Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зелените салати – свежи и вкусни

Вярно ли е, че зелената салата става само за залъгване на глада или храна за зайци? Абсурд! Въпреки че зелената салата съдържа предимно от вода, в нея има и витамин С, фибри и минерали, например калий и магнезий. Тук ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за този зеленчук.

Полезна информация

Зелената салата има следните специални свойства

Зелените салати съдържат фитохимикали, каротеноиди и флавоноиди. Въпреки това, няколко листа зелена салата едва ли ще ни заситят. Салатата се превръща в пълноценно ястие чак когато смесим зелените листа с други съставки. На първо място с други зеленчуци, като например краставици, домати, пържени гъби или чушки.


Произход

Какъв е произходът на зелената салата?

Свежи зелени салати в близък план

Домът на цикорията е в Средиземноморския регион. Там тя се използва ежедневно. Много често тя не е толкова популярна, колкото другите зелени салати, но за любителите на екзотични сортове заема първо място в списъка. Салатата айсберг произхожда от Съединените американски щати и представлява култивиран сорт маруля. Оптимален за отглеждането ѝ е мекият и влажен климат. Първоначално градинската салата става известна в района на Кавказ, а след това добива популярност и в Европа. Днес тя се отглежда почти навсякъде в умерените географски ширини. Манголд, от друга страна, се отглежда предимно в средиземноморските страни и в Близкия изток. В Европа се отглежда главно в Южна Испания и Южна Италия.


Сезонност

Каква е сезонността на зелената салата?

С малки изключения, повечето салати са налични през пролетта и лятото. Поради високото търсене през цялата година, всички сортове салати се отглеждат и в оранжерии. Колкото и да е хубаво да разполагаме с цялата тази широка гама през цялата година, оранжерийните сортове често не могат да се конкурират с отглежданите на открито растения. Зелената салата, отглеждана на открито, има по-здрави листа, по-наситен вкус.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме зелената салата и как да я съхраняваме?

Свежи зелени салати в близък план

Цикория и салата айсберг

Цикорията е по-скоро универсален зеленчук, отколкото салата. Цикорията има особено наситен вкус. Когато се изпържи, става леко горчива и солена. Салатата айсберг е една от най-популярните зелени салати. Принадлежи към семейството на зелените салати и има сладникав вкус. Когато се овкуси добре, салатата айсберг има по-наситен вкус от другите видове салати. Тя е чудесно предястие и съдържа витамини.

Градинска салата

Градинската салата представлява идеалната гарнитура към обилни ястия. Може да се сервира и като основно ястие. Много добре се съчетава с ядки и печен бекон.

Манголд

Популярни са три разновидности на салатата манголд. Единият от тях е сортът с жълти дръжки, който е подходящ за свежа салата. Съществува сорт манголд със зелени и червени стъбла, но той трябва да се вари и е подходящ за гарнитура към риба и месо. Тази салата е вкусна гарнитура за риба. Най-добре е при приготвянето й да се овкуси с много чесън и зехтин.

Спанак

Спанакът може да се консумира и като салата, особено младият листен спанак. Пасираният спанак също е „класика в жанра“. Младите листа на спанака имат само няколко дни трайност. Колкото по-пресен е спанакът, толкова по-сочни са листата. Спанакът може да се замразява без проблеми. След размразяването си, обаче, вече не е годен да се използва като салата.Съставки

Какво съдържа зелената салата

Айсберг е с ниско съдържание на калории. Градинската салата също e чудесно допълнение към менюто, особено през зимните месеци. Зрелият манголд съдържа минерали, витамин К, витамин А и витамин Е, както и на натрий, магнезий, калий и желязо. В руколата пък има синапени масла.