Ленено масло – ненаситени мастни киселини
Лененото масло, често наричано и масло от ленено семе, е зеленикаво растително масло, получено от семената на лена (ленено семе). Основните страни-производителки на ленено масло са Канада, Индия и Китай.
Лененото масло притежава следните специални характеристики
Едногодишното ленено растение с ботаническо наименование лен има гладко стъбло, достига височина от 50 до 70 см и е гъсто покрито с редуващи се листа. Дългият от шест до осем милиметра плод няма мирис и има слузеста консистенция. Лененото масло съдържа омега-3 мастни киселини.
Студено пресованото ленено масло е златистожълто, а рафинираното ленено масло е по-скоро светложълто до кафеникаво на цвят. Маслото има пикантен наподобяващ на сено аромат, но може да има и лека рибена нотка. То има от леко ядков до наподобяващ сено привкус. Лененото масло съдържа ненаситени мастни киселини, омега-3 мастната киселина алфа-линоленова киселина.
Откъде произхожда лененото масло?
Първоначалният произход на лененото растение може да се проследи до Египет, Сирия и Иран. Те са една от най-старите храни, познати на човечеството. Цветето лен дори се споменава в Библията във връзка с една от седемте чуми, опустошили Египет. В наши дни то се отглежда и в Европа. Лужица дори има защитено географско наименование – „Лужишко ленено масло“. Освен в посочените държави, лен се отглежда и в Индия, Китай, Аржентина, Канада и САЩ.
Каква е сезонността на лененото масло?
Цъфтежът на лен е от юли до август, а семената узряват през август и септември.
За какво може да се използва лененото масло и как се съхранява?
В силезийските региони лененото масло се използва главно във връзка с ястия с извара или в салата от краставици и рибни ястия. Масленият слой предотвратява вкисването на сиренето, което особено в миналото, когато не е имало средство за охлаждане, е било огромно предимство. В наши дни лененото масло се използва като по-пикантна алтернатива на слънчогледовото масло или зехтина, особено във всякакви видове салати. То не трябва да се използва за готвене, тъй като не бива да се нагрява.
Ето как можем да съхраняваме лененото масло
Тъй като лененото масло има горчив вкус само след кратък контакт с кислород, препоръчително е винаги да се съхранява в затворени съдове, например в херметически затворени стъклени бутилки. Освен това се препоръчва да се съхранява на хладно, за предпочитане тъмно място в хладилника. Ако трябва да се съхранява за по-дълъг период от време, то може дори да се съхранява във фризера поради ниската му температура на топене, за да се запази типичния му орехов вкус за по-дълго време.
Ето какво съдържа лененото масло
Лененото масло се характеризира основно със съдържанието си на омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина.
ккал: 900 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 0 гр
Мазнини: 100 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин В2: 0 мг
Витамин В6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 5,2 мг
Калций: 1 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 1 мг
Магнезий: 1 мг
Натрий: 1 мг