Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Фъстъчено масло – отлично за уок

Фъстъците, чието масло ще бъде пресовано, трябва да се съхраняват на сухо място в продължение на две до четири седмици след прибиране на реколтата, така че съдържанието на вода да се намали от около 40% до около 5%. Ядките могат да се пресоват след отстраняване на черупките.

Полезна информация

Фъстъченото масло притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на фъстъчено масло

Фъстъченото масло се пресова от семената на фъстъците. След прибирането на реколтата фъстъците се сушат в продължение на две до четири седмици, за да се намали водното съдържание. Водното съдържание преди този процес е 40 %, а след него – само -5-7%. След като се обелят и почистят, ядките се натрошават с валяци, за да могат после да се пресоват. Остатъчното маслено съдържание по корпуса на пресата може да бъде разтворено чрез n-хексан. Това масло е с по-ниско качество от студено пресованото масло.

Роднини на фъстъците

Интересно е да научим, че от ботаническа гледна точка фъстъкът изобщо не е ядка.  Фъстъците принадлежат към семейството на бобовите растения, съответно те са близък роднина на граха и фасула. Въпреки това съставките му – а именно много растителни мазнини и ненаситени мастни киселини – отново показват, че става въпрос за ядка.


Произход

Откъде произхожда фъстъченото масло?

Фъстъченото масло първоначално произхожда от Южна Америка, тъй като първите фъстъци са открити и култивирани в Перу преди около 7500 години. Те обаче се използват особено често в азиатската кухня за пържене на храна в уок. Рапичното масло може да се използва като алтернатива на фъстъченото масло при алергии.


Сезон

Каква е сезонността на фъстъченото масло?

Фъстъченото масло е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва фъстъченото масло и как се съхранява?

Детайлно изображение на фъстъчено масло

То от дълго време се използва в азиатската кухня от дълго време. Използва се предимно за пържене и фритиране на ястия, които обикновено се приготвят в уок. Приятно пикантният вкус на фъстъченото масло го прави привлекателно растително масло за готвене, което се съчетава отлично със салати и студени ястия. Както всички хранителни масла, фъстъченото масло трябва да се съхранява на тъмно и хладно място, тъй като излагането на светлина разрушава мастните киселини и маслото се разваля.

Впрочем фъстъченото масло се използва не само в кухнята: Благодарение на съдържанието на ненаситени мастни киселини, като например олеинова или линолова киселина, както и на витамин Е, маслото е популярно и в направата на продукти за грижа за кожата.


Съставки

Ето какво съдържа фъстъченото масло

Съставките на фъстъченото масло се различават поради различните производствени процеси и произхода на фъстъците. Съдържа палмитинова киселина, линолова киселина, олеинова и стеаринова киселина. За фъстъченото масло са характерни арахидиновата, бехеновата и лигноцериновата киселина и витамин Е.

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 100 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 25,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 0 мг

Магнезий: 1 мг

Натрий: 0 мг