Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Радичио – салата с горчив привкус

Съществуват различни сортове радичио, които се различават не само по външен вид, но и по съставки и вкус. Радичио се отглежда предимно на юг, например в Италия. Оттук идват и повечето имена на сортовете радичио.

Полезна информация

Радичио има следните специални свойства

Прясно радичио в близък план

Радичио е листен зеленчук от семейство Сложноцветни. Съществуват основно два различни вида радичио: Единият вид е с характерно оформена глава на радичио, а другият – с розетка от свободни листа, който се нарича още „радичио ди Верона”. Двата вида зреят по съвсем различно време. Зрялото радичио е сравнително горчиво, но се съчетава чудесно с кисели и сладки зеленчуци или плодове.

Листата на радичио са със своеобразен лилав до синкав цвят, а дръжката е бяла. И стъблото, и листата са годни за консумация. Диаметърът на зрялото радичио достига до 25 см, а максималното му тегло е 500 грама.


Произход

Откъде произхожда радичио?

Радичио обича топъл и влажен климат и в Южна Европа се чувства като у дома си. Радичио е познато на хората като храна още от древни времена и в миналото е било наричано „Синя цикория“. В наши дни радичио се отглежда почти по цял свят. Водещите държави, в които се отглежда, са Италия, Турция и Нова Зеландия.


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

Радичио се бере основно през месеците от юни до октомври и може да се определи като класически летен зеленчук. Вносното радичио се предлага от октомври до юни. Наличен е в търговската мрежа през цялата година.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва радичио и как се съхранява?

Прясно радичио в близък план

Радичио се смята за популярна съставка на средиземноморските салати и е подходящо като гарнитура за всякакви месни ястия. Тъй като радичио е сравнително горчиво, можете да го съчетаете с други салати, плодове или зеленчуци, например салата с оранжево радичио. Добре опаковано, то може да се запази свежо до една седмица в отделението за зеленчуци в хладилника.


Рецепти

Какво можеш да приготвиш с помощта на радичио


Съставки

Какво се съдържа в радичио?

Прясно радичио в близък план

Радичио съдържа множество жизненоважни вещества и минерали и затова се смята за абсолютен имуностимулатор. Заслужава си да се споменат витамините от група В, витамините А и С, както и минералите калий и калций. Освен това зрялото радичио съдържа и многобройни вторични растителни съединения, които имат благоприятен ефект върху метаболизма, което е отлично свидетелство за добавената здравословна стойност на тази храна. Горчивите вещества подпомагат работата на черния дроб и жлъчния мехур.

Хранителна стойност
 

ккал: 16 ккал

Въглехидрати: 1,5 г

Протеини: 1,2 г

Мазнини: 0,22 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,07 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 28 мг

Витамин E: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 40 мг

Желязо: 1,5 мг

Калий: 240 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 10 мг