Манголд – вкусен зеленчук
Внимание – риск от объркване! Въпреки че на външен вид и вкус манголдът много прилича на спанака, от ботаническа гледна точка той е цвекло, съответно е роднина на цвеклото. Днес обаче се употребяват само листата и стъблата на манголда. Тук споделяме всичко, което си струва да знаете за този летен зеленчук.
Манголдът има следните специални свойства
Манголдът е зеленчук, подобен на спанака, а ботанически представлява култивирана форма на цвеклото. Подобно на своите събратя – червеното цвекло, захарното цвекло и фуражното цвекло, манголдът принадлежи към семейство Амарантови. Произходът на манголда е от Средиземноморието и Близкия изток.
Листата на дългостъбления манголд са с дължина до 30 сантиметра. За консумация са годни листата и стъблата. Манголдът се предлага в различни разновидности – блед, жълт, светлозелен и тъмнозелен. Листата са гладки до набраздени. В миналото поради високото съдържание на захар в тях, корените на манголд са използвани за извличане на захар. По-късно обаче манголдът е заменен от захарното цвекло в тази връзка.
Откъде произхожда манголда?
Зеленчукът се отглежда предимно в страни от Средиземноморието, както и в страни от Близкия изток. В Европа се отглежда главно в Южна Испания и Южна Италия. При определени обстоятелства може да вирее и във вашата домашна оранжерия.
Каква е неговата сезонност?
В умерените географски ширини манголдът е в разцвета си през летните месеци от юни до септември, което го прави класически летен зеленчук. Въпреки това пресният манголд, който в този период е предимно вносен, се предлага в търговската мрежа от март до октомври.
За какво може да се използва манголда и как се съхранява?
В кухнята манголдът се използва основно като зеленчук. Съчетава се добре с печено месо, риба и ястия с яйца. Манголдът е еднакво вкусен като салата, заедно с печива и върху пица. Листата се използват подобно на тези на спанака, а стъблата се готвят като отделен зеленчук. Вкусът на манголда е по-силен от този на спанака и се характеризира с пикантна, ядкова нотка. Различните сортове манголд се различават по вкус. Манголдът се съхранява лесно в продължение на няколко дни в отделението за зеленчуци на хладилника.
Какво съдържа манголдът
Поради високото си съдържание на жизненоважни вещества и минерали, зрелият манголд се счита за изключително полезен за здравето. Растението е богато на витамин К, витамин А и витамин Е, както и на натрий, магнезий, калий и желязо. Ето защо манголдът често се препоръчва при респираторни заболявания, както и при стрес. Също така, манголдът се препоръчва при смущения във функционирането на червата. Той може да подпомогне храносмилането на мазнините, да облекчи работата на черния дроб и да неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките. Въпреки това, поради сравнително високото съдържание на нитрати, не се препоръчва многократно претопляне на манголда.
ккал: 21 ккал
Въглехидрати: 0,069 г
Протеини: 2,13 г
Мазнини: 0,28 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин B2: 0,16 мг
Витамин B6: 0,09 мг
Витамин C: 39 мг
Витамин E: 1,5 мг
Калций: 103 мг
Желязо: 2,7 мг
Калий: 376 мг
Магнезий: 81 мг
Натрий: 90 мг