Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Нови тенденции при напитките – златно мляко, кафе далгона и лате от червено цвекло

Три топли напитки са особено популярни в момента и носят звучните имена златно мляко, кафе далгона и лате от червено цвекло. Не само външният вид, но и вкусът на тези три модерни напитки е специален. Любопитно, нали? Тук можем да намерим лесни рецепти, които да изпробваме

Светлосива повърхност, върху която е поставен златист кръгъл поднос и тъмносива кърпа за чай, две дълги лъжици за кафе отгоре, малка купа с разтворимо кафе, единични зърна кафе и четири високи чаши за кафе, пълни с кафе далгона (бяло мляко на дъното, светлокафяв крем от кафе на върха).
© Copyright: Kaufland

Кратко съдържание на страницата

  • Златно мляко – най-новата мода е едно малко по-различно топло мляко.
  • Кафе далгона – първо се слага млякото, едва след това се добавя кафето.
  • Лате от цвекло – розова енергийна напитка, заместител на кафето.
Определение

Три модерни напитки, в които има по нещо за всеки

Подходящи със закуската или между храненията. Тук ще се запознаем с три горещи напитки, чиято популярност е заслужена. Златно мляко, кафе далгона и лате от червено цвекло са съвременните вариации на добре познати топли напитки с мляко и кафе. Те не само изглеждат невероятно, но и имат наистина изключително оригинален вкус. Тук всеки може да открие нещо по свой вкус – златното мляко и латето от цвекло са вкусни безкофеинови алтернативи на кафето. От своя страна, кафето далгона предлага промяна в класическите варианти на кафето, напр. еспресо или капучино, като прави визуално впечатление с несравнимия си сметанов топинг. Можем да разберем коя от трите рецепти е най-подходяща за нас.


Златно мляко

Ароматна гореща напитка – златно мляко

Топлото мляко с мед се завръща на мода и все по-често бива поръчвано в кафенетата като лате с куркума. Златното мляко, както подсказва името му, има красив златисто-жълт цвят и върви отлично с парче вкусна торта. Аюрведичната гореща напитка с куркума подобрява настроението и има противовъзпалителен ефект. Златното мляко е известно от векове, като традиционно се използва в индийската медицина от преди повече от 5000 години. Освен че укрепва имунната система, латето с куркума премахва токсините от организма, забавя стареенето на кожата и облекчава стомашно-чревните оплаквания. За това обаче не съществуват емпирични доказателства. Тъй като се предполага, че тази модерна напитка ободрява без кофеин, от години тя се смята за алтернатива на кафето или черния чай. 

Как се прави златно мляко

Както е описано в рецептата, за една голяма чаша златно мляко подправките като куркума и джинджифил първо се запържват с малко кокосово масло, след което се добавя течността. За да обогатим питието с ценни съставки, най-добре е да използваме прясна куркума и джинджифил при приготвянето му. Можем да използваме също смлян джинджифил и куркума на прах. Ето и няколко съвета – веганите могат просто да заменят млякото в рецептата с растителни алтернативи, като овесено, соево или бадемово мляко. Можем да добавим различни подправки, в зависимост от вкуса, така например черен пипер, канела или кардамон. Кората и сокът от портокали са особено подходящи. По желание можем да я подсладим с малко мед или сироп от агаве. Накрая изсипваме всичко през фино сито в чаша. Коренът на куркумата придава характерния топъл и златист цвят. В рецептата е предвидено съвсем малко количество, тъй като куркумата е доста интензивен оцветител.


Кафе далгона 

Аристократично кафе със сметана – кафе далгона

Кафето става изключително кремообразно отгоре, а млякото остава отдолу – кафето далгона не само звучи шик, но и е истинска атракция за окото, затова е идеално за гости и малки партита. Особеното тук е пухкавата пяна от кафе, която може да се яде с лъжица. Любителите на кафето вероятно разполагат със съставките за тази модерна топла напитка у дома. Ако не – необходимо е да добавим към списъка за парзаруване единствено инстантно кафе. За рецептата са необходими единствено разтворимо кафе и рафинирана захар. Макар кафето далгона да изглежда като сложно произведение на изкуството, то се приготвя бързо и лесно.

То с основание носи това стилно име – наречено е на един вид южнокорейски сладкиш и се състои предимно от захар. Една порция кафе далгона не е непременно здравословна, но е оригинална – разтворимото кафе, горещата вода и захарта се разбиват заедно в съд. По този начин се получава бита пяна, чиято консистенция наподобява смес от разбити белтъци и бита сметана. Съвети за приготвянето – можем да се насладим на кафе далгона и студено с кубчета лед. Какао на прах, малки бисквитки или стърготини са подходящи за декоративна украса. Вече разполагаме с питие, което можем да пием като обърнато капучино. Ако искаме да добавим финален ароматен щрих на кафето далгона, можем да усъвършенстваме рецептата с други съставки, например щипка индийско орехче, смлян карамфил или кардамон. Канелата или какаото на прах също са подходяща комбинация.


Лате от червено цвекло 

Розово мляко – лате от червено цвекло

Да пием розово – това е мотото на латето от червено цвекло, което наистина придава един оптимистичен цвят. Това модерно питие е като приказен сън от бяла и розова млечна пяна, поради което понякога се нарича розово мляко. Латето с червено цвекло е не само очарователно заради необичайния си външен вид, но е и чудесна алтернатива на традиционното кафе лате. То няма горчив вкус като еспресото или другите видове кафе, тъй като не съдържа никакво кафе и следователно никакъв кофеин. Основните съставки са горещо разпенено мляко и сок от червено цвекло, който му придава топъл, леко землист аромат. Преди всичко, обаче, зеленчукът помага да придобие шикозния си пастелно розов оттенък..

Вкусът на прясно изцеденото цвекло не е достатъчно интензивен за някои, докато други харесват само фина нотка от него. Трябва да следваме рецептата, за да гарантираме успешното приготвяне на латето от цвекло. Разбира се, ако искаме да експериментираме, можем да доусъвършенстваме латето по собствен вкус или да го адаптираме към хранителните си навици. Вместо разпенено мляко, в тази рецепта може да използваме растителна напитка по избор (например бадемово, кокосово или соево мляко) но, разбира се, можем да използваме и краве мляко. За малко повече сладост, можем да използваме мед или кленов сироп, ако сме вегани. Канелата и прясната ванилия в рецептата придават чудесен топъл аромат, който се съчетава със землистия вкус на цвеклото. Преди сервиране можем да поръсим напитката с какао, а друга добра комбинация е и с малко настъргана лимонова кора. Ако желаем да поднесем латето по особено специален начин, можем да използваме сушени цветни листенца или розови пръчици и захарни перли за гарнитура. 

Искаме още идеи за рецепти за оригинални топли напитки? Ето ги!