мг

Магнезий: 97 мг

Натрий: 8 мг