Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Стеблена целина – хрупкава свежа закуска

Стъблата от целина, наричана още селъри, както и главата целина и листната целина принадлежат към семейство Сенникови. Дръжките са месести и здрави, а грудките са много малки. Зеленчукът може да бъде в различни цветове – от белезникав през жълт до наситено зелен. Оцветяването не променя вкуса. 

Полезна информация

Целината има следните специални свойства 

Прясна целина в близък план

Стъблата от целина може да достигнат тегло до един килограм. Свежестта на многогодишните растения се разпознава по наситеното им зелено, а стъблата и листата не трябва да имат никакви оцветявания. Трябва да е възможно да счупите стъблото в основата. Ако се огъват, значи не са толкова свежи. Ароматът на целина е малко по-мек от този на главата целина, но все пак е с характерната пикантност. Впрочем типичният вкус на целината се дължи на етеричното масло, наречено апин.


Произход

Откъде произхожда целината?

Този вид произхожда от Средиземноморския регион. Държави като Израел, Испания и Италия все още са измежду най-големите райони за отглеждане на целина. В Древен Египет цветовете и листата на целината служат като лечебно растение и допълнение към погребалните ритуали. Отглежда се главно в Бенелюкс, Франция и Германия.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Сезонът на този зеленчук е от май до ноември. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва целината и как се съхранява?

Прясна целина в близък план

Целината е универсална. Могат да се използват в супи, сурови в сосове, като зеленчуци на пара, както и за направата на сок. По правило се консумират само стъблата. Листата обаче съдържат и много полезни съставки и могат да се използват за ароматизиране на супи и сосове, както и като билки, за подобряване на вкуса.

Как да съхраняваме целината

Целината може да се съхранява в хладилник до две седмици. За тази цел трябва да се поставят в найлонова торбичка в отделението за зеленчуци. Най-добре е да разрежете найлоновата торбичка на два пъти, за да може кондензът да излезе и целината да остане хрупкава и свежа. Освен това се замразява много добре, като се пакетира на порции, както сготвено, така и сурово. Така можете да го съхранявате във фризера до дванадесет месеца.Съставки

Какво се съдържа в целината?

Полярният зеленчук е много нискокалоричен и има добри хранителни стойности, а действието му е антиоксидантно и осигурява защита на нашите клетки. Освен това има пречистващо и лечебно действие и е вкусно. Поради високото си съдържание на калий, целината има диуретичен ефект. 

Хранителна стойност
 

ккал: 15 ккал

Въглехидрати: 2,2 г

Протеини: 1,2 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 118 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,08 мг

Витамин B6: 0,09 мг

Витамин C: 7 мг

Витамин E: 0,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 80 мг

Желязо: 0,2 мг

Калий: 344 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 132 мг