Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Динята – сладка и сочна

Знаете ли, че динята произхожда от Африка? Впоследствие тя се разпространява по цял свят и е особено популярна през горещите летни дни като освежаваща междинна закуска.

Полезна информация

Дините имат следните специални свойства 

Пресни дини в близък план

Динята (Citrullus lanatus) е едногодишно растение, което расте по разклонени лиани и принадлежи към семейство Тиквови. Тя има кръгла, сферична до цилиндрична форма и достига диаметър до 60 см. Това прави динята един от най-големите и тежки плодове в света.  Месестата част на динята е приятно сладка и освежаваща на вкус. От друга страна, кората на плода съдържа множество горчиви вещества. Както подсказва името на английски ези, (в буквален превод – „воден пъпеш“), динята се състои от повече от 90% вода.


Произход

Откъде произхождат дините?

Динята произхожда от Западна и Централна Африка, а след това се разпространява по целия свят. Първите сведения за успешното култивиране на динята датират от около 2000 г. преди Новата ера Междувременно този изключително популярен летен плод се отглежда главно в Италия, Испания, Унгария, Израел и Турция. За да се развива отлично, динята се нуждае от горещ и сух климат. Затова в благоприятни условия, динята може да се отглежда и в оранжерии.


Сезонност

Кой е върховия сезон на дините?

Дини се отглеждат почти навсякъде по света. Единственото условие за това е субтропичен до тропичен климат, в който динята вирее добре. Основният сезон за дините, отглеждани в северното полукълбо, е между май и септември. В южното полукълбо сезонът за прибиране на реколтата от дини е между декември и март. Дини могат да се открият в търговската мрежа през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват дините и как се съхраняват?

Пресни дини в близък план

Динята е популярен летен плод и често се използва като нискокалорична закуска и като съставка в плодовите салати. В някои ястия, месестата част на динята се комбинира също и с пикантни храни, като например сирене. Дините могат да се съхраняват в продължение на няколко седмици, докато нарязаните плодове издържат само около три дни. Най-добре е да ги съхранявате на хладно място.Съставки

Какво се съдържа в дините

Динята е изключително нискокалорична и е подходяща и като закуска за всеки, който иска да се храни по здравословен начин. Освен високото съдържание на вода, което осигурява освежаване в горещите дни, динята съдържа и голямо количество жизненоважни вещества и минерали, които подпомагат имунната система на организма.

Хранителна стойност
 

ккал: 37 ккал

Въглехидрати: 8,3 г

Протеини: 0,6 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 38 µg

Витамин B1: 0,05 мг

Витамин B2: 0,05 мг

Витамин B6: 0,07 мг

Витамин C: 6 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 8 мг

Желязо: 0,4 мг

Калий: 114 мг

Магнезий: 9 мг

Натрий: 1 мг