Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Джинджифил – лютив корен

Вероятно поради бързото разпространение на екзотичната кухня, коренът от джинджифил става все по-популярен – като подправка, както и като лечебно растение. Поради плодовия си и остър вкус, коренът от джинджифил се включва в много различни ястия от съвременната кухня. 

Полезна информация

Пресният джинджифил има следните специални свойства

Пресен джинджифил в близък план

Джинджифилът е грудка със светлокафяв до жълтеникав цвят, лъскава като пергамент структура и твърда повърхност. Грудката е леко крехка, а отвътре е влажна и сочна. Вътрешността на джинджифиловата грудка е с жълтеникав до светлозелен цвят.

Зрелите джинджифилови грудки образуват различни форми на корена. Средната им дължина е 40 см, като теглото им достига до килограм. Пикантността на грудката се дължи на т.нар. Джинджерол, който още през Средновековието се е използвал вместо черен пипер, придаващ на ястията необходимата пикантност.


Произход

Откъде произхожда джинджифилът?

Джинджифилът произхожда от субтропиците и обича топъл до горещ и влажен климат. Някои разновидности могат да се отглеждат и в умерените географски ширини. Първоначално джинджифилът произхожда от Китай. Достига до Европа по Пътя на коприната и се разпространява там едва след Средновековието. В наши дни се отглежда почти навсякъде по света. Водещите държави, в които се отглежда, са Китай, Тайланд, Виетнам, Япония и Австралия. Произходът на съответния корен джинджифил оказва влияние както върху качеството, така и върху аромата му: Например джинджифилът от Ямайка се смята за най-интензивен и най-добър, джинджифилът от Китай е с екзотичен и силен вкус, а джинджифилът от Нигерия има своя особена пикантност.


Сезонност

Каква е сезонността му?

Растението е много чувствително на студ, а реколтата може да се бере между март и октомври. Въпреки това, тъй като растението произхожда предимно от субтропичните райони, корените се събират през почти цялата година – в зависимост от района на отглеждане. Затова пресен джинджифил се предлага през цялата година. След като се съберат, корените от джинджифил се опаковат промишлено или се преработват до прахообразна подправка.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва джинджифилът и как се съхранява?

Пресен джинджифил в близък план

Джинджифилът се смята за класическа подправка и подходяща съставка на ароматни и пикантни ястия. Ароматът му се съчетава добре с морски дарове, птиче месои агнешко месо. Супите и задушените ястия също стават по-добри с джинджифил. Коренът от джинджифил се използва и за чай . Може да се добави нарязан към водата, която пиете и това има освежаващ ефект. Мнозина познават типичния аромат на добре познатата напитка джинджифилова лимонада, приготвена с ароматния корен. Съхраняван на хладно, сухо и тъмно място, коренът от джинджифил може да се съхранява безпроблемно в продължение на няколко седмици.Съставки

Какво съдържа джинджифила

Пресен джинджифил в близък план

На джинджифила се приписват многобройни положителни ефекти върху здравето. Например храносмилателно и антибактериално действие, като по този начин може да защити здравето на червата и имунната система.

Хранителна стойност
 

ккал: 61 ккал

Въглехидрати: 0 г

Протеини: 2,5 г

Мазнини: 0,8 г

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0.02 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,16 мг

Витамин C: 5 мг

Витамин E: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 97 мг

Желязо: 17 мг

Калий: 910 мг

Магнезий: 130 мг

Натрий: 34 мг