Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Джинджифил: отглеждане, действие и употреба

Вероятно поради бързото разпространение на екзотичната кухня, коренът от джинджифил става все по-популярен – като подправка, както и като лечебно растение. Благодарение на своя плодов и пикантен вкус коренът от джинджифил се използва в голям брой разнообразни ястия.

Определение

Какво представлява джинджифилът?

Детайлно изображение на пресен джинджифил

Джинджифилът е грудка със светлокафяв до жълтеникав цвят, лъскава като пергамент структура и твърда повърхност. Грудката е крехка, а отвътре – влажна и сочна. Вътрешността на джинджифиловата грудка е с жълтеникав до светлозелен цвят.

Средната дължина на зрялата джинджифилова грудка е до 40 сантиметра, а теглото достига до килограм. Пикантността на грудката се дължи на т.нар. джинджерол, който през Средновековието се е използвал вместо черен пипер, за да придава аромат на храната.


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на джинджифила

Джинджифилът е една от най-старите подправки в света. Той произхожда от Азия. Характеризира се с особено остър аромат и лечебни свойства в природната медицина. Научи повече за неговото ботаническо описание и произход.

Ботаническо описание на корен от джинджифил

Джинджифилът (Zingiber officinale) принадлежи към семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Подобното на тръстика растение достига височина около два метра и има жълто-червени цветове. Родственик е на куркумата, кардамона и галганта.

Това, което обикновено се нарича грудка или корен на джинджифил, всъщност е коренището на растението, известно също като ризом или корен. Джинджифилът расте под земята и има широки разклонения. Около коренището има светлокафяв, подобен на корк слой, а месестата част под него е леко жълтеникава на цвят.

Откъде произхожда джинджифилът?

Джинджифилът обича топъл до горещ и влажен климат. Произхожда от субтропиците, въпреки че при определени условия може да се отглежда и в умерените ширини. Джинджифилът, който произхожда от Китай, се разпространява в Европа едва след Средновековието, като достига до там по Пътя на коприната. Днес джинджифилът се отглежда почти по цял свят. Водещите държави, в които се отглежда, са Китай, Тайланд, Виетнам, Япония и Австралия. Произходът на джинджифила оказва влияние както върху качеството, така и върху аромата му: Така например джинджифилът от Ямайка се смята за най-ароматен и най-добър, джинджифилът от Китай е с екзотичен и силен вкус, а джинджифилът от Нигерия обикновено е лютив.


Отглеждане и сезонност

Джинджифил: отглеждане, събиране на реколтата и сезон

Джинджифилът отдавна е известен като подправка и лечебно растение. Пресният джинджифил се внася основно от Китай и Перу. Може да се отглежда и в собствената градина или на перваза на прозореца. Тук можеш да разбереш как се прави.

Възможно ли е джинджифил да се отглежда в градината?

Трудно, но не и невъзможно е това топлолюбиво лечебно растение да се отглежда на открито. За да се отглежда успешно в градината, необходимо е предварително да се направи разсад на растението в оранжерия. В края на март покълналият джинджифил може да се засади в оранжерия или да се изчака да отминат захлажданията през май и след това да се засади директно на открито.

Отглеждане на джинджифил в домашни условия: На перваза на прозореца

При повече търпение и любов към градинарството, подправката може да се отгледа и у дома на перваза на прозореца. Най-подходящото време за отглеждане на джинджифил в домашни условия е пролетта. Необходимо е следното:

  • Коренище от джинджифил от биологично качество с кълнове („очички“)
  • Богата на хранителни вещества растителна почва
  • Пластмасова саксия с височина около 30 см и отвори за дренаж
  • Остър нож

Инструкция стъпка по стъпка:

  1. С помощта на чист нож се отрязват едно или повече парчета джинджифил с дебелина пет сантиметра и се поставят в чаша с вода за една нощ. Добре е всяко парче да съдържа поне един кълн.
  2. Пластмасовата саксия се напълва с почва за отглеждане на растения.
  3. В зависимост от големината две до три парчета джинджифил се поставят свободно в почвата с кълновете нагоре, така че една част да се показва извън почвата.
  4. След това се поливат с малко вода. Не се препоръчва почвата да е прекалено влажна, тъй като в противен случай коренището ще загние, но не се препоръчва и да е прекалено суха.
  5. Най-добре е саксията да се постави на перваза на прозореца под който има нагревател.
  6. През периода на покълване саксията може да се покрие с домакинско фолио, като така се създава топъл и влажен климат.

Събиране на реколтата от джинджифил: Кога и как се случва това?

Джинджифилът е готов за бране през есента, когато листата му повехнат. Пожълтелите и сухи листа са признак, че вече може да се бере. Колкото по-млад е джинджифилът, толкова по-сочен и мек е той. При събиране на реколтата може да се изкопае цялото коренище на джинджифила или с остър нож да се отреже парче с желания размер. След изваждане на корена тръстикоподобните листа се отстраняват и джинджифилът се измива.

Каква е сезонността на джинджифила?

Растението е много чувствително на студ, а реколтата се бере между март и октомври. Въпреки това, тъй като растението произхожда предимно от субтропичните райони, корените се събират през почти цялата година – в зависимост от района на отглеждане. Затова пресен джинджифил се предлага през цялата година. След като се съберат, корените от джинджифил се опаковат промишлено или се преработват до прахообразна подправка.


Продукти

В какви форми се предлага джинджифилът?

Лечебното растение се предлага в различни форми. Подходящ е като подправка и се счита за сладък деликатес, ако е захаросан или покрит с шоколад. Ето какви са другите форми на джинджифил и за какво може да се използва.

Пресен джинджифил

Най-добре е пресният джинджифил да се консумира суров и необелен, тъй като много ценни хранителни вещества, например калий и манган, се намират точно под кората му. Ако е твърде лют при директна консумация, грудката може да се настърже и да се приготви чай от джинджифил. Смята се, че лечебното растение има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Лютите вещества са ефективни и срещу гадене.

Изсушен джинджифил

В сравнение с пресния вариант, сушеният джинджифил има по-силен храносмилателен ефект. Затова той е за предпочитане при стомашно-чревни оплаквания. Съставките, които се получават в процеса на сушене, правят сушения джинджифил по-лютив, по-сладък и по-горчив. Това го прави отлична подправка.

Джинджифил на прах

Джинджифилът на прах добива по-силен храносмилателен ефект и по-интензивен вкус чрез процеса на сушене. Въпреки това само пресният джинджифил запазва всички етерични масла с техните лечебни свойства. Джинджифилът на прах може да се използва за овкусяване на храна или за приготвяне на чай.

Екстракт от джинджифил на капсули и капки

Предимството на екстракта от джинджифил е, че съставките са в концентрирана форма, така че може да се постигне по-силен ефект. Предлагат се под формата на капсули или капки и се използват като лекарствена или хранителна добавка. Това е и добра алтернатива, ако не харесвате нормалния вкус или пикантност на джинджифила.

Джинджифилови шотове

Суровият джинджифил се предлага и под формата на джинджифилови шотове. Лютите вещества в джинджифила са ефективни и срещу гадене и симптоми на настинка. При нагряване джинджифилът губи много важни витамини и минерали. Това не може да се случи при джинджифиловите шотове, тъй като се използва суров джинджифил.


Хранителни стойности

Ето какво съдържа джинджифилът: калории, витамини и минерали

На джинджифила се приписват многобройни положителни ефекти върху здравето. Той стимулира храносмилането и има антибактериално действие, с което може да подпомогне здравето на червата и на имунната система.

Повече информация е налична във видеоклипа със съвети за хранене на д-р Алекса Айвън.

Хранителна стойност
 

Калории: 61 kcal

Въглехидрати: 0 g

Белтъчини: 2,5 g

Мазнини: 0,8 g

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,04 mg

Витамин В6: 0,16 mg

Витамин С: 5 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 97 mg

Желязо: 17 mg

Калий: 910 mg

Магнезий: 130 mg

Натрий: 34 mg


Действие

Здравословен ли е джинджифилът?

Тази чудодейна грудка е истински универсален продукт. Независимо дали е пресен или под формата на прах, джинджифилът е полезен за здравето. Тук можеш да разбереш защо лечебното растение е полезно и какво действие има върху организма.

Джинджифилът е богат на витамин С

Джинджифилът е известен като лечебно растение. Това се дължи и на високото съдържание на витамин С. Витамин С поддържа съединителните тъкани, костите и зъбите и има антиоксидантно действие, което означава, че може да потиска възпаленията.

Джинджифилът – лечебно растение

Джинджифилът е известен като лечебно растение. Грудката му е богата не само на витамин С, но и на магнезий, калий, калций, натрий и фосфор. В резултат джинджифилът има антибактериално и противовъзпалително действие и може да възстанови стомашно-чревния тракт. Съдържащите се в него люти вещества също така стимулират притока на кръв и кръвообращението.

Джинджифил при болка

Както вече споменахме, джинджифилът има антибактериално и противовъзпалително действие, благодарение на съдържащите се в него витамини и минерали. Научни изследвания показват, че джинджифилът може да помогне за облекчаване на мускулни и менструални болки. Грудката съдържа етерични масла като гингерол, шогаол и борнеол, които имат болкоуспокояващо действие.

Помага ли джинджифилът при гадене и повръщане?

Съдържащите се в него етерични масла, като например гингерол, имат успокояващ ефект върху стомашно-чревния тракт, поради което джинджифилът може да помогне при гадене и повръщане.

Може ли джинджифилът да предизвика странични ефекти?

Препоръчително е лечебното растение да се използва в умерени количества, тъй като може да раздразни лигавицата на стомаха, да предизвика киселини, да потисне съсирването на кръвта или да предизвика контракции. Това се дължи на съдържащите се в него етерични масла и люти вещества.


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на джинджифил: За какво е добре да се внимава

Съвети и трикове за това на какво да се обръща внимание при купуване на джинджифил и как да се запази свеж за дълго време.

Купуване на джинджифил: Как се разпознава пресният джинджифил?

Дали джинджифилът е пресен или не може да се разбере по кората му. Ако е светлокафява, тънка и леко лъскава, значи грудката е хрупкава и прясна. Ако я вземеш в ръка, грудката трябва да е твърда, а при натиск с пръст да не поддава.

Какъв вид се препоръчва да се купи – обикновен или био джинджифил?

Както всички други био храни, био джинджифилът се произвежда в съответствие с разпоредбите на ЕС за био производство. При органичното земеделие не е позволено използването на химически препарати за пръскане или конвенционални торове. Конвенционалният джинджифил често се третира със синтетични химически пестициди, което не е разрешено при био продуктите.

Правилно съхраняване на джинджифил: Как джинджифилът се съхранява продължително

Когато е купен пресен, най-добре е джинджифилът да се съхранява в херметически затворен контейнер в отделението за зеленчуци на хладилника или на друго хладно, тъмно и сухо място. Това ще запази грудката в продължение на около две седмици. Ако джинджифилът е вече нарязан, може да се увие в леко влажна кърпа, за да се предотврати бързото му изсъхване. Грудката може също да се нареже или настърже и да се замрази, за да е по-дълго на разположение.  

При по-продължително съхранение, подобно на картофите, джинджифилът също покълва. Само че за разлика от картофите, коренът от джинджифил все още може да се използва в този случай. Необходимо е само да се изрежат младите израстъци.

Може ли джинджифилът да се замразява?

Да, джинджифилът подлежи на замразяване. За целта грудката се нарязва на филийки или се настъргва на ситно, след което се замразява в херметически затворена опаковка. Имайте предвид, че при замразяването се губи аромата.


Употреба и приготвяне

Какво може да се приготви с джинджифил?

Джинджифилът се смята за класическа подправка и подходяща съставка на ароматни и пикантни ястия. Ароматът му се съчетава добре с морски дарове, птиче и агнешко месо. Супите и задушените ястия също стават по-добри с джинджифил. Коренът от джинджифил се използва и за чай. Може да се добави нарязан към водата за пиене и това има освежаващ ефект. Много от нас познават типичния вкус на добре познатата напитка джинджифилова бира – вид лимонада, която се прави от джинджифил. Съхраняван на хладно, сухо и тъмно място, коренът от джинджифил може лесно да запази годността си в продължение на няколко седмици.

Необходимо ли е да се бели джинджифилът?

По принцип кората на джинджифила също може да се консумира, тъй като много от полезните съставки се намират точно под нея. При органичния джинджифил е достатъчно да се измие с вода или да се отстранят замърсяванията с четка за зеленчуци.

Как се бели джинджифилът?

Съществуват редица варианти за обелване. При пресния джинджифил кората може просто да се остърже с нож или да се използва „методът на чаената лъжичка“: Хванете лъжицата здраво и стържете с ръба ѝ по повърхността на корена. Продължавайте до отстраняване на цялата светлокафява кора.

Как да готвим с джинджифил

За готвене може да се използва пресен джинджифил и джинджифил на прах. Двата вида са идеални за овкусяване на сосове, яхнии и супи. Пресният джинджифил може да се обели и нареже, след което да се добави към врящия сос. В края на статията се предлагат инструкции стъпка по стъпка за вкусни рецепти с джинджифил.

Рецепта за джинджифилов шот

Приготвянето на собствен джинджифилов шот е лесно, укрепва имунната система и зарежда с енергия. Ето как се прави.

Съставки:

  • 100 g джинджифил
  • два лимона
  • 100 ml естествено мътен ябълков сок
  • около 50 ml гъст сок от агаве или мед
  • 1 с.л. куркума

Инструкция – ето как се прави:

  1. Джинджифилът се обелва и се нарязва на парченца.
  2. Лимоните се изстискват и всички съставки се поставят в блендер, за да бъдат пасирани.
  3. За да се получи фина консистенция, сокът се прецежда през фино сито.
  4. Готовият сок се прелива в чаша и джинджифиловият шот е готов.

Как се пият джинджифилови шотове?

Джинджифилови шотове се пият бавно, тъй като са много люти. Препоръчва се да се пие по един шот (около 20 ml) всеки ден след събуждане. При чувствителен стомах шотът може да се разреди с малко вода или да се приема след закуска.

Приготвяне на чай от пресен джинджифил

За приготвяне на чай от пресен джинджифил са необходими само парче джинджифил, вода и по желание подсладител по избор. Ето как става:

  1. Първо, джинджифилът се измива.
  2. Джинджифилът не се бели, тъй като кората му съдържа много важни хранителни вещества, а се отрязва парче от лечебното растение с големина от три до пет сантиметра.
  3. Парчето се нарязва на тънки филийки или се настъргва на ситно с помощта на ренде за зеленчуци. Джинджифилът се поставя в инфузор за чай.
  4. Инфузорът за чай се слага в чаша и се залива с гореща вода.
  5. Покрива се и се оставя да се запари за около десет минути. Чаят от пресен джинджифил е готов.
  6. В зависимост от предпочитанията чаят може да бъде допълнително овкусен със сироп от агаве или друг подсладител.

Консервиране на джинджифил: Ето как става

Консервирането на джинджифил е лесно, за него са необходими само няколко съставки. Можеш да започваш.

Съставки:

  • 150 g джинджифил
  • 150 ml оризов оцет
  • 1 l вода
  • 100 g захар
  • 4 g сол

Материали:

  • Буркан за консервиране (стерилен)
  • Нож за рязане на зеленчуци или обикновен нож
  • Сито
  • Купа
  • Лъжица
  • Тенджера
  • Ръкавици

Указания:

  1. Джинджифилът се обелва с обратната страна на лъжица.
  2. След това се нарязва на тънки филийки с помощта на нож или белачка за зеленчуци.
  3. Така нарязаният джинджифил се поставя в купа. Посолява се и се разбърква. Солта извлича водата от джинджифила.
  4. Кипва се един литър вода. Към нея се добавя джинджифил и се вари в продължение на около три минути.
  5. Джинджифилът се прецежда през сито и се оставя да изсъхне.
  6. Оризовият оцет, солта и захарта се слагат в тенджера. Сместа се кипва за кратко, докато всичко се разтвори напълно.
  7. Сухият джинджифил се изсипва в буркан за консервиране. При това не се работи с голи ръце, за да не попаднат бактерии в маринования джинджифил. Препоръчително е да се използват ръкавици. Накрая в буркана се добавя сместа от оризов оцет.
  8. Бурканът се оставя в хладилника в продължение на седем дни, като се разклаща всеки ден. В зависимост от личните предпочитания консервираният джинджифил може да се консумира и по-рано. Определено е препоръчително да се изчака 48 часа.



Още интересни статии