Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Картофите: страхотни грудки

Картофите са за Европа това, което са бобовите култури (особено фасулът) за азиатските и южноамериканските – универсална и особено питателна храна.

Полезна информация

Картофите имат следните специални свойства 

Пресни картофи в близък план

Картофът е грудката на картофеното растение. След като мореплавателите са ги пренесли през XVI век, минава сравнително дълъг период от време, преди картофените грудки с високо съдържание на скорбяла да успеят да се наложат, но историята им след това е безпрецедентен успех. Едно растение образува между 10 и 25 грудки. Тези грудки служат за „складиране“ на хранителни вещества и вода. Картофите могат да бъдат бели, жълти, охра, кафяви, светлочервени и лилави на цвят. Вкусът на картофите се определя и от почвата, в която се засаждат; пример за това са блатните картофи или ранните картофи.

Голямо разнообразие от сортове

Голямото разнообразие от сортове се диференцира от гледна точка на вкуса в зависимост от прибирането на реколтата – от най-ранния до най-късния сорт, по отношение на цвета и в зависимост от съответната устойчивост при готвене. Твърдите картофи са подходящи за пържене и за варене, докато по-меките картофи за варене са подходящи за пюрета, супи, кнедли и палачинки. Впрочем напълняването в резултат от хранене с картофи не е потвърден. 100 грама съдържат само около 70 килокалории. Под обвивката им се крият и много растителни протеини, витамини и минерали.


Произход

Откъде произхождат картофите?

Картофите произхождат от планинските райони на Андите и крайбрежните райони на Боливия, Перу и Чили. Археологическите находки показват, че местните индианци са произвеждали картофи там още преди около 2000 години. Смята се обаче, че култивирането им от човечеството е започнало много по-отдавна – преди 4000 до 7000 години. Най-старите следи от диви картофи, за които се счита, че са 13 000 години пр.н.е., са открити на чилийския остров Чилое с дължина 190 км и широчина 50 км. През XVI век испанците пренасят картофите в Европа под името „патата“. Ценността на картофите като хранителен продукт обаче бива призната едва в средата на XVIII век.


Сезонност

Кой е върховият сезон на картофите?

Семенните картофи се засаждат през пролетта. Запазените от предишната година картофи се предлагат в магазинната мрежа до юни. След това от южните страни се появяват ранните картофи. Реколтата от първите местни ранни картофи се прибира в края на май или началото на юни. След това прибирането на реколтата от картофи продължава до ноември.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват картофите и как се съхраняват?

Пресни картофи в близък план

Независимо дали са варени или пържени, на пюре, каша, нарязани или цели, дали са на крокети, галета или тортиля, картофите лесно се адаптират към всяко меню. Класическите начини за приготвяне на картофи включват печени картофи, картофи във фолио и на фурна, пържени картофи, глазирани картофи, картофи дюшес, картофено пюре, картофен гратен, крокети, картофени кнедли, ньоки, картофени палачинки, картофено пюре, картофена салата, пържени картофи, варени картофи, картофени кнедли, хаш браунс, картофена супа и много други.

Ето как трябва да се съхраняват картофите

Картофите трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място, за предпочитане при температура от 4 до 15 градуса. При правилно съхранение, картофите могат да се съхраняват в продължение на няколко месеца. Ранните картофи трябва да се консумират в рамките на две седмици. Ако картофите започнат да покълват, те трябва да се консумират незабавно.Съставки

Какво се съдържа в картофите

Картофите съдържат ценни хранителни вещества, антиоксиданти, витамини и минерали и не съдържат глутен. Те могат да повлияят положително на нивата на кръвната захар и на хроничните възпаления в областта на стомашно-чревния тракт и други.

Хранителна стойност
 

ккал: 76 ккал

Въглехидрати: 15,62 г

Протеини: 1,94 г

Мазнини: 0 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.08 мг

Витамин B2: 0,01 мг

Витамин B6: 0,16 мг

Витамин C: 18,76 мг

Витамин E: 0,05 мг

 

Минерали

 

Калций: 9 мг

Желязо: 0,89 мг

Калий: 381 мг

Магнезий: 22 мг

Натрий: 3 мг