Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пшенични трици – засищащи фибри

Пшеничните трици, често наричани просто „трици“, са така нареченият „страничен продукт от мелницата“. Това е материал, който се получава при производството на брашно. Това са много фини парчета зърнена люспа, които се получават при производството на фино брашно. 

Полезна информация

Пшеничните трици притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на пшенични трици

Пшеничните трици са част от пшеничното зърно, която остава след пресяването на брашното. Това са предимно крайните слоеве на зърното, но също и кълновете. В зависимост от вида на зърното освен пшенични трици има и трици от овес, ечемик или спелта. Дълго време хората не са отдавали особено значение на пшеничните трици като привидно излишен отпадъчен продукт. Използвали са се най-много за храна на добитъка.

Пълнозърнестите продукти обаче се оказват изключително полезни

При пълнозърнестите брашна няма остатъци, тъй като за целта се смила и обработва цялото зърно . Това е причината истинските пълнозърнести продукти да са толкова здравословни – пшеничните трици са пълни с хранителни вещества и фибри.


Сезон

Каква е сезонността на пшеничните трици?

Въпреки че пшеницата се прибира само в края на лятото, пшеничните трици се предлагат в търговската мрежа през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват пшеничните трици и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пшенични трици

Мнозина ценят пшеничните трици заради високото им съдържание на витамини и минерали и стимулиращото им храносмилането действие. Затова триците често се включват в ежедневното меню. Все пак трябва да се отбележи, че в същото време трябва да се приема много течност, тъй като фибрите се нуждаят от нея, за да набъбнат. Желязното правило гласи – на една супена лъжица трици се изпива чаша вода. Пшеничните трици трябва да се съхраняват на сухо, хладно и защитено от светлина място. Съхранявани по този начин, те могат да се запазят няколко месеца. Ако придобият вкус на гранясало, те не бива да се използват.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на пшенични трици


Съставки

Ето какво съдържат пшеничните трици

Пшеничните трици прекрасно стимулират храносмилането, тъй като са богати на фибри. Баластните вещества са неразтворими, което означава, че не се абсорбират в храносмилателния тракт и набъбват в течност. По този начин те създават натиск върху чревната стена и стимулират чревните движения (перисталтика). Пшеничните трици помагат и за отслабване. Поради набъбването хранителната каша увеличава обема си и се разпространява в стомаха. Благодарение на това разширяване засищането настъпва по-бързо. Това също е и много устойчиво, тъй като фибрите се задържат по-дълго в стомаха като трудносмилаема храна, съставена от прости въглехидрати.

Хранителна стойност
 

ккал: 172 ккал

Въглехидрати: 17,7 г

Протеини: 14,9 г

Мазнини: 4,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,65 мг

Витамин B2: 0,51 мг

Витамин B6: 0,73 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 2,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 67 мг

Желязо: 16 мг

Калий: 1352 мг

Магнезий: 490 мг

Натрий: 2 мг