Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Артишок: ядливо цвете

Когато го видите на рафта за зеленчуци, артишокът напомня на бодил. Мнозина не смеят да се доближат до декоративното растение, но си струва да опитате. В много средиземноморски страни артишокът вече е много популярен и е неразделна част от кухнята.

Полезна информация

Артишокът има следните специални свойства 

Пресен артишок в близък план

Месестата основа на листата на артишока е годна за консумация. Тя има леко тръпчив или дори леко горчив вкус. Не е за всеки, но с подходящия дип си струва да опитате. Сред най-известните големи сортове артишок са „Camus de Bretagne“, „Romanesco“ и „Catanese“.

За младия артишок особено популярни са сортовете „Violetto“, „Violetto di Toscana“ и „Tudela“ . Благодарение на своите съставки, артишокът стимулира апетита, подпомага храносмилането и понижава нивата на холестерол. Съдържащото се в артишока горчиво вещество цинарин стимулира обмяната на веществата и има положителен ефект върху стомаха, черния дроб и жлъчния мехур. Благодарение на съдържащите се в него флавоноиди, артишокът има и диетичен ефект. 


Произход

Откъде произхожда артишокът?

Произходът на артишока все още остава неизяснен. Според много ботаници, плодът произхожда от Арабия, Иран или Средиземноморския регион. Дивият артишок обаче вероятно е бил много по-малък от култивираните в наши дни екземпляри. Тъй като в много части на света растението се е смятало за отровно поради външния си вид, то дълго време се е отглеждало само като декоративно растение, поради красивите си лилави цветове. Едва след откриването на прекрасния му вкус, артишокът успява да завладее кухните по света. Сега артишокът се отглежда по цял свят в страни с топъл климат. В Европа, отглеждането на артишок е популярно в Испания, Италия и Франция. Извън Европа други държави, в които отглеждането на артишок е популярно, са Турция, Египет, Мароко, Алжир и Израел. 


Сезонност

Кой е върховият сезон на артишока?

Пресен артишок се предлага целогодишно. Пиковият сезон обаче е през есента. Зрелите растения са с най-добър вкус от юни до ноември, а младите растения – още през пролетта.


Употреба и съхранение

За какво можете да използвате артишок и как да го съхранявате?

Пресен артишок в близък план

Все още неразтворените цветни пъпки се считат за особено голям деликатес в гурме кухнята. След отварянето на цветните пъпки, артишокът става много влакнест и вече не е годен за консумация. По правило се използва само меката и крехка основа или сърцевина на на по-възрастните растения.

При по-младите растения може да се консумира целия цвят, заедно със стъблото и семената. Сготвен цял, артишокът може да се консумира заедно с месестата основа на листата. Месестата основа е леко горчива на вкус, но сърцевината има много мек аромат.

Как да разпознаем пресния артишок

Когато купувате артишок, винаги проверявайте дали е мек на пипане, както и за наличието на кафяви петна или изсъхвания. Черните петна по стъблото също са лош признак и показват, че артишокът е по-стар. 


Състав

Какво съдържа артишокът

Артишокът се препоръчва не само заради вкуса си, но и от здравословна гледна точка. Той съдържа големи количества витамин А, В и Е, както и калций, желязо и магнезий. В някои случаи консумацията на един артишок десетократно надхвърля дневните нужди от много от тези вещества.

Хранителна стойност
 

ккал: 22 ккал

Въглехидрати: 2,6 г

Протеини: 2,4 г

Мазнини: 0,1 г

Витамини

 

Витамин А: 17 µg

Витамин B1: 0,14 мг

Витамин B2: 0,01 мг

Витамин B6: 0,1 мг

Витамин C: 8 мг

Витамин E: 0,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 53 мг

Желязо: 1,5 мг

Калий: 350 мг

Магнезий: 26 мг

Натрий: 47 мг