Салата Айсберг - хрупкава и свежа
Айсберг, наричана още „айс-салата“, „хрупкава маруля“ или „къдрава маруля“, произхожда от САЩ. Това е сорт салата, подходящ за множество различни студени ястия. Все още доста млада като сорт, салатата айсберг дължи наименованието си най-вече на начина на доставка. За да се запази нейната свежест при дългото транспортиране, обикновено се добавят големи количества лед към салатата айсберг.
Айсберг има следните специални свойства
Салатата Айсберг е популярна съставка в различни салати, както и и класическа гарнитура за месни ястия например, хамбургери. Салатата може да се консумира както сурова, така и готвена или приготвена на пара. Тя има свеж, наситен и много ароматен вкус. Могат да се консумират както листата, така и стеблата на салатата айсберг, въпреки че те често имат по-горчив вкус.
Откъде произхожда айсберг?
Салатата айсберг произхожда от Съединените американски щати и представлява култивиран сорт маруля. Оптимален за отглеждането ѝ е мекият и влажен климат. Ето защо добри условия за отглеждането ѝ има например в регионите на Южна и Централна Германия, както и в Испания, Италия и Франция. Тази зелена салата се отглежда също и предимно в южната част на САЩ.
Каква е сезонността на айсберг?
Реколтата от салата айсберг се бере основно през периода от май до октомври. Сеитбата обикновено се извършва през април или май. Ето защо салатата Айсберг се предлага в прясно състояние в магазините за търговия на дребно, основно през летните и есенните месеци. Благодарение на усъвършенстваните методи за транспортиране и съхранение, все пак можете целогодишно да намерите салата Айсберг в магазините за търговия на дребно – в суров или преработен вид.
За какво може да се използва айсберг и как се съхранява?
Салатата Айсберг е популярна съставка в различни салати, както и класическа гарнитура за месни ястия, например хамбургери. Салатата може да се консумира както сурова, така и готвена или приготвена на пара. Тя често се използва в различни видове салати и като класическа гарнитура за месни ястия, например хамбургери. Може да се консумира както директно сурова, така и сготвена или приготвена на пара. Когато купувате, обръщайте особено внимание на външния вид.
Листата трябва да са ярко зелени (или понякога червеникави) и твърди на пипане.
Цялата глава може да тежи до 1,5 кг в зависимост от сорта. Как да съхранявате салатата айсберг? Съхранява се в хладилника в отделението за зеленчуци. Нейната популярност със сигурност се дължи и на нейната дълготрайност.
Какво съдържа айсберг
Айсберг е с изключително ниско съдържание на калории. При температура от 1 до 4 градуса Целзий, салатата остава годна за консумация дори след две седмици. Дори вече нарязана, тя продължава да бъде хрупкава след няколко дни, при условие че бъде увита херметически във фолио.
ккал: 13 ккал
Въглехидрати: 1,9 г
Протеини: 0,7 г
Мазнини: 0,3 г
Витамин А: 73 µg
Витамин B1: 0,11 мг
Витамин B2: 0,01 мг
Витамин B6: 0,03 мг
Витамин C: 15 мг
Витамин E: 0,6 мг
Калций: 19 мг
Желязо: 0,4 мг
Калий: 160 мг
Магнезий: 5 мг
Натрий: 2 мг