Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сладка царевица – вкусна и хранителна

Както подсказва името, сладката царевица се характеризира най-вече със сладкия си вкус. Това е един от сортовете царевица, които са идеални за приготвяне и консумация. Докато другите сортове царевица много рано стават меки, сладката царевица запазва хрупкавостта и аромата си. 

Полезна информация

Прясната сладка царевица има следните специални свойства 

Прясна сладка царевица в близък план

Сладката царевица придобива известност в САЩ още в средата на XIX век. Триумфалното присъствие в чиниите ни тя дължи преди всичко на сладкия си вкус. Преди да бъде внесена първата царевица, яденето на цели кочани дори не е обсъждано. Дотогава е била известна само така наречената „фуражна царевица“. Съдържащата се в нея захар бързо се превръща в нишесте, поради което след кратко време вкусът ѝ престава да бъде сладък. От друга страна, сладката царевица, чиито кочани са по-малки от тези на фуражната царевица, започва да преобразува нишестето на много по-късен етап.


Произход

Откъде произхожда сладката царевица?

Царевицата произхожда от Мексико, където вероятно се отглежда от повече от 5000 години. В други латиноамерикански страни, както и в Африка, тя е основна храна и за разлика от западните индустриални страни се използва повече от зърнените култури. Това обаче важи и за конвенционалните сортове царевица. Сладката царевица е мутация на традиционната фуражна царевица, която е особено подходяща за консумация. Предлага се във вид на мини царевица или на малки до средни кочани. 


Сезонност

Кога е сезонът на сладката царевица?

Отглеждането на сладка царевица изисква да не е твърде студено. Ето защо голяма част от сладката царевица се внася. Произхожда предимно от Испания, Южна Франция, Италия и САЩ и може да се купува през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сладката царевица и как се съхранява?

Прясна сладка царевица в близък план

Цветът и сладкият вкус на царевицата обогатяват много ястия. По-големите кочани могат да се варят, пържат или дори пекат на скара. Зърната могат да се изронят директно от кочана или да се купи на изронени зърна. В този си вид те са подходящи за добавка към салати или други зеленчукови смеси. Малките царевички често се предлагат мариновани в буркан като солен деликатес.

Как сладката царевица остава вкусна дълго време

При прясната сладка царевица, процесът на преобразуване на нишестето продължава непрекъснато. Затова правилното съхранение е особено важно за запазване на сладкия вкус. Преобразуването на нишестето може да бъде възпрепятствано при ниски температури. Затова трябва да съхранявате прясната царевица в хладилника. Ако не се консумира в рамките на няколко дни, сладката царевица трябва отново да се съхранява във фризера или дори да се изсуши.



Съставки

Какво съдържа сладката царевица?

Тъй като е предимно въглехидратна храна, сладката царевица е подходяща като така наречения „засищащ“ продукт. Освен това съдържа фибри и всички видове микроелементи, като например витамин А или калий. Това я прави идеална и подходяща за здравословно и балансирано хранене. 

Хранителна стойност
 

ккал: 95 ккал

Въглехидрати: 15,72 г

Протеини: 3,28 г

Мазнини: 1,23 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,15 мг

Витамин B2: 0,12 мг

Витамин B6: 0,22 мг

Витамин C: 12 мг

Витамин E: 0,04 мг

 

Минерали

 

Калций: 2 мг

Желязо: 0,4 мг

Калий: 289 мг

Магнезий: 27 мг

Натрий: 0 мг