Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Рукола – пикантна, с орехов вкус

Руколата принадлежи към семейство Кръстоцветни. Тя е била позната още на германските племена, където дори е била смятана за афродизиак. След като римляните завладяват Германия, те пренасят руколата в средиземноморския регион, откъдето тя придобива популярност в голяма част от Европа.

Полезна информация

Руколата има следните специални свойства 

Прясна рукола в близък план

Руколата е диворастящо салатно растение с леко остър, ядков и пикантен вкус, което често се използва за приготвяне на салати и други ястия благодарение на универсалния си аромат. Разграничават се следните видове рукола:

  • Градинска рукола
  • Широколистна рукола
  • Дива теснолистна рукола

 

Руколата има мъхести и перести листа, които визуално приличат на тези на глухарчето или на репичките. Самото растение достига височина до 50 сантиметра. Листата му са дълги между 5 и 15 см и могат да се консумират заедно с дръжката. Характерен за растението е зеленият до много тъмнозелен цвят, докато стъблата често са много по-светли.


Произход

Откъде произхожда руколата?

Руколата е позната като храна още от древни времена и се превръща в едно от най-популярните салатни растения, особено в епохата на Древен Рим. Руколата произхожда от средиземноморския регион и достига Централна Европа през Средновековието. Днес руколата се отглежда основно в средиземноморския регион, както и в големи части от Франция и Югозападна Германия.


Сезонност

Каква е нейната сезонност?

Сезонът на руколата е от април до ноември, поради което тя се предлага в прясно състояние почти през цялата година. 

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва руколата и как се съхранява?

Прясна рукола в близък план

Руколата се използва за приготвяне на салати, както и за овкусяване на обилни средиземноморски ястия (например паста или пица). Освен това се използва като база за създаване на миксове от подправки. Вкусът на руколата силно напомня на кресон, репички и орехи. Синапените масла, съдържащи се в семената, са причина за този ароматен, остър и леко горчив вкус.

Ето защо растението често се добавя към зелените салати само като подправка. Използва се обаче и в пикантен сос за пици или като пикантна добавка към супи, песто, ризото и ястия с паста. Руколата е особено характерна за Тоскана, където се използва в много зелени салати. Термините „rughetta“ или „ruchetta“ също произлизат от този регион. Руколата може да се съхранява в отделението за зеленчуци в хладилника в продължение на около седмица.



Съставки

Какво съдържа руколата

Прясна рукола в близък план

В руколата се съдържат синапени масла и минерали.

Хранителна стойност
 

ккал: 30 ккал

Въглехидрати: 2,1 г

Протеини: 2,6 г

Мазнини: 0,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,04 мг

Витамин B2: 0,09 мг

Витамин B6: 0,07 мг

Витамин C: 62 мг

Витамин E: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 160 мг

Желязо: 1,5 мг

Калий: 369 мг

Магнезий: 34 мг

Натрий: 27 мг