Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Червено цвекло – наситен цвят, интензивен вкус

От ботаническа гледна точка, червеното цвекло принадлежи към семейството на Ливадната лисича опашка и придобива сегашната си форма и цвят едва чрез селекция през XIX век. Научете повече за грудката с наситен червен оттенък.

Полезна информация

Червеното цвекло има следните специални свойства 

Свежо червено цвекло в близък план

Червеното цвекло е със сферична форма и максимален диаметър от 10 см. То има тъмна, лилава и леко червеникава обвивка. Вътрешността на цвеклото е червена до розова на цвят. Когато цвеклото е узряло, отделните грудки достигат тегло до 600 грама. Червеното цвекло може да се консумира сурово, варено, задушено или пържено. Вкусът му е леко землист, кисел до горчив и се съчетава идеално със салати от сурови зеленчуци. 


Произход

Откъде произхожда червеното цвекло?

Подобно на захарното цвекло и  манголд, червеното цвекло е произлязло от една обща дива форма. Вероятно произхожда от Северна Африка. Римляните го разпространяват в цяла Европа. Оттогава и до днес, то се радва на все по-нарастваща популярност. В съвремието, червеното цвекло се отглежда почти навсякъде по света – например в Германия, Полша, Франция и Италия. Растението е изключително подходящо за отглеждане и в домашната градина.


Сезонност

Кога е сезонът на червеното цвекло?

Прясното червено цвекло се продава през есенните месеци септември и октомври и затова може да се определи като есенно-зимен зеленчук. В маринована форма червеното цвекло се предлага през цялата година. 

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва червеното цвекло и как се съхранява?

Свежо червено цвекло в близък план

Червеното цвекло е популярна съставка в салатите от сурови зеленчуци. Освен това, растението е и популярна добавка към обилни ястия. От червено цвекло също се прави и зеленчуков сок. Червеното цвекло има леко землист, кисел до горчив вкус и се съчетава идеално със салати от сурови зеленчуци. То може да се съхранява две до три седмици в хладилника, увит във влажна кърпа. Предлага се и предварително приготвен и опакован в термосвиваема опаковка, което гарантира и по-дълъг срок на годност.Съставки

Какво съдържа червеното цвекло?

Свежо червено цвекло в близък план

Червеното цвекло е зеленчук, който е изключително богат на жизненоважни вещества и минерали и оказва положително въздействие върху човешкото здраве. Редовната консумация на червено цвекло укрепва имунната система.

Хранителна стойност
 

ккал: 47 ккал

Въглехидрати: 8,38 г

Протеини: 1,53 г

Мазнини: 0,1 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.02 мг

Витамин B2: 0,04 мг

Витамин B6: 0,05 мг

Витамин C: 10 мг

Витамин E: 0,04 мг

 

Минерали

 

Калций: 17 мг

Желязо: 0,89 мг

Калий: 407 мг

Магнезий: 20 мг

Натрий: 58 мг