Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Морков – хрупкава енергия

На немски за морков се използват няколко различни думи. Морковът обича песъчливи почви и много слънце. Въпреки че традиционно за консумация се използва само кореновата част, нежните морковени листа също могат да се сготвят. 

Полезна информация

Морковите имат следните специални свойства 

Пресни моркови в близък план

Морковите са кореновата част на зеленчуковото растение морков, което принадлежи към семейство покритосеменни растения. Това е корен, който може да се консумира суров, но също и варен, пържен или задушен. Той е с цилиндрична, конусовидна форма и максимална дължина от 25 см. Зрелите моркови имат сладък и много свеж вкус. Докато кореновата част на морковите се използва за консумация, морковените листа са популярна съставка в готвенето. Характерна особеност на морковите е техният червеникав до оранжев цвят. Освен това се срещат моркови с жълт или дори леко лилав цвят. Зрелите моркови достигат тегло до 250 грама. В търговската мрежа морковите често се продават на връзки. Важно е морковите да се почистват добре, тъй като те често се събират съвсем млади и понякога по тях все още има пръст. 


Произход

Откъде произхождат морковите?

Първите диви прародители на днешните моркови първоначално произхождат от Азия, а впоследствие достигат до Южна Европа. Първите култивирани форми на днешния морков са установени в района на днешен Афганистан. От този момент морковите се отглеждат почти навсякъде по света. Основните страни, в които се отглежда, са Китай, Русия и САЩ.


Сезонност

Кой е върховият сезон на морковите?

Морковите се засаждат през март и април, а реколтата се бере между юни и ноември. Съответно през втората половина на годината реколтата е по-голяма. Въпреки това, поради големия обем на вноса, морковите са налични в търговската мрежа през цялата година. 

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва морковът и как се съхранява?

Пресни моркови в близък план

Морковите могат да се консумират сурови или да се използват като съставка в различни салати. Подходящи са също и за мариноване, както и като добавка към солени ястия. Що се отнася до съхранението им, морковите обичат да бъдат на тъмно, хладно и влажно място. Най-добре е да ги увиете във влажна кърпа. Те могат да се съхраняват в продължение на няколко седмици.Съставки

Какво се съдържа в морковите

Пресни моркови в близък план

Морковите съдържат голямо количество фибри и витамин А, поради което са особено здравословни за кожата и косата, както и за очите. Освен това те съдържат голямо количество минерали и поради това са много полезни за здравето. Морковите се нуждаят от добавяне на мазнина, за да могат съставките им да бъдат използвани по най-оптимален начин.

Хранителна стойност
 

ккал: 25 ккал

Въглехидрати: 4,8 г

Протеини: 1 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 41 µg

Витамин B1: 0.4 мг

Витамин B2: 0,05 мг

Витамин B6: 0,3 мг

Витамин C: 7 мг

Витамин E: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 41 мг

Желязо: 0,4 мг

Калий: 320 мг

Магнезий: 17 мг

Натрий: 60 мг