Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Цикорията – ниско съдържание на въглехидрати

Цикорията е представител на листните зеленчуци и също така е широко класифицирана в ботаническото семейство Сложноцветни При отглеждането на цикория е особено важно коренът да покълне на тъмно. Само по този начин цикорията може да израсне и да придобие типичния си аромат.

Полезна информация

Цикорията има следните специални свойства

Прясна цикория в близък план

Цикорията (Cichorium intybus var. Foliosum) е в разгара си през студения сезон. Богатият на витамини, пикантен на вкус зеленчук перфектно допълва зимната трапеза. Освен това вече има и малко по-мека, червена цикория, която обикновено се предлага през пролетта.

Бялата цикория има леко тръпчив, приятно горчиво-сладък вкус. Червената цикория е също толкова крехка. Вкусът ѝ е по-мек, но също толкова ароматен и пикантен. При двата сорта повечето от съдържащите горчиви вещества видове отдавна са премахнати, но въпреки това стъблото трябва да се изреже, тък като то е най-горчивата част.


Произход

Откъде произхожда цикорията?

За първоизточник се смята дивата цикория, която расте навсякъде в Европа, Ориента и Северна Африка. Белгия, Нидерландия и Франция се считат за водещи страни производителки. Цикорията също е открита случайно от белгийците: През 1870 г. фермери оставят корени от цикория в почвата на оранжериите си за зимата и противно на очакванията си успяват да съберат реколта от бледи, нежни стръкове.


Сезонност

Каква е сезонността на цикорията?

Теоретично цикорията може да се отглежда през цялата година. Въпреки това традиционно търсенето ѝ е ограничено до студения сезон.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва цикорията и как се съхранява?

Прясна цикория в близък план

Прясната цикория е най-добре да се приготви като салата с плодове, например портокал, грейпфрут, пъпеш или ябълка. Може да се използва за пълнеж и печене, да се приготвя на пара, да се задушава и да се готви като зеленчук. Кафето от цикория се получава от корените на растението, по-точно от магдебургската цикория с големи корени.

Ето какво трябва да вземете предвид при съхранение на цикория

Цикорията винаги трябва да се съхранява на тъмно. От светлината тя променя цвета си и така се разваля по-бързо. Увита във влажна кухненска кърпа, цикорията остава свежа по-дълго време. При оптимални условия може да се съхранява в продължение на около една седмица.Съставки

Какво съдържа цикорията 

Цикорията се характеризира със съдържание на витамини и минерали, ниско съдържание на въглехидрати и калории и нулево съдържание на мазнини. Освен всичко останало, тя съдържа фолиева киселина, калий, каротеноиди и горчиви вещества.

Хранителна стойност
 

ккал: 16 ккал

Въглехидрати: 2,4 г

Протеини: 1,3 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 572 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 10 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 26 мг

Желязо: 0,7 мг

Калий: 192 мг

Магнезий: 13 мг

Натрий: 4 мг