Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Джинджифил – лютив корен

Вероятно поради бързото разпространение на екзотичната кухня, коренът от джинджифил става все по-популярен – като подправка, както и като лечебно растение. Поради плодовия си и остър вкус, коренът от джинджифил се включва в много различни ястия от съвременната кухня. 

Полезна информация

Пресният джинджифил има следните специални свойства

Пресен джинджифил в близък план

Джинджифилът е грудка със светлокафяв до жълтеникав цвят, лъскава като пергамент структура и твърда повърхност. Грудката е леко крехка, а отвътре е влажна и сочна. Вътрешността на джинджифиловата грудка е с жълтеникав до светлозелен цвят.

Зрелите джинджифилови грудки образуват различни форми на корена. Средната им дължина е 40 см, като теглото им достига до килограм. Пикантността на грудката се дължи на т.нар. Джинджерол, който още през Средновековието се е използвал вместо черен пипер, придаващ на ястията необходимата пикантност.


Произход

Откъде произхожда джинджифилът?

Джинджифилът произхожда от субтропиците и обича топъл до горещ и влажен климат. Някои разновидности могат да се отглеждат и в умерените географски ширини. Първоначално джинджифилът произхожда от Китай. Достига до Европа по Пътя на коприната и се разпространява там едва след Средновековието. В наши дни се отглежда почти навсякъде по света. Водещите държави, в които се отглежда, са Китай, Тайланд, Виетнам, Япония и Австралия. Произходът на съответния корен джинджифил оказва влияние както върху качеството, така и върху аромата му: Например джинджифилът от Ямайка се смята за най-интензивен и най-добър, джинджифилът от Китай е с екзотичен и силен вкус, а джинджифилът от Нигерия има своя особена пикантност.


Сезонност

Каква е сезонността му?

Растението е много чувствително на студ, а реколтата може да се бере между март и октомври. Въпреки това, тъй като растението произхожда предимно от субтропичните райони, корените се събират през почти цялата година – в зависимост от района на отглеждане. Затова пресен джинджифил се предлага през цялата година. След като се съберат, корените от джинджифил се опаковат промишлено или се преработват до прахообразна подправка.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва джинджифилът и как се съхранява?

Пресен джинджифил в близък план

Джинджифилът се смята за класическа подправка и подходяща съставка на ароматни и пикантни ястия. Ароматът му се съчетава добре с морски дарове, птиче месои агнешко месо. Супите и задушените ястия също стават по-добри с джинджифил. Коренът от джинджифил се използва и за чай . Може да се добави нарязан към водата, която пиете и това има освежаващ ефект. Мнозина познават типичния аромат на добре познатата напитка джинджифилова лимонада, приготвена с ароматния корен. Съхраняван на хладно, сухо и тъмно място, коренът от джинджифил може да се съхранява безпроблемно в продължение на няколко седмици.Съставки

Какво съдържа джинджифила

Пресен джинджифил в близък план

На джинджифила се приписват многобройни положителни ефекти върху здравето. Например храносмилателно и антибактериално действие, като по този начин може да защити здравето на червата и имунната система.

Хранителна стойност
 

ккал: 61 ккал

Въглехидрати: 0 г

Протеини: 2,5 г

Мазнини: 0,8 г

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0.02 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,16 мг

Витамин C: 5 мг

Витамин E: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 97 мг

Желязо: 17 мг

Калий: 910 мг

Магнезий: 130 мг

Натрий: 34 мг