Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ендивия – изключително нискокалорична зелена салата

Ендивията принадлежи към рода на растението цикория и се класифицира в семейство Сложноцветни. Като типична лятна маруля, ендивията расте предимно на слънчеви места, в богата на хумус почва със среден запас от хранителни вещества.

Полезна информация

Ендивията има следните специални свойства

Свежа ендивия в близък план

В естествения си вид ендивията (Cichorium endivia)  израства на височина между 30 и 70 см. Самите листа се плътни и наподобяват розетка. За ендивията са характерни също зеленият цвят на листата и белите, доста широки стъбла. Това е зелена салата с доста тръпчив до леко горчив вкус, типична за средиземноморския регион. За разлика от другите видове маруля, ендивията може да се сервира и топла. Ендивията е тясно свързана с други сортове маруля например цикория или радичио


Произход

Откъде произхожда ендивията?

Ендивията произхожда от източната част на Средиземноморието, където отдавна е позната като култивирано растение. По-нататъшното разпространение на ендивията в останалите части на Средиземноморието датира от 16 век. Днес ендивията се отглежда почти навсякъде в субтропичните и умерените географски ширини. Регионите в южната част на Западна Европа, Южна Европа и САЩ са водещи в отглеждането на ендивия.


Сезонност

Кой е върховият сезон на ендивията?

Когато ендивията се отглежда в регионите на Централна Европа, времето за прибиране на реколтата от този вид маруля е от юни до декември. И все пак, тъй като ендивията всъщност произхожда от много по-южни райони, времето за прибиране на реколтата за професионално отглежданите растения се измества към периода декември-януари. В Средиземноморския регион ендивията се счита за класическа зимна салата. За нас това означава, че ендивията се предлага в свеж вид почти през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ендивията и как се съхранява?

Свежа ендивия в близък план

Ендивията е популярна за приготвяне на голямо разнообразие от салати. Освен това ендивията се използва и за приготвяне на топли зеленчукови ястия, например салата от задушена ендивия. Ендивията се консумира предимно сурова и нарязана на ивици като салата. Възможно е обаче и приготвяне на топли ястия, подобно на спанак или манголд.

Горчивият вкус може да се смекчи ако листата се накиснат за малко или ако се неутрализира чрез добавяне на захар. Тъй като ендивията увяхва сравнително бавно, тя е популярна и за гарниране на плата с месо и сирене или предястия. Ендивията задължително се съхранява на хладно и тъмно място.


Рецепти

Какво можеш да приготвиш с ендивия


Съставки

Какво се съдържа в ендивията

Ендивията е изключително нискокалорична храна и затова е изключително подходяща за диети. Освен това,прясната ендивия е богата на минерали като калий и фосфор. Многобройните жизненоважни вещества, съдържащи се в ендивията, увеличават нейната здравословна стойност. Ендивията се характеризира с високо съдържание на калций и калий, както и на витамини С, В1, В2 и В6 и провитамин А. Счита се, че горчивото вещество инулин, съдържащо се в млечния сок на ендивията, има диуретично и холекинетично действие. 

Хранителна стойност
 

ккал: 14 ккал

Въглехидрати: 1,2 г

Протеини: 1,8 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 280 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,1 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 10 мг

Витамин E: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 54 мг

Желязо: 1,4 мг

Калий: 346 мг

Магнезий: 10 мг

Натрий: 53 мг